Έναν πρωτοφανή διάλογο μεταξύ του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη και του χειριστή του αλιευτικού σκάφους που φέρεται να απαίτησε από εκείνον να μην ψαρέψει στην περιοχή, μετέφερε αυτούσιο ο αυτόπτης μάρτυρας Κώστας Ασημάκος από τη Χαλκίδα, που ήταν κι αυτός που έδωσε διαστάσεις θρίλερ στο θάνατο Βαλυράκη, περιγράφοντας τα όσα έγιναν πριν βρεθεί στο νερό ο άτυχος πολιτικός με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως τη στιγμή που ο 78χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έπεσε στη θάλασσα, στην περιοχή πετούσε drone το οποίο μπορεί και να κρύβει το κλειδί της όλης υπόθεσης. Το drone είδαν κάτοικοι της Ερέτριας την Κυριακή, περίπου στις 11.30 με 12.00 ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, ουδείς γνωρίζει ποιος ήταν ή πού βρισκόταν ο χειριστής του, ενώ έγινε γνωστό πως υπάρχουν κάμερες σε συγκεκριμένα σημεία που «βλέπουν» προς τη θάλασσα και άρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχουν καταγράψει τις κινήσεις των σκαφών στη θαλάσσια περιοχή εκείνη την ημέρα.

Πάντως, μέχρι αργά χθες, δεν είχε εντοπιστεί από τις Αρχές ο επαγγελματίας ψαράς που διαπληκτίστηκε με τον Σήφη Βαλυράκη καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το σκάφος του φέρεται να έχουν εξαφανιστεί από την ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας. Σήμερα αναμένεται να δοθεί απάντηση στο αν τα βαθιά τραύματα στο πρόσωπο του Σήφη Βαλυράκη προκλήθηκαν από την προπέλα του δικού του σκάφους ή αν ο σοβαρός τραυματισμός του προκλήθηκε από το αλιευτικό που αναζητείται.

Όπως είπε στην «OΝ time» ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Γιώργος Σπύρου, σήμερα θα γίνει αυτοψία στην προπέλα του σκάφους του Σήφη Βαλυράκη ώστε να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε από αυτή. «Στην παρούσα φάση αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Οι προπέλες των ερασιτεχνικών σκαφών είναι μικρές, με άλλο βήμα, ενώ των αλιευτικών έχουν άλλη διάμετρο».

Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο θάνατος του 78χρονου πολιτικού ήταν ακαριαίος ή αν υπήρχε πιθανότητα να σωθεί η ζωή του στην περίπτωση που δεν τον εγκατέλειπε ο άγνωστος μέχρι στιγμής επαγγελματίας ψαράς. «Δεν είναι ξεκάθαρο. Δεν είχαμε τομή της σφαγίτιδας φλέβας αλλά σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο» είπε ο κ. Σπύρου.

Ο καβγάς των δύο αντρών, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ερασιτέχνη ψαροντουφεκά Κώστα Ασημάκου, που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο Νησί των Ονείρων και παρακολουθούσε τα πάντα από απόσταση 400-500 μέτρων, ήταν έντονος και αφορούσε σε κάτι που συχνά γίνεται αφορμή διαπληκτισμού μεταξύ επαγγελματιών αλιέων και ψαροντουφεκάδων: στο ποιος έχει ή όχι δικαίωμα να ψαρεύει.

«Τον πλησίασε ένα άσπρο αλιευτικό σκάφος. Επάνω βρισκόταν μόνο ένας που του φώναξε ότι αν δεν φύγει από την περιοχή θα φωνάξει το Λιμενικό. Ο Σήφης Βαλυράκης απάντησε έντονα. Από εκεί και πέρα βλέπω το καΐκι με τσίτα τη μηχανή και έφερε δυο φορές σβούρα γύρω από το φουσκωτό. Το πιθανότερο είναι να έκανε μεγάλο κυματισμό. Και βλέπω μετά το φουσκωτό έφυγε προς την πλευρά που λέμε το “Κολοκύθι” και το καΐκι έφυγε προς την άλλη πλευρά που ονομάζεται Λιοτρίβι. Εγώ ήδη είχα πάρει τα πράγματά μου και σηκώθηκα και έφυγα. Δεν είδα αν το σκάφος είχε επιβάτη, αν το καΐκι συνέχισε από πίσω του, δεν μπόρεσα να διακρίνω».

Υπενθυμίζεται ότι η χήρα του Σήφη Βαλυράκη, παγκοσμίου φήμης εικαστικός Μίνα Παπαθεοδώρου, σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ζήτησε την επίσπευση των ερευνών, κάνοντας λόγο για εγκληματική ενέργεια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time