Ο φετινός εορτασμός (8 Νοεμβρίου) του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, συνέπεσε με την 91η επέτειο της δημιουργίας του Αεροπορικού Οπλου ως ξεχωριστού κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σε αυτήν τη μακρά -από χρονική πλευρά- και σπουδαία -από ποιοτική- διαδρομή της Π.Α. είναι μερικοί σταθμοί στην ένδοξη ιστορία της που σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας και την είσοδό της στη νέα, κάθε φορά, εποχή.

Σχολή Ικάρων

Το 1931 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας, καθώς στις 6 Σεπτεμβρίου 1931 συγκροτήθηκε η Σχολή με πρώτη ονομασία «Σχολή Αεροπορίας» και τότε ήταν μια από τις πρώτες Στρατιωτικές Αεροπορικές Σχολές παγκοσμίως. Η Σχολή άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, μετά την ενοποίηση της Στρατιωτικής και της Ναυτικής Αεροπορίας, με τριετή φοίτηση.



Συγκρότηση 335 ΒΕΜΔ

Στις 7 Οκτωβρίου 1941, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, συγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή η «335 Βασιλική Ελληνική Μοίρα Διώξεως», η πρώτη πολεμική Μοίρα της Π.Α. που συγκροτήθηκε έπειτα από σχετική διαταγή της βρετανικής RAF, με προσωπικό που επιλέχτηκε, εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε πάνω σε βρετανικές αρχές, φιλοσοφία και διδάγματα, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα στην ιστορία της Π.Α. Η Μοίρα τότε εξοπλίστηκε με τα πασίγνωστα αεροσκάφη Hurricane, ενώ αργότερα πέταξε με Spitfire. Εκτοτε η Μοίρα αυτή, με κωδικό κλήσεως «Τίγρης», εξακολουθεί να πετά μέχρι σήμερα με F-16C/D Block.52+ ADV από την 116 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση του Αράξου.



Αεριωθούμενα

Μετά τον Β’ Π.Π. και τον αιματηρό ελληνικό Εμφύλιο, η Ελλάδα συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας, γεγονός που αποτέλεσε το «εισιτήριο» για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ το 1952. Στο πλαίσιο αυτό, η Π.Α. εφοδιάστηκε με τα πρώτα αεριωθούμενα αεροσκάφη, που ήταν εκπαιδευτικά T-33A Silver Star, για την εκπαίδευση του προσωπικού και τη μετάπτωσή του από τα ελικοφόρα μαχητικά στα αεριωθούμενα, ενώ ανάλογες ήταν και οι προσπάθειες δημιουργίας υποδομής. Το 1951 ξεκίνησε στην 112 Π.Μ. στην Ελευσίνα η υποδοχή των πρώτων εκπαιδευτικών T-33A, για την εκπαίδευση των ιπταμένων, ενώ το 1952 παραλήφθηκαν τα πρώτα μαχητικά F-84G Thunderjet.

F-4E Phantom II

Το 1974, λίγους μήνες προτού πέσει η χούντα, η Π.Α. παρέλαβε τα πρώτα 22 σύγχρονα για την εποχή μαχητικά αεροσκάφη F-4E Phantom II, από τα συνολικά 36 της πρώτης παρτίδας «Peace Icarus I», που προσγειώθηκαν στην 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα. Το μαχητικό αυτό αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της Π.Α., γιατί την εισήγαγε στη χρήση ραντάρ από το μαχητικό, στο πλήγμα εναντίον εναέριου στόχου «πέραν του ορίζοντος» και στο διμελές πλήρωμα.

Mirage F.1CG

Ένας άλλος σταθμός στην ιστορία της Π.Α. είναι η ένταξη των πρώτων γαλλικών μαχητικών Mirage F.1CG στη δύναμή της. Αυτό, γιατί ήταν το πρώτο μη αμερικανικής προελεύσεως μαχητικό, που ήρθε από τη Γαλλία σε χρόνο-ρεκόρ, χάρη στη φιλία Κ. Καραμανλή και Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ενώ κανένα από τα 40 μαχητικά του τύπου δεν ήταν διθέσιο, με αποτέλεσμα οι νέοι πιλότοι να πέσουν κατευθείαν «στα βαθιά», ευτυχώς χωρίς κανένα πρόβλημα. Στις 5 Αυγούστου 1975 προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα δύο πρώτα Mirage F-1CG, τύπος που δεν διέθεταν οι Τούρκοι, εντάχθηκαν στη δύναμη της 342 Μοίρας Παντός Καιρού και το 2003 αποσύρθηκαν από τη δύναμη της Π.Α.



Τέταρτη γενιά

Από το 1988 και μέχρι το 1990 άρχισε η παραλαβή των πρώτων μαχητικών τέταρτης γενιάς της Π.Α., 40 αμερικανικής σχεδιάσεως F-16C/D Block.30 και άλλων 40 γαλλικής Mirage-2000. Εκτοτε παραλήφθηκαν συνολικώς τέσσερις εκδόσεις F-16 (Block.30/50/52+/52+ADV), ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η παραλαβή των αναβαθμισμένων F-16V (Viper) από τα παλαιότερα F-16 και έως τώρα έχουν αναβαθμιστεί 83 από αυτά. Επίσης, η Π.Α. απέκτησε και Mirage 2000-5 Mk.2, που αποτελούν την εξελιγμένη μορφή των παλαιότερων «απλών» M-2000.





Rafale F3R

Σε χρόνο-ρεκόρ, το 2021 υπογράφτηκε η σύμβαση αποκτήσεως 18 μαχητικών Rafale F3R, ενώ αργότερα υπογράφτηκε και συμπληρωματική σύμβαση για έξι επιπλέον. Στις 21 Ιανουαρίου 2022 προσγειώθηκαν στην 114 Π.Μ. στην Τανάγρα τα έξι πρώτα μαχητικά, ενώ στις 8 Νοεμβρίου προσγειώθηκαν στην Τανάγρα και τα δύο πρώτα της δεύτερης εξάδας μαχητικών, εισάγοντας την Π.Α. σε νέα σελίδα στην ιστορία της, χάρη στο εξαιρετικών δυνατοτήτων ραντάρ τύπου AESA, σε συνδυασμό με τα μοναδικά οπλικά συστήματα που μπορεί να μεταφέρει.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 5 Νοεμβρίου 2022.