Η πρώτη, παρθενική, πτήση του πρώτου αναβαθμισμένου αεροσκάφους δοκιμών F-16V (Viper) πραγματοποιήθηκε σήμερα από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο πλαίσιο της πρώτης φάσεως του προγράμματος αναβαθμίσεως του στόλου των 84 μαχητικών F-16C/D Block.52+ADV και Block.52+ της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει αναληφθεί από την ΕΑΒ και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Στο πρώτο αυτό αναβαθμισμένο F-16V (s/n “005”) στη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής του πτήσεως έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων του με απόλυτη επιτυχία, «δίδοντας το έναυσμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και των υπολοίπων προς αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εργασίες αναβάθμισης υλοποιήθηκαν εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος, χωρίς καμία παρέκκλιση» επισημαίνεται από την ΕΑΒ.

Προστίθεται δε ότι «Στις δύσκολες συνθήκες που οφείλονται στην μακρά περίοδο της πανδημίας COVID-19, η παραγωγική δραστηριότητα της ΕΑΒ παρέμεινε ενεργή, προσηλωμένη στο στόχο της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων ο οποίος επετεύχθη με απόλυτη συνέπεια. Αναφορικά δε με τους συντελεστές της επιτυχίας αυτής, αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό και όλους τους συμμετέχοντες, τονίζοντας την άριστη συνεργασία μεταξύ Lockheed Martin, ΕΑΒ και Πολεμικής Αεροπορίας».

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος της σημερινής απολύτως επιτυχούς πρώτης δοκιμαστικής πτήσεως με το νέο «πακέτο» της αναβαθμίσεώς του, αφού ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές εδώ, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, πρόκειται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου εκεί πλέον, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin θα ολοκληρωθούν οι δοκιμές εδάφους και αέρος, κάτι που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί το τρίμηνο, μετά το πέρας των οποίων και αφού όλα θα έχουν εξελιχθεί ομαλώς, όπως ελπίζεται, θα αρχίσει η κανονική διαδικασία αναβαθμίσεως του πρώτου F-16 της ΠΑ στην ΕΑΒ. Συνολικώς για το 2021 προβλέπεται με βάση τη συμφωνία να μπουν στην ΕΑΒ 10 μαχητικά για να αναβαθμιστούν.