Το περασμένο Σάββατο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας είπε το «ναι» προκειμένου η κολχικίνη, ένα φάρμακο γνωστό εδώ και χρόνια και το οποίο την τελευταία δεκαετία έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 20.000 ασθενείς στα πλαίσια κλινικών μελετών συμπεριλαμβανομένων μελετών για την COVID-19, να ενταχθεί στο πρωτόκολλο θεραπειών για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.

 Για το κατά πόσον μπορεί η κολχικίνη να αποδειχτεί αποτελεσματική ως προς την πρόληψη της εξέλιξης του κοροναϊού, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

 Όπως είπε, φαίνεται πως η κολχικίνη μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της νόσου ειδικά σε ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι μεγάλης ηλικίας: «Οι κλινικές μελέτες δείχνουν μείωση 25% της θνητότητας σε περίπτωση χρήσης της κολχικίνης, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε στην πράξη, δηλαδή στην ευρεία χρήση του φαρμάκου».

 Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το εν λόγω φάρμακο δεν είναι πανάκεια, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που απαγορεύεται να το λάβουν και πως επιβάλλεται να χορηγείται με ιατρική συνταγή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

  Σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του COVID-19, σημείωσε ότι  για να είναι κάποιος καλυμμένος σε ποσοστό 95%, πρέπει να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 7-10 μέρες από τη δεύτερη: «Στο ενδιάμεσο δεν αποκλείεται να κολλήσει κανείς τον ιό. Ωστόσο, δε θα εμφανίσει σοβαρή νόσο, αλλά εάν έρθει σε επαφή με τον ιό, ίσως τον μεταδώσει σε άλλο άνθρωπο», είπε.

 Επίσης, εξήγησε ότι για να επιστέψουμε σε μια μορφή κανονικότητας, θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες μαζικού εμβολιασμού από τη δεύτερη δόση: «Πρέπει να πιάσουμε τη λεγόμενη "ανοσία αγέλης". Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι γι' αυτό, εάν τα πράγματα πάνε καλά».