«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού στην Ελλάδα αλλά και για τη ραγδαία αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κοροναϊού στις «κόκκινες» περιοχές και ειδικότερα στην Αττική.

Οι τρεις βασικές μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πλέον χιλιάδες, ωστόσο, αυτές που φαίνεται να έχουν επικρατήσει παγκοσμίως και να προκαλούν πονοκέφαλο, είναι της Νοτίου Αφρικής, της Βρετανίας και της Βραζιλίας.

Οι υγειονομικές αρχές πάντως είναι σε επαγρύπνηση μετά τον εντοπισμό στη Μητρόπολη Νεαπόλεως στη Θεσσαλονίκη του πρώτου κρούσματος της λεγόμενης Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε έναν ιερέα και ενώ μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που πλέον ανέρχονται σε τουλάχιστον 174.

Το συγκεκριμένο στέλεχος – νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης – θεωρείται έντονα μεταδοτικό και ανθεκτικό, προκαλώντας προβληματισμό αλλά και ανησυχία στους επιστήμονες.

Λόγω της επικινδυνότητας του στελέχους, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, έσπευσαν στη Θεσσαλονίκη για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο εντοπισμός του πρώτου γνωστού κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς προέκυψε στον συγκεκριμένο χώρο, ιδίως όταν ο άνθρωπος που επιμολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στο Εξωτερικό, αλλά και επειδή -όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αυξημένη παρουσία των μεταλλαγμένων ιών συνδέεται με την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος.

Ο μεταλλαγμένος ιός χτυπά τους υγειονομικούς

Μεγάλη είναι η ανησυχία των υγειονομικών, καθώς τους «χτυπά» ο μεταλλαγμένος κοροναϊός, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία, μέσω του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννάκου, υπενθυμίζει τη διασπορά του κοροναϊού στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας Πατρών και σημειώνει ότι 11 εργαζόμενοι τελικά βρέθηκαν να νοσούν με τη βρετανική μετάλλαξη του ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού είναι σε ποσοστό κάτω του 50%.

«Ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Μέτρα τώρα. Όποιος εισέρχεται στα νοσοκομεία να κάνει τεστ, ενώ οι εργαζόμενοι χρειάζεται να κάνουν τακτικά προληπτικά τεστ», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Στους 24 οι υγειονομικοί που έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό

Την ίδια ώρα μακραίνει ο θλιβερός κατάλογος των υγειονομικών που έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό, καθώς ο κλάδος θρηνεί 24 νεκρούς.

Ακόμη 12, εξάλλου, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, δύο ακόμη υγειονομικοί κατέληξαν, ενώ νοσηλευόταν για πολλές ημέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης.

Πρόκειται για έναν 60χρονο γυναικολόγο, διευθυντή της κλινικής του νοσοκομείου Κατερίνης και για έναν τραυματιοφορέα 53 ετών του Ψυχιατρικού τομέα του ίδιου νοσοκομείου, πατέρα 4 παιδιών, ο οποίος έδινε μάχη για τη ζωή του επί 45 ημέρες στη ΜΕΘ.

Η ΠΟΕΔΗΝ επαναφέρει τα αιτήματα : για χαρακτηρισμό των θανάτων των υγειονομικών από κοροναϊό ως εργατικά ατυχήματα, καθώς και για ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

«Συναγερμός» για την Αττική – Αύξηση του RT στο 1,01 

Σε συναγερμό είναι η κυβέρνηση για την περιφέρεια Αττικής. Το RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01 στην Αττική, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,10.

Είναι ενδεικτικό ότι από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι και την περασμένη καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%, ενώ χθες Κυριακή είχαμε 55 εισαγωγές στην Αττική σε σύνολο 119 εισαγωγών σε όλη τη χώρα.

Τι είπε ο Ταραντίλης για μεταλλάξεις και Αττική


Η έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική και συγκεκριμένα οι μεταλλάξεις του κοροναϊού προκαλεί ννησυχία στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική.

Εντούτοις απέφυγε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέο πιο αυστηρού lockdown τύπου Μαρτίου ή εάν στην σύσκεψη των ειδικών της Παρασκευής αναμένεται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

«Δρούμε προληπτικά για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης προσδιορίζονται ανά εβδομάδα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σε επιφυλακή το σύστημα υγείας

To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κοροναϊού στην Ελλάδα απασχολεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκε και από την πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας.

Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής κατά 42% – Σε 40.000 τα ενεργά κρούσματα

Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού.

Στη σύσκεψη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Σε επιφυλακή το σύστημα υγείας

Στόχος των ειδικών είναι να αποτραπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ καταγράφεται σταθερά ήπια αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 484 νέα περιστατικά του ιού, την ίδια στιγμή που οι διασωληνωμένοι είναι 255, ενώ την τελευταία ημέρα κατέληξαν 17 ακόμα άνθρωποι.

Οσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, στην Αττική καταγράφονται τα 221, σχεδόν τα μισά για μια ακόμα ημέρα, ενώ στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν 66 νέα κρούσματα. Μείωση παρουσιάζεται στην Δυτική Αττική με 6 νέες μολύνσεις.

Έχοντας νωπές τις μνήμες από τις δυσλειτουργίες που σημειώθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, ιδίως στο βόρειο τμήμα, κατά τον περασμένο Νοέμβριο – Δεκέμβριο, οι επικεφαλής στο υπουργείο Υγείας έχουν δρομολογήσει έναν νέο επιχειρησιακό συντονισμό στο ΕΣΥ, που περιλαμβάνει καταρχάς την καταγραφή των διαθέσιμων «δυνάμεων», από κλίνες και εξοπλισμό μέχρι προσωπικό, καθώς και την ανασύνταξή τους εφόσον χρειαστεί, δηλαδή τη χρησιμοποίηση όλων για τις ανάγκες ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρώην πρύτανης και Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Χρίστος Κίττας τόνισε ότι «οι μεταλλάξεις στους ιούς είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο. Ο κοροναϊός μεταλλάσσεται και θα μεταλλάσσεται συνέχεια. Κάθε φορά που πολλαπλασιάζεται ο ιός θα έχουμε μεταλλάξεις» ανέφερε.

«Από τη στιγμή που η μετάδοση γίνεται πιο γρήγορα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί η είσοδος ασθενών στα νοσοκομεία και να πιεστούν τα συστήματα υγείας. Οι μεταδόσεις είναι ταχύτερες, αλλά δεν είναι σοβαρότερες νοσήσεις. Κι αυτό είναι θετικό» πρόσθεσε.

Ορατή η πιθανότητα για νέα αυστηρότερα μέτρα

«Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, με συνέχιση της αυξητικής τάσης, φυσικά θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα» ξεκαθάρισε, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

«Προσπαθούμε να πορευτούμε σε ισορροπημένη διαδικασία, άλλα η πιθανότητα για μαζική παρέμβαση είναι ορατή» τόνισε και υπογράμμισε:

«Χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη για να εξαφανίσουμε τη διασπορά, δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Αν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη οι εταιρείες μπορεί να κάνουν στόχευση στο μεταλλαγμένο κομμάτι του ιού και να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και για τη μετάλλαξη».

Ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε πάντως, μιλώντας στον Σκάι, ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στη βιβλιογραφία για χορήγηση τρίτης δόσης.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα μέτρα προστασίας και περιορισμού είναι τα ίδια με ή χωρίς αυτά τα στελέχη, αυξημένα βέβαια. «Κάποιος που μπορεί να έχει αντισώματα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το επόμενο που μπορεί να διαφέρει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα να επαναμολύνει» ανέφερε. «Τα δυο mRNA εμβόλια καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος όπως φαίνεται. Για τα άλλα στελέχη όταν δεν καλύπτουν ελαττώνεται η δυνατότητα κάλυψης κατά ένα ποσοστό… Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει κάποιες εποχές 25% άλλες εποχές που καλύπτει 60 με 70%, τα ποσοστά 90 – 95% στα οποία ακούμε και έχει συνηθίσει ο κόσμος είναι εξωπραγματικά. Το 50% δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμα, θα δοθούν» σημείωσε.

«Είναι αναμενόμενες οι μεταλλάξεις του ιού. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει η βρετανική, ακόμα και στη Βρετάνια υπήρχε στη συνέχεια αύξηση του αρχικού στελέχους. Και στην Πορτογαλία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταλλαγμένο στέλεχος, που είναι μεγάλο σε ποσοστό βέβαια το 30%» σχολίασε ο καθηγητής.

«Το τρίτο κύμα έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους, καιρός, συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους συρροές, μέτρα, τήρηση μέτρων κλπ» επανέλαβε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε άρρωστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, αρά τίθεται ένα θέμα με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τα δώσουμε να μην πιάσει το δεύτερο ιό.