Μετά τη νέα άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα, καθώς και την Αττική να «φλέγεται» υγειονομικά γι'ακόμη μία φορά, στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων έχουν ξεκινήσει οι «δεύτερες σκέψεις» σε σχέση με το άνοιγμα ή μη των γυμνασίων και των λυκείων, που προβλέπεται για τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το πλάνο, προγραμματίστηκε έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για αύριο, Πέμπτη, με αντικείμενο το άνοιγμα των σχολείων.

Μεγάλος ο προβληματισμός των ειδικών

Περί του καυτού ζητήματος αναφέρθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος, άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.«Θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας. Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε για να προσθέσει. «Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον AΝΤ1.

Παράλληλα, εξίσου προβληματισμένη για την χθεσινή ανοδική πορεία των κρουσμάτων εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία υπογράμμισε πως δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.«Ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» σημείωσε η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.

Σύψας: Πρέπει να ληθφούν άμεσα μέτρα - Πολύ πιθανό να «κοκκινήσει» η Αττική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια στην Αττική άφησε ο Νίκος Σύψας. Ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η επικρατούσα κατάσταση στην Αττική είναι εξαιρετικά ανήσυχη, ενώ μίλησε για την επαναφορά του πολυσυζητημένου «click away», σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη πανδημική έξαρση στο Λεκανοπέδιο. Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στο «κόκκινο», «που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων θα συζητηθεί πολύ σοβαρά το ζήτημα του «κοκκινίσματος» της Αττικής, γεγονός που βάζει φρένο στην επανέναρξη γυμνασίων και λυκείων, με ενδεχόμενη επαναφορά του click away. Αύριο αναμένεται η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων. «Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλα αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικα.


Η επίδραση του ανοίγματος της αγοράς στην αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε πως θα φανει την επόμενη εβδομάδα, καθώς αυτή τη στιγμή «βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα». «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι ελεγχόμενα τα πράγματα αλλά σε κάθε περπίπτωση η κοινωνία μας άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα αυτό οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική - σε ένα RT που πλησιάζει το 1», τόνισε.


Το «καμπανάκι» Κικίλια

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας νωρίτερα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έξαρση των λοιμώξεων στην Αττική. Περα από την Αττική οι άλλες περιοχές που φαίνεται ότι προβληματίζουν όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Βοιωτία, η Ρόδος η Λακωνία η Μαγνησία η Εύβοια και η Αχαΐα.


Αρκουμανέας: Η μετάλλαξη θα κρίνει το άνοιγμα ή όχι των σχολείων


Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ερωτώμενος για την πανδημική έξαρση, ανέφερε πως τα δεδομένα, σχετικά με την πανδημία, που θα μελετηθούν την Πέμπτη θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.

Σε σχέση με τα σχολεία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη ώστε να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».

Αναφορικά με την αγορά της λειτουργίας, υπογράμμισε πως «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».