Ολοκληρώθηκε η κατάθεση στον Άρειο Πάγο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, για την επονομαζόμενη σκευωρία στο σκάνδαλο της Novartis.

Από τις 10 η ώρα το πρωί και για πέντε ώρες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος κατέθετε για την εμπλοκή του ίδιου και άλλων εννέα πολιτικών στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως και δημόσια έχει καταγγείλει ο κ. Πικραμμένος έκανε λόγο για μεθόδευση προκειμένου να εμπλακούν ο ίδιος και οι υπόλοιποι πολιτικοί στην υπόθεση.

«Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση της Novartis σε ότι έχει να κάνει με την οργανωμένη δίωξη των πολιτικών προσώπων, κλόνισε τους θεσμούς, υπέσκαψε το κύρος της Δικαιοσύνης και έθεσε σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Πέρα από αυτό όμως έγινε απόπειρα με την υπόθεση αυτή να διχαστεί ο ελληνικός λαός και θέλω να πω ότι έσταξε δηλητήριο στις ψυχές της ελληνικής κοινωνίας. Ευτυχώς η ιστορία αυτή δεν είχε την εξέλιξη και το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν να έχει αυτοί που την οργάνωσαν και την σκαρφίστηκαν και έτσι η δημοκρατία μας εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να λειτουργεί ομαλά και με τις νόμιμες διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης οπότε πρέπει με υπομονή να περιμένουμε την ετυμηγορία της» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Κατάθεση Άδωνι Γεωργιάδη

Στον Άρειο Πάγο προσήλθε προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση, και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Η κατάθεση του κ. Γεωργιάδη άρχισε μετά την ολοκλήρωση αυτής του κ.Πικραμμένου.

«Έχω έρθει να καταθέσω για να ξεσπεπάσουμε οριστικά τη μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων ετών και το μεγαλύτερο κίνδυνο που η δημοκρατία μας είχε από μία ομάδα δολοπλόκων με φυσικό αυτουργό κατά τη γνώμη μου τη κυρία Τουλουπάκη και με ηθικό αυτουργό τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο Ειδικό Δικαστήριο όταν και εφόσον συνέλθει» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης προσερχόμενος στον Άρειο Πάγο.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του κ. Γεωργιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε πως «η ανακρίτρια του Συνταγματικού Συμβουλίου ερευνά μία πολύ σκοτεινή υπόθεση στο χώρο της Πολιτικής και της Δικαιοσύνης και ευχόμεθα να φωτίσει αυτήν και μετά να ακολουθήσει η Νέμεσις»

Ποινική Δίωξη σε βάρος στελεχών της Novartis

Με την «βούλα» της Εισαγγελίας Διαφθοράς ασκήθηκε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος οκτώ στελεχών της Novartis Ελλάς για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατά μόνας και κατ´ εξακολούθηση την περίοδο 2008-2015 η οποία προέρχεται από πράξεις χρηματισμού γιατρών.

Την άσκηση της ποινικής δίωξης ζήτησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθορας, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία παραμένει στη θέση της καθώς δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ διορισμού των εισαγγελέων που θα στελεχώσουν το νέο, ενοποιημένο, τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, ζητείται η άσκηση δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος έξι ιατρών.

Η ποινική δίωξη αφορά σε συνολικά δέκα προγράμματα της εταιρείας Novartis τη χρονική περίοδο 2008-2015 μέσω των οποίων με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεsιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης αποτυπώνονται οι παράνομες πρακτικές που ακολουθούςε η εταιρεία με «όχημα» χιλιάδες ιατρούς.

Το σκέλος αυτό της προκαταρκτικής έρευνας είχε φτάσει στο τελικό στάδιο της παροχής εξηγήσεων από τους εμπλεκομένους από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ωστόσο, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών εκ μέρους των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων αλλά και των δικονομικών ζητημάτων που ανέκυψαν περί κανονισμού αρμοδιότητας τα οποία επιλύθηκαν αφού προηγουμένως έφτασαν στον Άρειο Πάγο, οι εξηγήσεις δόθηκαν πρόσφατα, ανοίγοντας τον δρόμο για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας η δικογραφία εμπλουτίστηκε τον Ιουλιο τους 2020 με τη συμφωνία αναστολής της δίωξης και το συμφωνητικό των αμερικανικών αρχών στο μικροσκόποιο των οποίων είχε τεθεί επίσης η υπόθεση Novartis.

Μετά την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται η μεγάλη έρευνα για την υπόθεση Novartis και το μόνο που μένει ανοιχτό είναι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά δύο πολιτικά πρόσωπα, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου.