Υψηλή ακόμη και έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης παραμένει η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, παρά τα σχετικά πιο χαμηλά ποσοστά, τα οποία έχουν ανακοινώσει οι εταιρείς, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι της βρετανικής μετάλλαξης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, μεταλλάξεις, οι οποίες είναι πιθανό να αντιστέκονται μερικώς στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων, προελαύνουν ήδη στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και απειλούν με τη διάδοσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο. To εμβόλιο της Johnson &Johnson, για παράδειγμα, παρουσίασε αποτελεσματικότητα 72% στις ΗΠΑ, αλλά στη Νότια Αφρική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία της Novavax, με 89% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόλις 49% στη Νότια Αφρική.

Γιατί, όμως, ακόμη και αυτά τα πιο χαμηλά ποσοστά της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κρίνονται ως αρκούντως ικανοποιητικό;

Δεν έχει παρά να σκεφτεί κανείς ότι το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης δεν είχε πέρυσι αποτελεσματικότητα πάνω από 30% στις ΗΠΑ, ενώ η γενική αποτελεσματικότητά του δεν ξεπερνάει διεθνώς το 60%.