«Το νησί κατάφερε και βγήκε χθες από τους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης.

Ο κ. Διακομιχάλη απηύθυνε έκκληση να εφαρμόζουν όλοι οι πολίτες τα μέτρα προστασίας.

Για την κρίση στα Ίμια, είπε ότι «η προκλητικότητα της Τουρκίας και ο αναθεωρητισμός της ξεκίνησε από τα χρόνια της χούντας», υπογραμμίζοντας 
ότι ο ίδιος ύψωσε την ελληνική σημαία στα Ίμια.

Ακόμη ανέφερε πως όσο βρισκόταν ο βοσκός στα Ίμια κανείς δεν τον παρενόχλησε.

Παράλληλα σημείωσε πως αν δεν υπάρχει αποτροπή η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Τέλος, είπε πως φέτος θα γίνει το μνημόσυνο για τους τρεις που χάθηκαν στην κρίση των Ιμίων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Διακομιχάλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στην επιδημία του κοροναϊού, ο δήμαρχος Καλύμνου σημείωσε: «Ήμασταν στο κόκκινο για 20 μέρες, μέσα από την αυστηρή επιτήρηση καταφέραμε και βγήκαμε χθες. Είχαμε φτάσει σε ένα αριθμό κρουσμάτων πάρα πολύ μεγάλο και ανησυχητικό. Είχαμε και εμείς ένα θύμα από τον κορονοϊό. Έχοντας πλέον την εμπειρία και της διαχείρισης της κρίσης ιδιαίτερα στο εικοσαήμερο που ήμασταν στο κόκκινο θέλω να κάνω έκκληση. Το πράγμα δεν είναι εύκολο, δεν είναι να το αψηφούμε πρέπει να εφαρμόζουμε με αυστηρότητα τουλάχιστον τα απλά πράγματα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη μάσκα, τις αποστάσεις, το πλύσιμο των χεριών».

Αναφορικά με την επέτειο των Ιμίων, ο κ. Διακομιχάλης υπογράμμισε: «Η επιθετικότητα της Τουρκίας και ο αναθεωρητισμός της ξεκινάει από τον Νοέμβριο του 1973 όταν ο Παπαδόπουλος τότε είχε ανακοινώσει ότι στην περιοχή της Θάσου υπήρχαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Από τότε έχουμε τις πρώτες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ακολούθησε το Κυπριακό, φτάσαμε στα Ίμια. Σαν χθες εγώ μαζί με τον διοικητική του Αστυνομικού τμήματος και τους δύο ναυτικούς, τον καπετάνιο και το ναύτη του σκάφους βάλαμε την ελληνική σημαία στην Ανατολική Ίμια. Θέλω να πω ότι στα 29 του Δεκέμβρη μετά την προσάραξη ενός εμπορικού σκάφους επίσημα και για πρώτη φορά μεταπολεμικά η Τουρκία αμφισβήτησε με ρηματική διακοίνωση την ελληνικότητα των Ιμίων. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ιστορία. Αλλά το γκριζάρισμα δημιουργήθηκε όταν έφυγε ο βοσκός από τα Ίμια»,

«Από το 1996 μέχρι το 2002 κρατήθηκε ο βοσκός πάνω στα Ίμια και πήγαινε 2 και 3 φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς για εμάς αφήσαμε να φύγει ο βοσκός από τα Ίμια, τον Απρίλη του 2004 γιατί ο άνθρωπος μετά τα Ίμια είχε ανάγκη στήριξης οικονομικής γιατί τα κατσίκια του και τα πρόβατά του δεν ήταν 12 μήνες πάνω στις βραχονησίδες, τα κρατούσε όσο είχε χορτάρι οπότε για να τα κρατά 12 μήνες το χρόνο και να μην ψοφήσουν έρχεται και μου λεει «εγώ τα κρατάω πάνω αλλά θέλω στήριξη για τα χόρτα και για τα καύσιμά μου» και εγώ επί 7 ολόκληρα χρόνια που ήμουν δήμαρχος πλήρωνα και πήγαινε πάνω. Και σας λεω ότι ουδέποτε πήγε κανείς από την απέναντι πλευρά να τον παρενοχλήσει. Πότε γκριζάρετε η περιοχή; Πήγαιναν οι ψαράδες και ψάρευαν κανονικότατα δεν τους παρενοχλούσε κανείς, όταν έφυγε ο βοσκός με τραγικά λαθεμένες επιλογές...», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Εμείς στην Ελλάδα ασκούμε μια πολιτική κατευνασμού και αυτό είναι ότι χειρότερο απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο την αποτροπή. Αν δεν υπάρχει αποτροπή η Τουρκία δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θα γίνει το μνημόσυνο με πάρα πολύ λίγο κόσμο, δεν θα υπάρχουν οι στρατιωτικές τιμές που απέδιδαν στους τρεις νεκρούς. Θα γίνει μια σεμνή τελετή αλλά το καλύτερο μνημόσυνο για αυτά τα παιδιά είναι να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος πολιτικο-στρατιωτικό-διπλωματικός ώστε να μένουν απαραβίαστα τα σύνορά μας στην περιοχή», επισήμανε ο κ. Διακομιχάλης.