Σφοδρές αντιδράσεις αναμένονται μετά την κατάθεση -αύριο- προς διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση που περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές σχετιζόμενες με την ευνομία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου σύμφωνα με πληροφορίες ενώ ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις στο άκουσμα και μόνο των προθέσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Α. Ο πρώτος αφορά στο σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των ιδρυμάτων. Πηγή του Υπ. Παιδείας αναφέρει πώς το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της ανομίας σε βαθμό 80-90% καθώς οι περισσότεροι απ’ όσους χρησιμοποιούν τους πανεπιστημιακούς χώρους για παράνομες δραστηριότητες δεν είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Άμα τους απαγορευθεί η πρόσβαση, θα σταματήσουν και αυτές οι δραστηριότητες.

Η εφαρμογή του μέτρου μάλιστα δεν θα αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ιδρύματος. Αντίθετα θα καταστεί υποχρεωτική με την ψήφιση του σχετικού νόμου και μάλιστα επ’ απειλή διακοπής της χρηματοδότησης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όποιο ίδρυμα επιλέξει να μην εφαρμόζει το σχετικό μέτρο θα χάνει την κρατική χρηματοδότηση. Το γεγονός αυτό αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από μερίδα των πρυτάνεων και του διδακτικού προσωπικού όσο και από ομάδες οργανωμένων φοιτητών που μάχονται για τη διατήρηση του status quo στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ασφαλείς πληροφορίες των “Π” μάλιστα, αναφέρουν ότι η Νίκη Κεραμέως έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου για την συγκεκριμένη υποχρεωτική διατάξω καθώς είναι κοινός τόπος η άποψη ότι θα λύσει το πρόβλημα της ανομίας.

Β. Το δεύτερο μέτρο αφορά στην ίδρυση ειδικού σώματος “πανεπιστημιακής αστυνομίας” που θα περιφρουρεί την ευνομία στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το συγκεκριμένο σώμα θα υπάγεται φυσικά στην ΕΛΑΣ, θα επεμβαίνει αυτεπαγγέλτως όταν θα διαπιστώνονται παράνομες πράξεις και επιπλέον θα έχει και ανακριτικά καθήκοντα. Για τη στελέχωσή του έχουν προβλεφθεί περίπου 1000 αστυνομική ενώ το βάρος θα πέσεις σε 5 πανεπιστήμια. Στο Αριστοτέλειο, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο Εθνικό Καποδιστριακό και στην Πάντειο.

Ήδη το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις αριστερές φοιτητικές οργανώσεις να βρίσκονται -κατά πληροφορίες- επί ποδός πολέμου. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες επιχείρησαν τη συλλογή υπογραφών αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερες από 6.000 επί συνόλου εκατοντάδων χιλιάδων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο λίγοι στηρίζουν τις συγκεκριμένες αντιδράσεις, μόνο πέρυσι εισήχθησαν στις σχολές 78.335 άτομα. Τυγχάνουν ωστόσο μεγάλης προβολής από μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον στο μέτρο αντιδρά και το διδακτικό προσωπικό. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων είναι αντίθετη στην ίδρυση τουν συγκεκριμένου σώματος ενώ οι πανεπιστημιακοί συγκέντρωσαν υπογραφές, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν σε 870, με το σύνολο τους να ξεπερνά τις 12.000

Γ. Ο τρίτος αφορά στην αλλαγή των ποινικών και πειθαρχικών διατάξεων. Με τις υφιστάμενες διατάξεις, το πανεπιστήμιο δεν μπορούσε να επιβάλλει καμία πειθαρχική ποινή σε φοιτητές που προκαλούσαν προβλήματα ή ακόμη και φθορές στο χώρο των πανεπιστημίων. με το νέο νόμο θα δίνεται η δυνατότητα ακόμη και διαγραφής τους από τη σχολή. πειθαρχικό συμβούλιο θα κρίνει τα παραπτώματα των φοιτητών και θα αποφασίζει ανάλογα.

Αυτή η διάταξη αναμένεται να ξεσηκώσει πόλεμο ανάμεσα στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας και στις μειοψηφίες των αριστερών οργανώσεων. Στην Κυβέρνηση ωστόσο έχουν λάβει απόφαση να προχωρήσουν στις αλλαγές δεδομένου ότι η εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι απαράδεκτη και επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι σύμφωνη με τις αλλαγές.