Πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, με ειδικές συνθήκες λόγω COVID-19.


Ειδικότερα, την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τη Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την Άννα Καλογεροπούλου, απασχόλησε, ξανά, το φλέγον ζήτημα καθώς κατατέθηκε ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων ακύρωσης συνδικαλιστικών φορέων των συνταξιούχων κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.


Με τις προσφυγές τους οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεων τους για ένα 11μήνο όπως και την επιστροφή τριών δώρων και επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.


Ειδικότερα, ζητούν την ακύρωση της από 14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας η οποία, όπως τονίζουν, δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο παρά το γεγονός πως κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Επίσης, οι συνταξιούχοι αναφέρουν πως σε διάταξη νόμου του υπουργείου Εργασίας ορίζεται πως με την καταβολή των αναδρομικών «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα με βάση τους δυο μνημονιακούς νόμους του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί.



Η διαδικασία της Δίκης


Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία οι νομικοί παραστάτες των πρώην υπαλλήλων επισήμαναν μεταξύ άλλων πως οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς η τελευταία δια των αρμοδίων υπουργών της, ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις, ανέφεραν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την τρίτη ηλικία.


Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμιακές δυσκολίες οποίες οφείλονται στην πανδημία, ενώ έκανε ειδική αναφορά ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων των συνταξιούχων. Ανέφερε μάλιστα πως οι συνταξιούχοι δεν είναι από τους πληγέντες της πανδημίας.


Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Δημοσίου τόνισαν ότι υπάρχει εθνική δημοσιονομική κρίση και προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας, καθώς:


- 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν,


-Για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν 18 Γαλλικά αεροσκαφη Rafale,


-Για την θαλάσσια προστασία της Ελλάδος θα αγοραστούν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες,


-Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία,


-Τα οικονομικά προβλήματα από το μεταναστευτικό,


-Στην πανδημία, η οποία είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και


-Η αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19.


Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν επλήγησαν οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξιμα χρόνια άνω των 30, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι συντάξεις τους, ενώ όταν δόθηκαν οι διαφορές στις κύριες συντάξεις, δεν υπήρξε άρνηση από την πλευρά τους να τις πάρουν. Ο συνήγορος του υπουργείου Οικονομικών, μάλιστα κλείνοντας επισήμανε: «Δεν ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον».


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.