Ξεκίνησε σήμερα από νωρίς το πρωί η εκπαιδευτική άσκηση “Skyros” με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδος και της Γαλλίας, με επίκεντρο την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας και χώρο ασκήσεως ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών.

Η γαλλική αποστολή που έφτασε χθες στην Τανάγρα αποτελείται από τέσσερα μαχητικά Rafale, δύο μεταφορικά αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών Α400M Atlas, που μετέφεραν προσωπικό και υλικό, καθώς και ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τάνκερ-μεταφορικό Airbus A330MTT Phoenix, μαζί με 170 άτομα προσωπικό. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν εκτός από τα γαλλικά μαχητικά Mirage 2000-5 Mk.2 της φιλοξενούσας Μονάδος, και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και από άλλες μονάδες και τύπους της δυνάμεως του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

2__2_

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα ελληνογαλλική συνεκπαίδευση εντάσσεται στη στενότατη διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και είχε ανακοινωθεί προσφάτως, στις 25 Ιανουαρίου 2021, από την ίδια την υπουργό Αμύνης της Γαλλίας κυρία Φλωράνς Παρλύ, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας-πακέτο για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale από την Ελλάδα.

Η γαλλική δύναμη αποτελεί ουσιαστικώς την αεροπορική δύναμη αμέσου αντιδράσεως της Γαλλίας, πραγματοποιεί πολυήμερη επιχειρησιακή ανάπτυξη σε πέντε χώρες (Αίγυπτο, Σενεγάλη/Τζιμπουτί, ΗΑΕ, Ινδία και Ελλάδα) με την «κωδική» ονομασία “Skyros”, στο πλαίσιο της εκπαιδεύσεώς της και θα παραμείνει στην Ελλάδα ασκούμενη μέχρι και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

1__1_

Μάλιστα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να διεξαχθεί η Ημέρα Διακεκριμένων Προσώπων (DV Day) της ασκήσεως, στην οποία θα παραβρεθούν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ο Γάλλος Πρέσβης, ο επικεφαλής της Γαλλικής αποστολής και άλλοι.