131 νέα σύγχρονα οχήματα και τεχνικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, παρεμβάσεις αποκατάστασης σε 158 πλατείες του Δήμου Αθηναίων, 36 δράσεις Κυριακάτικης Καθαριότητας, τοποθέτηση 8.500 νέων κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων και κάδων ανακύκλωσης, 3.000 κάδοι βιοαποβλήτων και απόσυρση 2.700 εγκαταλελειμμένων οχημάτων από το κέντρο της πόλης, είναι μερικά από τα επιτεύγματα του Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Αβραμίδης μιλά στο e-ota.gr και τη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη για τις παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων με στόχο το νοικοκύρεμα της πόλης, αλλά και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης για την προστασία των εργαζόμενων στην Καθαριότητα και των δημοτών της Αθήνας.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Αντιδημάρχου Νίκου Αβραμίδη στο e-ota.gr:

Κλείσατε σχεδόν 1,5 χρόνο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο Δήμο της Αθήνας. Πείτε μας με δυο λόγια, τι έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα για την καθαριότητα στην Αθήνα;

Ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη.

Σε αυτό που εμείς ονομάζουμε πολιτισμό της καθημερινότητας. Στο Δήμο της Αθήνας, αλλάξαμε ριζικά τον τρόπο που καθαρίζουμε την πόλη. Εφαρμόσαμε τη δική μας φιλοσοφία. Η Αθήνα είναι για εμάς, η προέκταση του σπιτιού μας και κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο δουλεύουμε με την ίδια αγάπη και στοχοπροσήλωση για να την φροντίζουμε όπως φροντίζουμε το σπίτι μας και όλα όσα αγαπάμε.

Από την πρώτη μέρα, αυτό που παρατηρήσαμε εγώ και οι συνεργάτες μου ήταν πως οι άνθρωποι που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της Διεύθυνσης, εργαζόντουσαν πολύ σκληρά χωρίς όμως αυτό να φαίνεται τελικά στον πολίτη.

Αυτό γινόταν γιατί δεν υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός, ένα πρόγραμμα στο οποίο θα στηριχτούν και θα δουλέψουν μεθοδικά.

Άρα, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να σχεδιάσουμε από την αρχή το επιχειρησιακό πλάνο της Διεύθυνσης, να το εμπλουτίσουμε με νέες ιδέες και τρόπους διαχείρισης του εργατικού δυναμικού και των μηχανημάτων.

Πλέον, τα πάντα γίνονται βάσει ενός κεντρικού σχεδιασμού που εναλλάσσεται και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε μέρα στην κάθε Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας. Αυτό από μόνο του είναι μια πρόοδος σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Διεύθυνση.

Αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες καθαριότητας με 131 νέα σύγχρονα οχήματα και τεχνικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Αποκαταστήσαμε 158 πλατείες, καθαρίσαμε από tags μουτζούρες και γκράφιτι μέχρι στιγμής 15.562 τ.μ. – μέγεθος που αντιστοιχεί σε 2 γήπεδα ποδοσφαίρου!, εγκαινιάσαμε την πρωτοποριακή δράση Κυριακές Καθαριότητας όπου καθαρίζουμε σε βάθος ολόκληρες περιοχές της Αθήνας σε μια μόνο μέρα και ήδη μετράμε μέχρι στιγμής 36 τέτοιες δράσεις. Συνεχίζουμε την τοποθέτηση 8.500 νέων κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων και κάδων ανακύκλωσης, 3.000 κάδους βιοαποβλήτων ενώ πλένουμε 4.200 κάδους το μήνα σε όλες τις γειτονιές. Επίσης, αποσύραμε 2.700 εγκαταλελειμμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα απελευθερώνοντας πολύτιμο δημόσιο χώρο και κάνουμε καθημερινές, μαζικές απολυμάνσεις σε όλους τους δημόσιους χώρους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Η προσπάθεια μας να νοικοκυρέψουμε την πόλη είναι καθημερινή, πολύπλευρη, διαρκής και ασταμάτητη.

Μιλήστε μας για τις καθημερινές επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης που κάνετε σε πλατείες στις γειτονιές της Αθήνας. Έχουν ξαναγίνει ποτέ; 

Απο όσο γνωρίζω, καινοτομούμε. Σε καθημερινή βάση, με την ομάδα καθαριότητας, πραγματοποιούμε επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης με προγραμματισμό σε πλατείες και δημόσιους χώρους στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας. Πρόκειται για ολοκληρωμένες επιχειρήσεις όπου με εργασίες αναβάθμισης αποκαθιστούμε τις χρόνιες φθορές στον αστικό εξοπλισμό της πόλης, ειδικά μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης.

Συγκεκριμένα, πλένουμε και απολυμαίνουμε με ειδικά καθαριστικά τους δημόσιους χώρους, επισκευάζουμε, φροντίζουμε και βάφουμε  παρτέρια, παγκάκια, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, τοίχους και καφάο. Προσθέτουμε καλαθάκια απορριμμάτων όπου χρειάζεται, αφαιρούμε tags και άναρχα αντιαισθητικά graffiti, και έτσι, αναβαθμίζουμε πλατείες και δημόσιους χώρους στις 129 γειτονιές της Αθήνας μας, παραδίδοντας τους καθαρούς και περιποιημένους στους πολίτες και επισκέπτες της πόλης. Ήδη, με σωστό προγραμματισμό και μεθοδικότητα μέσα σε 12 μήνες έχουμε αναβαθμίσει 158 πλατείες και δημόσιους χώρους στις 129 γειτονιές της Αθήνας μας.

Ξεκινήσατε τις Κυριακές Καθαριότητας στην Αθήνα. Τι διαφορά έχουν από τις καθημερινές σας επιχειρήσεις για την καθαριότητα της πόλης;

Οι Κυριακές καθαριότητας, συμβολίζουν την μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας που εκσυγχρονίζεται και αλλάζει. Από τον Ιανουάριο του 2020, παρουσιάσαμε τις «Κυριακές Καθαριότητας», την πιο μεγάλης κλίμακας συντονισμένη επιχείρηση καθαριότητας που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Αθήνα, με στόχο αυτή τη μέρα που οι ρυθμοί στην πόλη χαλαρώνουν, εμείς να επιχειρούμε σαρωτικά στο σύνολο, καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας σε μια μέρα ολόκληρες περιοχές της Αθήνας με τον τριπλάσιο στόλο της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, 20 πλυστικά πολυμηχανήματα σάρωθρα, υδροφόρες και πλυστικά και περισσότερους από 20 εργάτες της καθαριότητας. Ήδη, μέσα σε 12 μήνες έχουμε πραγματοποιήσει 36 δράσεις Κυριακάτικης καθαριότητας και συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς.

Οι πολίτες της Αθήνας έκαναν χρόνια παράπονα για τους κάδους απορριμμάτων στην ΑΘήνα. Δυσοσμία, κάδοι σε κακή κατάσταση και σε μη εξυπηρετούμενα σημεία. Τι έχετε κάνει για το θέμα αυτό;

Τον Απρίλιο του 2020 ξεκίνησε η τοποθέτηση 8.500 νέων κάδων στην Αθήνα σύμφωνα με χωροταξική μελέτη που εκπονήθηκε για πρώτη φορά με γνώμονα τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς, ενώ παράλληλα αποσύρθηκαν προς επισκευή και οι ελαττωματικοί. Από την αρχή της επιχείρησης και μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί 5.499 νέοι κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 2.402 κάδοι ανακύκλωσης και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας και σύντομα η τοποθέτηση θα ολοκληρωθεί σε όλη την πόλη.  Σύντομα, προχωράμε σε μελέτη χωροθέτησης – τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων, μια  επιλογή που θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων στις γειτονιές της Αθήνας.

Ξεκινήσαμε σχεδόν από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε, το συστηματικό πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων. Οι κάδοι καθημερινά, μετά την αποκομιδή τους κυριως κατά τις βραδυνές ώρες, πλένονται με ζεστό νερό και ειδικό χημικό σκεύασμα. Περίπου το μήνα πλένουμε 4.200 κάδους σε όλες τις γειτονιές ενώ μέχρι στιγμής 78.088 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης έχουν πλυθεί και απολυμανθεί συνολικά από τα ειδικά μας οχήματα- καδοπλυντήρια σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης έχουν πλυθεί και απολυμανθεί 8 φορές.

 

Μιλήστε μας για τις επιχειρήσεις αντιγκράφιτι που πραγματοποιείτε στην Αθήνα. 

Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο των βανδαλισμών από γκράφιτι στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, επαναφέροντας στην πράξη την ομορφιά στην πόλη. Από τις πιο σημαντικές μας παρεμβάσεις είναι οι επιχειρήσεις αντιγκράφιτι που πραγματοποιούμε με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την πόλη. Μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει 40 επιχειρήσεις antigraffiti μεγαλύτερης και μικρότερης κλίμακας, καθαρίζοντας ήδη 15.562 τ.μ. – μέτρα που αντιστοιχούν σε 2 γήπεδα ποδοσφαίρου- από tags, μουτζούρες και άναρχα graffiti σε πέτρινες, μαρμάρινες και γυάλινες επιφάνειες, κολώνες, ρολά καταστημάτων, τοίχους και στόρια ενώ το σημαντικότερο είναι ότι μεριμνούμε για την προστασία τους, καθώς στο τέλος της κάθε επιχείρησης εφαρμόζουμε ειδικό αντιγκράφιτι φιλμ στα σημεία για συντήρηση και εύκολη αφαίρεση σε περίπτωση που βανδαλιστούν ξανά.

Ενδεικτικά τέτοιες επιχειρήσεις έχουμε πραγματοποιήσει στην Ομόνοια, Σταδίου, Ερμού, Πατησίων, Αθηνάς, στα Αναφιώτικα στην Πλάκα, στις Γραμμές ΗΣΑΠ στην Αδριανού, στον Περιφερειακό  Πετραλώνων, το Πεδίον Άρεως και στο Θησείο ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή μεγάλης κλίμακας επιχείρηση αντιγκράφιτι στην Ακαδημίας.

Επίσης, στο νέο Κανονισμό Καθαριότητας που σε λιγες μέρες θα είναι σε διαβούλευση, έχουν προβλεφθεί ειδικά πρόστιμα για βανδαλισμούς και γκράφιτι από 4.000€ -8.000€ για τους παραβάτες.

Με τα εγκαταλελλειμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια που βλέπουμε παρατημένα στους δρόμους της Αθήνας τι θα κάνετε;

Απελευθερώνουμε διαρκώς πολύτιμους δημόσιους χώρους, απαραίτητους για την ορθή διέλευση των πολιτών. Τα ειδικά συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας καθημερινά

συλλέγουν ΙΧ και δίκυκλα από το κέντρο της πόλης και τις γειτονιές και μέχρι στιγμής έχουμε απομακρύνει περισσότερα από 2.700 εγκαταλελειμμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα σ όλη την Αθήνα ελευθερώνοντας πεζοδρόμια και θέσεις στάθμευσης σε μια διαρκής προσπάθεια για σεβασμό στην καθημερινότητα των δημοτών.

Τι μέτρα έλαβε ο Δήμος Αθηναίων στον τομέα σας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού; Κάνατε απολυμάνσεις; Με ποιο τρόπο;

Η καθαριότητα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλους του Δήμους της χώρας, επιβαρύνθηκε με το πιο σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Από τα μέσα Μαρτίου, με την επιβολή του πρώτου lockdown ξεκινήσαμε κατευθείαν εντατικές απολυμάνσεις 3 φορές την ημέρα σε όλους τους δημόσιους χώρους της Αθήνας, με ειδική μέριμνα στα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, Σχολεία, Νοσοκομεία, βενζινάδικα, φαρμακεία, super market, φούρνους και καταστήματα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, στάσεις λεωφορείων, Σταθμούς ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για τις απολυμάνσεις χρησιμοποιούμε το σύνολο του στόλου των πλυστικών μας μηχανημάτων, 80 δηλαδή πολυμηχανήματα, σάρωθρα, καδοπλυντήρια και υδροφόρες μαζί με ειδικό απολυμαντικό υγρό σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Οργανισμού Υγείας. Από τον Μάρτιο έως και αυτή τη στιγμή, οι μαζικές απολυμάνσεις συνεχίζονται καθημερινά σε όλη την πόλη, στις 129 γειτονιές της Αθήνας, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Τι μέτρα πήρατε για την ασφάλεια των εργαζομένων σας στην καθαριότητα στο Δήμο της Αθήνας;

Η ασφάλεια των εργαζομένων μας που είναι εκτεθειμένοι όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά σε κινδύνους, ιούς και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες, είναι για εμάς ζήτημα ύψιστης σημασίας. Εξοπλίσαμε με όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας όλους τους εργάτες μας στην καθαριότητα (Φόρμες, μάσκες, γιλέκα, γάντια και γυαλιά, απολυμαντικά κ.α.) για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και κυρίως με όλα τα μέτρα ασφαλείας απέναντι σε αυτές τις σκληρές συνθήκες.

Ας μην ξεχνάμε, ότι η Αθήνα είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, με τις πιο απαιτητικές ανάγκες, Οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στο Δήμο της Αθήνας απολυμαίνουν την πόλη και τους κάδους απορριμάτων, μαζεύουν τα σκουπίδια, αλλά και τα σκουπίδια ασθενών από νοσοκομεία και έρχονται αντιμέτωποι με όλες τις αντίξοες συνθήκες που μπορεί να σκεφτεί κανείς στην πόλη.

Κι όμως, με υψηλή την αίσθηση του καθήκοντος, βρίσκονται έξω στους δρόμους, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με κίνδυνο τη ζωής τους, δουλεύοντας σκληρά με ζήλο και πάθος σε διπλές βάρδιες για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας. Αξίζουν λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας.

Πως μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης της Αθήνας για το τι γίνεται πρακτικά στη γειτονιά του;

Δημιουργήσαμε την εφαρμογή «Μάθε τι συμβαίνει στη γειτονιά σου» για να  ενημερώνονται διαρκώς οι δημότες για τα έργα που γίνονται στη γειτονιά τους. Στην εφαρμογή https://draseis.cityofathens.gr/ οι δημότες έχουν απευθείας ενημέρωση για το που και πότε γίνονται οι απολυμάνσεις, οι δράσεις καθαριότητας, τα αντιγκράφιτι, τα έργα οδοποιίας, οι εργασίες για το πράσινο και οι αναπλάσεις. Στη νέα εποχή της Αθήνας, ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει τι αλλάζει στην πόλη. Να συμμετέχει. Πρέπει να έχει ενημέρωση και λόγο για τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος του.

Κομποστοποίηση και κυκλική οικονομία. Που βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων σε ό,τι αφορά τον τομέα της ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων;

Τον Φεβρουάριο του 2020, επεκτείναμε το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων σε καφέ κάδους με στόχο να εντατικοποιήσουμε την κομποστοποίηση και να προάγουμε τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2018, στοχεύει στη συλλογή οργανικών αποβλήτων και αρχικά ξεκινήσαμε από μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, οπωροπωλεία, ξενοδοχεία, Nοσοκομεία, στρατόπεδα, λαϊκές αγορές.

Προμηθευτήκαμε 3.000 νέους καφέ κάδους για τα βιοαπόβλητα αποκομίζοντας ημερησίως 7 τόνους, ενώ οι ανεπιθύμητες προσμίξεις έχουν πλέον μειωθεί στο ελάχιστο. Επίσης, ενισχύσαμε τον στόλο μας με 20 νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα με σύστημα πλύσης των κάδων για την συλλογή των βιοαπόβλητων.

 Ποιός είναι ο στόχος σας για το 2021;

Το 2021 θα είναι για εμάς έτος Aνακύκλωσης. Θα πιάσουμε την Aνακύκλωση στην Αθήνα από την αρχή.  Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε κουλτούρα ανακύκλωσης σε κάθε Αθηναία και κάθε Αθηναίο πολίτη. Είναι η σημαντική μας προσπάθεια στην πράξη για την ενίσχυση και την επέκταση της ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας.

Σε κάθε γειτονιά θα υπάρχουν επαρκείς μπλε κάδοι ανακύκλωσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη χωροθέτησης που εκπονήθηκε για τους κάδους,  ενώ θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με τους τρόπους και τα μέσα ανακύκλωσης, προβάλλοντας παράλληλα τα εξαιρετικά οφέλη της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου το πρόγραμμα να είναι αποτελεσματικό.

Επίσης, για πρώτη φορά στην Αθήνα, το 2021 θα ξεκινήσει η δημιουργία 2 νέων πράσινων σημείων ανακύκλωσης πολλαπλών ροών για τους πολίτες, ενώ το 2021 θα ξεκινήσει και η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων με συστήματα βυθιζόμενων κάδων σε σημεία της πόλης, κάτι που γίνεται πράξη για πρώτη φορά στην Αθήνα, διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερο την Δημόσια Υγεία, εξοικονομώντας χώρο, αναβαθμίζοντας την αισθητική εικόνα της πόλης και εν τέλει εξελλίσοντας την ποιότητα ζωής στο Δήμο της Αθήνας.