Τη διεξαγωγή άμεσης Ένορκης Διοικητικής Εξετάσεως (ΕΔΕ) διέταξε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης ευθύς μόλις κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο ολίγων δευτερολέπτων, όπου εμφανίζονται δύο νέοι με στρατιωτικοί στολή να ομιλούν αρχικώς την αλβανική και εν συνεχεία ελληνικά και να δίνουν παραγγέλματα σε ένα παρατεταγμένο τμήμα του Ελληνικού Στρατού.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το ΓΕΣ, έγινε γνωστό ότι το βίντεο εξετάζεται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς, αφορά άνδρες των Τεθωρακισμένων («μαυροσκούφηδες») καθώς οι δύο «πρωταγωνιστές» του εκτός από το μαύρο μπερέ ακούγεται ο ένας εξ αυτών να δίνει το παράγγελμα: «Επιλαρχία. Σημειωτόν μαρς» σε άπταιστα ελληνικά!

Στρατιωτικές πηγές επισήμαιναν ότι μολονότι ως τώρα οι δύο νεαροί εκ των οποίων ο ένας είναι έφεδρος βαθμοφόρος, δεν φαίνεται να βρίζουν είτε στα ελληνικά είτε στα αλβανικά, εντούτοις το ζήτημα θεωρείται από στρατιωτικής πλευράς ως «σοβαρό» καθότι διακωμωδείται η πολύ σοβαρή διαδικασία της αναφοράς μονάδος. Γι’ αυτό άλλωστε και διενεργείται άμεσα η ΕΔΕ.

Επιβαρυντικό της όλης καταστάσεως είναι το γεγονός ότι το βίντεο με το προαναφερθέν γεγονός έχει γίνει σε μονάδα του Όπλου των Τεθωρακισμένων, από το οποίο προέρχεται και ο Αρχηγός και όλοι μπορούν να αντιληφθούν την ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία του για την εμφάνιση αυτού του βίντεο, ΑΥΤΗΝ την περίοδο.