Για πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, όπως δείχνουν τα λύματα στην Αττική, έκανε λόγο μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικόλας Θωμαΐδης, κάτι που όπως είπε που φαίνεται να οδηγείται σε αυστηρό lockdown.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα ο καθηγητής σημείωσε ότι η αύξηση εμφανίστηκε από την προηγούμενη Τρίτη, συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Θωμαΐδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος την αύξηση του κοροναϊου στα λύματα της Αττικής, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας τόνισε ότι «δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά, για ακόμα μια εβδομάδα τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλη αύξηση».

Ερωτηθείς αν αυτή η αύξηση θα είναι της τάξης 40-50%, ο κ. Θωμαΐδη απάντησε: «Πολύ μεγαλύτερη, θα τα παρουσιάσει ο κ. Τσίοδρας το απόγευμα στη Βουλή. Η αύξηση είναι μεγάλη, το Σαββατοκύριακο ειδικά που συνήθως βγαίνει ο κόσμος από το δίκτυο, αυτή την εβδομάδα είχαμε μεγάλη αύξηση. Δυστυχώς δεν αποφύγαμε την απότομη διάδοση που είχαμε πει τις προηγούμενες εβδομάδες ότι καλό είναι να αποφευχθεί οπότε η Αττική βαδίζει προς το κόκκινο. Δεν βλέπω καμία άλλη λύση από την ανάσχεση της διάδοσης μέσω ενός αυστηρού lockdown δυστυχώς. Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα διότι η Αττική έχει μεγάλο πληθυσμό και το σύστημα υγείας ενδέχεται να επιβαρυνθεί σοβαρά, αυτό όμως είναι απόφαση της επιτροπής».

«Η αυξητική τάση στα λύματα και η απότομη ειδικά αυτών των δύο τελευταίων εβδομάδων σημαίνει ότι υπάρχει μια εκτεταμένη διάδοση», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείς πότε παρατηρήθηκε η εκτόξευση των κρουσμάτων, απάντησε: «Η αύξηση εμφανίστηκε από την προηγούμενη Τρίτη και συνεχίστηκε συνεχώς μες το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Η αύξηση είναι ανάλογη όπως είδαμε στις 20 Οκτωβρίου πριν να έρθει το δεύτερο κύμα οπότε εκτιμώ ότι αυτό που έχει συμβεί είναι μη αναστρέψιμο. Το κύμα ενδέχεται να είναι αντίστοιχης σοβαρότητας όπως και τον Νοέμβριο ίσως και πιο σοβαρό γιατί τώρα είναι η Αττική».