Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης (εκπροσωπούμενο διά της ΧΙΙ Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού) και του Ιδρύματος «Βασιλείου Γ. Μελά για την Προσχολική Αγωγή» υπογράφτηκε σήμερα για την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού στο στρατόπεδο «ΠΑΤΣΟΥΚΑ» της Αλεξανδρουπόλεως (για το οποίο σας ενημερώσαμε ήδη από 17/1/2021).

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ μεταξύ αφενός του Ιδρύματος και της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, για την υλοποίηση της δωρεάς του πρώτου για την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στο στρατόπεδο «ΠΑΤΣΟΥΚΑ» της Αλεξανδρουπόλεως, δυνατότητος φιλοξενίας 40 βρεφών και νηπίων.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο ΥΦΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, καθώς και ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ευάγγελος Λύκος, ενώ μέσω τηλεδιασκέψεως τη Συμφωνία υπέγραψε από την Αλεξανδρούπολη ο Διοικητής της ΧΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Υποστράτηγος Χρήστος Μπούφης.

Θυμίζουμε ότι το προαναφερθέν έργο είναι συνολικού προϋπολογισµού 637.397 ευρώ, συµπεριλαµβανοµένου και του ΦΠΑ (24%), από τα οποία χρηματοδοτείται με το ποσό των 533.200 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύµατος «Βασιλείου Γ. Μελά για την Προσχολική Αγωγή», ενώ το υπόλοιπο ποσό των 104.197 ευρώ, που είναι και το ανώτατο όριο δαπάνης, βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, γι’ αυτό και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Ο ΥΦΕΘΑ, σε σύντομη προσφώνησή του, εξήρε τη διαχρονική συμβολή της οικογένειας Μελά στις Ένοπλες Δυνάμεις και την πατρίδα και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ιδρύματος για τη δωρεά για την κατασκευή του νέου Βρεφονηπιακού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης και την παράλληλη ενίσχυση του βρεφονηπιακού σταθμού στο στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

Ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Γεώργιος Μελάς ευχαρίστησε τον ΥΦΕΘΑ για τις καίριες ενέργειες και πρωτοβουλίες του, όπως η αποκατάσταση της ιστορικής Οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, χάρη στην οποία συναντήθηκαν, και τον Αρχηγό ΓΕΣ για την αρμονική συνεργασία κατά τη διεκπεραίωση των διαδικασιών της δωρεάς, η οποία θα συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου διαβιώσεως του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ιδιαίτερα σημαντική πόλη για τα εθνικά συμφέροντα, την Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά του ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ.Λαλούσης διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες θα εκτελεστούν άμεσα, «έτσι ώστε το προσωπικό να χρησιμοποιήσει, το συντομότερο δυνατό τις νέες εγκαταστάσεις», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, ενώ ο διοικητής της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Υποστράτηγος Χρ.Μπούφης, σημείωσε ότι η δωρεά στον πολυχώρο του στρατοπέδου ενισχύει το ηθικό του προσωπικού.

Σημειώνεται ότι από το 1895 (!), καθώς τότε ιδρύθηκε το Ίδρυμα, μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Βασιλείου Γ. Μελά για την Προσχολική Αγωγή» κατασκευάζει με χορηγίες του νηπιακούς σταθμούς, σε συνεργασία με τους δήμους της ελληνικής επικράτειας, με στόχο ένα ελκυστικό, δημιουργικό και χαρούμενο περιβάλλον για τα παιδιά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού προστίθεται σε σειρά δωρεών που έχει αυτό πραγματοποιήσει στην ακριτική και

πολλαπλώς ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, όπου το Ίδρυμα έχει κατασκευάσει 15 νηπιαγωγεία, έχει επισκευάσει 12 και έχει ενισχύσει με υλικά 38 νηπιακούς σταθμούς.