«Τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο ειδικά η Γ Λυκείου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων.

«Αν γίνονται τεστ και στους καθηγητές και τους μαθητές θα είναι ελεγχομένη η κατάσταση οπότε δεν θα έχουμε πολλά κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κινητικότητα του Σαββατοκύριακου, η κ. Παγώνη επισήμανε: «Αυτό που είδαμε το Σαββατοκύριακο ήταν μια έξοδος μετά από μια ‘’ψυχολογική πίεση’’ όταν εμείς Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά φωνάζαμε και λέγαμε ‘’μη βγείτε έξω και αυξηθούν τα κρούσματα’’. Χθες δεν άντεξαν άλλο βγήκαν όλοι έξω και να πάνε να ψωνίσουν και είδαμε τις εικόνες που είδαμε. Θα κρίνουμε σε 10-15 μέρες για να δούμε τι έχει γίνει από αυτή την ιστορία».

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του ιού, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ διευκρίνισε: «Οι μεταλλάξεις είναι κάτι που εμείς γνωρίζουμε χρόνια και για τους κοροναϊούς και για τους ιούς. Έγιναν 235 γονιδιοματικές αναλύσεις από αυτές βρήκαμε στα 32 δείγματα τη μετάλλαξη του ιού τα περισσότερα ήταν στην Κρήτη και την Αθήνα».

«Προς το παρόν τα αποτελέσματα και εδώ και στην Μεγάλη Βρετανία και στην Βραζιλία και στην Αφρική είναι σχεδόν ελεγχόμενα. Και εννοούμε ότι το εμβόλιο που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή τα καλύπτει. Αν χρειαστεί να γίνει κάποια διαφοροποίηση του εμβολίου η ίδια εταιρεία είπε ότι το πολύ μέσα σε 20 μέρες θα την έχει κάνει. Προς το παρόν όμως στοιχεία για τέτοια ενσωμάτωση καινούργια στο εμβόλιο δεν υπάρχουν», υπογράμμισε η ίδια.

«Ότι έγινε, έγινε το Σαββατοκύριακο από εδώ και πέρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επειδή ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ, να γίνουν ακόμα περισσότερα απ ότι γίνονται. Να προσέξουμε τα ΜΜΜ γιατί είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση αυτή και τις παραμέτρους που εμείς αξιολογούμε καθημερινά γιατί το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει», επισήμανε η ίδια.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι «το σύστημα μια τρίτη πίεση δεν θα αντέξει». «Ήδη οι γιατροί έχουν πιεστεί, μπήκανε και στα εμβόλια, το ίδιο προσωπικό. Ζητάμε να ενισχυθεί το προσωπικό στα νοσοκομεία και το ιατρικό και το νοσηλευτικό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Για τα εμβόλια, ανέφερε: «Εμείς είχαμε κάποιους στόχους τους οποίους βλέπω ότι οι εταιρείες αρχίζουν και μας τα χαλάνε. Οι στόχοι ήταν 20 Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 50 με 60% για να έχουμε μια σχετική ανοσία. Από ότι φαίνεται αυτοί αρχίζουν από προχθές και η μεν AstraZenaca λεει μείωση του 60%, η Moderna δεν ήρθε ακόμα ενώ έπρεπε να έχουν έρθει τα εμβόλια και η Pfizer έχει αδυναμία στην παραγωγή γιατί δεν έχει πρώτες ύλες απ΄ότι κατάλαβα, που σημαίνει ότι αν μείνουμε πίσω λόγω των εμβολίων μένουμε πίσω και σε πολλά πράγματα δηλαδή οι παράμετροι παραμένουν, οι παράμετροι μπορεί να αυξηθούν».

«Άρα τήρηση αυστηρή των μέτρων, προσοχή στα ΜΜΜ και πολλά τεστ. Δεν πρόκειται να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο αν δεν προχωρήσουμε με τα εμβόλια», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

Ερωτηθείς ποιες άλλες δραστηριότητες πιστεύει ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν, απάντησε: «Ας ανοίξουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια να περάσουν δύο εβδομάδες, να αξιολογούμε καθημερινά τις παραμέτρους, να κανουμε συνεχόμενα τεστ και να δούμε πως θα πάει η κατάσταση μέρα με τη μέρα. Να δούμε πως θα είναι τα πράγματα και μετά να ανοίξει η εστίαση. Δηλαδή προς τέλος Φλεβάρη αν οι παράμετροι παραμένουν και είναι αυτοί που έχουμε τώρα βεβαίως θα γίνει το επόμενο βήμα να ανοίξουν, αν όμως αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις που να πάμε να ανοίξουμε. Δηλαδή να φτάσουμε στα χάλια της Ευρώπης που αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αυτή τη στιγμή έχουνε χάσει τα αυγά και τα καλάθια».

Για την κολχικίνη, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ διευκρίνισε: «Ο γιατρός μπορεί να τη συνταγογραφεί σε αυτούς που έχουνε μοριακό τεστ θετικό, οι οποίοι είναι πάνω από 60 χρονών που δεν έχουν προβλήματα ιδιαίτερα όπως νεφρικές ανεπάρκειες, είναι καρκινοπαθείς. Αν έχουν τα βασικά συμπτώματα δηλαδή έχουν πυρετό κα είναι θετικοί με το τεστ ο γιατρός αν εγκρίνει ξεκινάει βάση του ιστορικού να δώσει την κολχικίνη και όσοι είναι κάτω από 60 θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε υποκείμενο νόσημα. Όλα τα φάρμακα κάνουν παρενέργειες για αυτό και η κολχικίνη θέλει προσοχή. Περιμένουμε τη μελέτη με τους 4.159 ασθενείς που είναι στον Καναδά, θα πάρει την έγκριση και θα δημοσιευτεί και έτσι να προχωρήσουμε βήμα –βήμα».