«Εμείς έχουμε δει ήδη εδώ και μια εβδομάδα περίπου ότι το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγούσε σε μια επιβάρυνση η οποία σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεταλλαγμένων στελεχών του ιού θα μπορούσε να φέρει το σύστημα δημόσιας υγείας υπό σημαντικότατη πίεση σχεδόν στα όριά του στα μέσα του Μάρτη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Υγειονομικής και περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης.

«Θα μπορούσαν τα κρούσματα να φτάσουν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 1.600 με 1.700 και στα μέσα Μαρτίου τα 2.000. Αυτό με δεδομένο ότι υπάρχει μετάλλαξη και να πω ότι οι αρχικοί υπολογισμοί που είχαμε κάνει σε σχέση με την επίδραση της μετάλλαξης ήταν προς το συντηρητικότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Σαρρηγιάννης σημείωσε: «Είχαμε υπολογίσει ότι θα υπήρχε επίδραση στα κρούσματα όπως υπάρχει, αυτή η επίδραση είναι μεγαλύτερη από την επίδραση των σχολείων Γυμνασίων και Λυκείων. Αν πηγαίναμε σε click away ή κάτι τέτοιο αυτό είναι μια άλλη υπόθεση η οποία θα μείωνε τη συνεισφορά του λιανεμπορίου στο επίπεδο περίπου που δίνει η συνεισφορά των Γυμνασίων και Λυκείων».

«Εγώ έχω προτείνει ότι αν θέλουμε να ανοίξουμε δραστηριότητες θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την ικανότητά μας να ανιχνεύουμε τον ιό, που σημαίνει να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ της τάξης του διπλασιασμού του μάξιμουμ αριθμού που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Σήμερα το μέγιστο που έχουμε κάνει σε μια μέρα είναι 41.500 εγώ θα ήμουν ικανοποιημένος αν κάναμε 80 με 100 χιλιάδες και αυτό να συνδυαστεί με αυξημένη δυνατότητα αλληλούχησης των δειγμάτων ώστε να ταυτοποιούμε το μεταλλαγμένο στέλεχος», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Για αυτό εδώ και μέρες στην επιστολή που είχα στείλει προσπαθώ να πω ότι θα πρέπει να συνδράμουν όλοι οι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς της χώρας που έχουν την τεχνική δυνατότητα δηλαδή που υπάρχουν τα αντίστοιχα μηχανήματα αλληλούχησης τα εργαστήριά τους. Που σημαίνει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ένα μεγαλύτερο όγκο δειγμάτων και καλό είναι να το κάνουμε άμεσα, χθε», δήλωσε επιπρόσθετα.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση που είναι η αρχική φάση ανάπτυξης της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα να προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να το καταπνίξουμε. Για να το καταπνίξουμε μπορεί κανείς να το κάνει χωρίς ανίχνευση, κάνοντας σκληρό lockdown».

«Ξέρουμε όλοι τα κόστη του σκληρού lockdown, και ψυχολογικά και κοινωνικά και οικονομικά, αν θέλουμε να αποφύγουμε το μεγάλο κόστος, και δεν μιλάω για οικονομικά, μιλάω συνολικά, θα πρέπει να αυξήσουμε την τεχνική μας δυνατότητα να το ανιχνεύουμε και έτσι να παίρνουμε και στοχευμένα πιθανώς μέτρα εκεί που θα βλέπουμε αναζωπύρωση», κατέληξε.