Ξεκινούν τα ραντεβού για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού στους ηλικιωμένους: Πόσοι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο - Αναλυτικά οι οδηγίες
Ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα - στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελευθερία» - η ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr, τα ΚΕΠ, καθώς και τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, με τους ηλικιωμένους 85 χρόνων και άνω να είναι οι πρώτοι που μπορούν να υποβάλουν αίτημα για ραντεβού εμβολιασμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός σε 35.000 πολίτες, υγειονομικούς εργαζομένους στο ΕΣΥ και ηλικιωμένους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αφού έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού και υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Η παρουσίαση της πλατφόρμας θα γίνει στην σημερινή τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 18:00. Η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά.
Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό από το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, ο ελληνικός πληθυσμός θα εμβολιαστεί σε τρεις φάσεις, με μήνες ορόσημα τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο. Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από τις εγκρίσεις των εμβολίων και τις δόσεις που θα λαμβάνει η χώρα μας.
Ετσι, αν τα εμβόλια εγκριθούν γρήγορα και εφοδιαστεί με ικανές ποσότητες η Ε.Ε., η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού θα επιταχυνθεί, ή αντίστοιχα, θα υλοποιηθεί αργότερα εάν υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις στη διανομή των δόσεων. Αυτή τη στιγμή η χώρα διανύει την πρώτη φάση, που αφορά τους υγειονομικούς και τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους καθώς και το προσωπικό των ΜΦΗ και κλειστών δομών πρόνοιας και θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, μέχρι τότε θα εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα.
Ο Φεβρουάριος αποτελεί κομβικό μήνα για τη διεύρυνση της εμβολιαστικής θωράκισης των πιο ευάλωτων πολιτών της χώρας μας. Και αυτό διότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αφενός θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων 70 ετών και άνω, αφετέρου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ασθενών με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού σε συνεχείς συνεδριάσεις της από τον περασμένο μήνα, οπότε οριστικοποιήθηκε η παραλαβή των εμβολίων, ταξινομεί σε ομάδες και υποομάδες τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια και οξεία νοσήματα, ώστε να γίνει μια πρώτη προτεραιοποίηση και να εμβολιαστούν αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό.
Μελετώντας επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία, όπως ποια ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος «προτιμά» ο κορωνοϊός, αλλά και δεδομένα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τις νόσους και τις θεραπείες, καταρτίζει με πολλή προσοχή τον κατάλογο με τους πολίτες που θα κληθούν να εμβολιαστούν τους επόμενους μήνες και τη χρονική σειρά για τον εμβολιασμό. Η προτεραιοποίηση των ηλικιακών υποομάδων που απαρτίζουν τη μεγάλη κατηγορία των ηλικιωμένων ατόμων, ηλικίας 70 ετών και άνω, είναι η πρώτη που έχει ολοκληρωθεί.
Περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποομάδες:
• άτομα ηλικίας 85 χρόνων και άνω,
• άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω,
• 75 ετών και άνω και, τέλος,
• άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίοι διαβιούν στην κοινότητα - και όχι σε οργανωμένες δομές όπου ήδη είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί.
Πρόκειται για το 15% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή για περίπου 1,6 εκατομμύρια πολίτες. Η εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων είναι μείζονος σημασίας, καθώς αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας και άνω του 60% των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ωστόσο, η θωράκισή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ρυθμό έγκρισης, παραγωγής και παράδοσης των εμβολίων σε κάθε χώρα.
Παράλληλα, τον Φεβρουάριο με τους ηλικιωμένους άνω των 70 χρόνων κρίθηκε επιβεβλημένο να εμβολιαστούν και οι ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι μεταμοσχευμένοι (συμπαγών οργάνων, μυελού οστών και βλαστικών κυττάρων), οι αιμοκαθαιρόμενοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ογκολογικοί ασθενείς με ενεργή νόσο που λαμβάνουν θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία) και οι πάσχοντες από πολύ σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις όπως η κυστική ίνωση, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το σοβαρού βαθμού άσθμα που χρήζουν οξυγονοθεραπείας.
Ιδιαίτερη υποομάδα αποτελούν τα άτομα με σύνδρομο Down, τα οποία θα εμβολιαστούν παράλληλα με τις προαναφερθείσες κατηγορίες ασθενών. Κατ’ εκτίμηση πρόκειται για 50.000 έως 80.000 πολίτες. Οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.
Οι επιστημονικές εταιρείες που ασχολούνται με τη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των νεοπλασιών είχαν ευθύς εξαρχής επισημάνει ότι ειδικά οι ασθενείς που είναι υπό χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης COVID-19 και πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Μια υποομάδα που απασχόλησε ιδιαιτέρως την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και εκείνοι που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, όπως οι φορείς του AIDS/HIV ή οι έχοντες φλεγμονώδεις παθήσεις.
Πρόκειται για δύο κατηγορίες ασθενών η συμμετοχή των οποίων στις κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη των εμβολίων του κορωνοϊού ήταν περιορισμένη. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ωστόσο, προκύπτει ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA, όπως των Pfizer/BioNTech και Moderna, είναι ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους οργανισμούς αντενδείκνυνται σε άτομα με ανοσοκαταστολή καθώς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να αναπτύξουν καλή ανοσολογική απόκριση. Αυτό όμως δεν αποτελεί αντένδειξη, καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να παράσχει κάποιου βαθμού προστασία, όπως έχει δείξει η μακροχρόνια εμπειρία από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης. Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών θεραπειών, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή δεδομένα ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Σε αυτούς τους ασθενείς η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να εκτιμηθεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2, με τους ειδικούς να σταθμίζουν κάθε φορά το όφελος από τον εμβολιασμό. Η εμπειρία από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια καθιστά πιθανό να προκύψουν μειωμένα ποσοστά επίτευξης ανοσίας. Η πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων ή/και επιδείνωση του υποκείμενου ανοσολογικού νοσήματος θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία σχετικά με άλλα εμβόλια.
Από το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας από 60 έως 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων. Πρόκειται για περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα. Παράλληλα, μπαίνουν στην εμβολιαστική διαδικασία οι περίπου 1 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας από 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19, και συνεπώς επείγει η θωράκισή τους έναντι του κορωνοϊού. Σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2, χρόνια νεφρική νόσος, κίρρωση ήπατος, χρόνιες ηπατίτιδες, εγκεφαλικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, μεσογειακή αναιμία, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, νοσογόνος παχυσαρκία και σοβαρές αναπηρίες.
Μάλιστα, σε αυτή τη χρονική φάση του εμβολιασμού η Εθνική Επιτροπή έχει προβλέψει και τον εμβολιασμό των ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή ή φροντίζουν ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Η δεύτερη φάση του εμβολιασμού ολοκληρώνεται με τη χορήγηση του εμβολίου στους 180.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους εργαζομένους των βρεφονηπιακών σταθμών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η τρίτη φάση της «Ελευθερίας» έχει δρομολογηθεί για τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε αυτό το στάδιο προβλέπεται ο εμβολιασμός όλων των ατόμων ηλικίας 18 έως 59 χρόνων που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κατ’ εκτίμηση, πρόκειται για 4 εκατομμύρια άτομα. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν από τον εμβολιασμό εξαιρούνται τα άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας ιδιαίτερα μετά από εμβολιασμό στο παρελθόν, οι γυναίκες σε κύηση ή γαλουχία και άτομα που νοσούν από ιογενείς λοιμώξεις ή βρίσκονται σε παρόξυνση της νόσου και μέχρι να υποχωρήσει η οξεία φάση. Επίσης, προς το παρόν το εμβόλιο δεν έχει λάβει ένδειξη για άτομα ηλικίας κάτω των 18 χρόνων, καθώς οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων για τον κορωνοϊό στα παιδιά είναι σε εξέλιξη.
Στη Θεσσαλονίκη έχουν εμβολιαστεί 4.710 άτομα, όπου οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η δυναμικότητα του συστήματος ήταν 5.000 εμβολιασμοί ανά ημέρα. Πλέον, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού της εμβολιαστικής κάλυψης, Μάριο Θεμιστοκλέους, η δυναμικότητα ανεβαίνει στους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Την προσεχή Τετάρτη ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται με τις ιδιωτικές κλινικές να παίρνουν τη σκυτάλη. Το ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των ιδιωτικών δομών υγείας θα εμβολιαστεί στους χώρους εργασίας του, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί προς τα δημόσια εμβολιαστικά κέντρα. Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και οδοντιάτρους, προβλέπεται ότι θα εμβολιαστούν στα δημόσια νοσοκομεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός σε 35.000 πολίτες, υγειονομικούς εργαζομένους στο ΕΣΥ και ηλικιωμένους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αφού έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού και υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Η παρουσίαση της πλατφόρμας θα γίνει στην σημερινή τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 18:00. Η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά.
Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Προγραμματισμός Ραντεβού
Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:
- Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
- Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
- Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό από το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, ο ελληνικός πληθυσμός θα εμβολιαστεί σε τρεις φάσεις, με μήνες ορόσημα τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο. Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από τις εγκρίσεις των εμβολίων και τις δόσεις που θα λαμβάνει η χώρα μας.
Ετσι, αν τα εμβόλια εγκριθούν γρήγορα και εφοδιαστεί με ικανές ποσότητες η Ε.Ε., η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού θα επιταχυνθεί, ή αντίστοιχα, θα υλοποιηθεί αργότερα εάν υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις στη διανομή των δόσεων. Αυτή τη στιγμή η χώρα διανύει την πρώτη φάση, που αφορά τους υγειονομικούς και τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους καθώς και το προσωπικό των ΜΦΗ και κλειστών δομών πρόνοιας και θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, μέχρι τότε θα εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα.
Ο Φεβρουάριος αποτελεί κομβικό μήνα για τη διεύρυνση της εμβολιαστικής θωράκισης των πιο ευάλωτων πολιτών της χώρας μας. Και αυτό διότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αφενός θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων 70 ετών και άνω, αφετέρου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ασθενών με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού σε συνεχείς συνεδριάσεις της από τον περασμένο μήνα, οπότε οριστικοποιήθηκε η παραλαβή των εμβολίων, ταξινομεί σε ομάδες και υποομάδες τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια και οξεία νοσήματα, ώστε να γίνει μια πρώτη προτεραιοποίηση και να εμβολιαστούν αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό.
Μελετώντας επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία, όπως ποια ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος «προτιμά» ο κορωνοϊός, αλλά και δεδομένα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τις νόσους και τις θεραπείες, καταρτίζει με πολλή προσοχή τον κατάλογο με τους πολίτες που θα κληθούν να εμβολιαστούν τους επόμενους μήνες και τη χρονική σειρά για τον εμβολιασμό. Η προτεραιοποίηση των ηλικιακών υποομάδων που απαρτίζουν τη μεγάλη κατηγορία των ηλικιωμένων ατόμων, ηλικίας 70 ετών και άνω, είναι η πρώτη που έχει ολοκληρωθεί.
Περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποομάδες:
• άτομα ηλικίας 85 χρόνων και άνω,
• άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω,
• 75 ετών και άνω και, τέλος,
• άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίοι διαβιούν στην κοινότητα - και όχι σε οργανωμένες δομές όπου ήδη είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί.
Πρόκειται για το 15% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή για περίπου 1,6 εκατομμύρια πολίτες. Η εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων είναι μείζονος σημασίας, καθώς αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας και άνω του 60% των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ωστόσο, η θωράκισή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ρυθμό έγκρισης, παραγωγής και παράδοσης των εμβολίων σε κάθε χώρα.
Οι πέντε κατηγορίες
Παράλληλα, τον Φεβρουάριο με τους ηλικιωμένους άνω των 70 χρόνων κρίθηκε επιβεβλημένο να εμβολιαστούν και οι ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι μεταμοσχευμένοι (συμπαγών οργάνων, μυελού οστών και βλαστικών κυττάρων), οι αιμοκαθαιρόμενοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ογκολογικοί ασθενείς με ενεργή νόσο που λαμβάνουν θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία) και οι πάσχοντες από πολύ σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις όπως η κυστική ίνωση, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το σοβαρού βαθμού άσθμα που χρήζουν οξυγονοθεραπείας.
Ιδιαίτερη υποομάδα αποτελούν τα άτομα με σύνδρομο Down, τα οποία θα εμβολιαστούν παράλληλα με τις προαναφερθείσες κατηγορίες ασθενών. Κατ’ εκτίμηση πρόκειται για 50.000 έως 80.000 πολίτες. Οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.
Οι επιστημονικές εταιρείες που ασχολούνται με τη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των νεοπλασιών είχαν ευθύς εξαρχής επισημάνει ότι ειδικά οι ασθενείς που είναι υπό χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης COVID-19 και πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Μια υποομάδα που απασχόλησε ιδιαιτέρως την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και εκείνοι που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, όπως οι φορείς του AIDS/HIV ή οι έχοντες φλεγμονώδεις παθήσεις.
Πρόκειται για δύο κατηγορίες ασθενών η συμμετοχή των οποίων στις κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη των εμβολίων του κορωνοϊού ήταν περιορισμένη. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ωστόσο, προκύπτει ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA, όπως των Pfizer/BioNTech και Moderna, είναι ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους οργανισμούς αντενδείκνυνται σε άτομα με ανοσοκαταστολή καθώς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να αναπτύξουν καλή ανοσολογική απόκριση. Αυτό όμως δεν αποτελεί αντένδειξη, καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να παράσχει κάποιου βαθμού προστασία, όπως έχει δείξει η μακροχρόνια εμπειρία από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης. Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών θεραπειών, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή δεδομένα ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Σε αυτούς τους ασθενείς η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να εκτιμηθεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2, με τους ειδικούς να σταθμίζουν κάθε φορά το όφελος από τον εμβολιασμό. Η εμπειρία από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια καθιστά πιθανό να προκύψουν μειωμένα ποσοστά επίτευξης ανοσίας. Η πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων ή/και επιδείνωση του υποκείμενου ανοσολογικού νοσήματος θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία σχετικά με άλλα εμβόλια.
Οι άλλες ευπαθείς ομάδες
Από το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας από 60 έως 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων. Πρόκειται για περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα. Παράλληλα, μπαίνουν στην εμβολιαστική διαδικασία οι περίπου 1 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας από 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19, και συνεπώς επείγει η θωράκισή τους έναντι του κορωνοϊού. Σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2, χρόνια νεφρική νόσος, κίρρωση ήπατος, χρόνιες ηπατίτιδες, εγκεφαλικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, μεσογειακή αναιμία, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, νοσογόνος παχυσαρκία και σοβαρές αναπηρίες.
Μάλιστα, σε αυτή τη χρονική φάση του εμβολιασμού η Εθνική Επιτροπή έχει προβλέψει και τον εμβολιασμό των ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή ή φροντίζουν ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Η δεύτερη φάση του εμβολιασμού ολοκληρώνεται με τη χορήγηση του εμβολίου στους 180.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους εργαζομένους των βρεφονηπιακών σταθμών.
Η τρίτη φάση του εμβολιασμού
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η τρίτη φάση της «Ελευθερίας» έχει δρομολογηθεί για τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε αυτό το στάδιο προβλέπεται ο εμβολιασμός όλων των ατόμων ηλικίας 18 έως 59 χρόνων που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κατ’ εκτίμηση, πρόκειται για 4 εκατομμύρια άτομα. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν από τον εμβολιασμό εξαιρούνται τα άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας ιδιαίτερα μετά από εμβολιασμό στο παρελθόν, οι γυναίκες σε κύηση ή γαλουχία και άτομα που νοσούν από ιογενείς λοιμώξεις ή βρίσκονται σε παρόξυνση της νόσου και μέχρι να υποχωρήσει η οξεία φάση. Επίσης, προς το παρόν το εμβόλιο δεν έχει λάβει ένδειξη για άτομα ηλικίας κάτω των 18 χρόνων, καθώς οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων για τον κορωνοϊό στα παιδιά είναι σε εξέλιξη.
Στη Θεσσαλονίκη έχουν εμβολιαστεί 4.710 άτομα, όπου οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η δυναμικότητα του συστήματος ήταν 5.000 εμβολιασμοί ανά ημέρα. Πλέον, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού της εμβολιαστικής κάλυψης, Μάριο Θεμιστοκλέους, η δυναμικότητα ανεβαίνει στους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Την προσεχή Τετάρτη ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται με τις ιδιωτικές κλινικές να παίρνουν τη σκυτάλη. Το ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των ιδιωτικών δομών υγείας θα εμβολιαστεί στους χώρους εργασίας του, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί προς τα δημόσια εμβολιαστικά κέντρα. Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και οδοντιάτρους, προβλέπεται ότι θα εμβολιαστούν στα δημόσια νοσοκομεία.