Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κος Νίκος Θωμαΐδης , μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Ο καθηγητής, μιλώντας μεταξύ άλλων για την άνοδο του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, με τα ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων να διαδέχονται το ένα το άλλο, δήλωσε ότι σήμερα είναι πολύ πιθανό τα κρούσματα να είναι πάνω από 9.000, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο διάστημα που αναμένεται η κορύφωση, ενώ για την αύξηση κατά 61% στα λύματα της Αττικής, δήλωσε ότι η αύξηση αυτή θα μεταφραστεί την επόμενη εβδομάδα για την Αθήνα.

Παράλληλα, «κακά μαντάτα» προέβλεψε για το Δεκέμβρη όπου και επισήμανε ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 10.000, ενώ αναφορικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε πως η μεγάλη διάδοση του κοροναϊού του τελευταίου διαστήματος, προτρέπει κάποιους που δεν εμβολιάζονταν προκειμένου να κάνουν αυτό το βήμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι σήμερα μπορεί να ξεπεράσουμε τις 8 χιλιάδες κρούσματα: «Είναι πολύ πιθανό με βάση και την αύξηση που αναμένουμε στον αριθμό των τεστ, έτσι κι αλλιώς κάθε Τρίτη τα τεστ είναι πάνω από 400 χιλιάδες οπότε είναι πιθανό το θετικά κρούσματα να είναι πάνω από τις 8 χιλιάδες».

Για την αύξηση του ιικού φορτίου κατά 61% στα λύματα της Αττικής

«Αυτό ήδη υλοποιείται, σημαίνει αύξηση στις εισαγωγές όντως από χθες το πρωί έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής. Η αύξηση που καταγράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα θα μεταφραστεί μέσα στις επόμενες μέρες και τις αρχές της εβδομάδας στην αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Το οποίο βέβαια δεν είναι αναλογικό, γνωρίζουμε ότι από αυτό που βλέπουμε στα λύματα ένα μέρος εξ αυτών οδηγείται στο νοσοκομείο».

Οι προβλέψεις για το Δεκέμβρη

«Αυτή τη στιγμή αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο ή δεν εφαρμοστούν τα τρέχοντα είναι πολύ πιθανό, με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές, η πανδημία να δώσει και 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται από το Σάββατο ουσιαστικά αυξάνουν την ιχνηλασιμότητα. Δίνουν ένα κίνητρο σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι να πάνε να εμβολιαστούν, αλλά ταυτόχρονα κάνουν αύξηση ιχνηλασιμότητας. Αυτή η αύξηση στην ιχνηλάτηση μπορεί να περιορίσει την πανδημία αν περιοριστεί γιατί με το που θα περιοριστεί κάποιοι θετικό κρούσμα δεν μεταδίδει άρα πρέπει τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν τουλάχιστον 15 μέρες για να δούμε αν έχουμε αποτέλεσμα».

Για την αύξηση των εμβολιασμών

« Ότι υπάρχει μια τάση αύξησης των εμβολιασμών αυτό είναι αποτέλεσμα δυο παραμέτρων, πρώτον ότι ελήφθησαν κάποια μέτρα και δεύτερον η αύξηση των κρουσμάτων και ο φόβος του να μην νοσήσω. Αυτό το παράδειγμα λειτούργησε δυστυχώς και σε άλλες χώρες πριν, βλέπετε η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν πάθει αυτά που πάθανε πόσο μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη έχουνε. Εμείς είμαστε κάπου στο μεταίχμιο, έχουμε δει ότι δυστυχώς χωρίς εμβολιασμό θα αυξηθούν τα κρούσματα και αυξάνονται τα κρούσματα. Η διάδοση είναι πολύ μεγάλη, η δυναμική δεν θα ανακοπεί εύκολα σε κάποιες περιοχές αλλά αυτό δρα ως κίνητρο για να εμβολιαστούν κάποιοι οι οποίοι φοβόντουσαν το προηγούμενο διάστημα».

Για την πιθανότητα τα κρούσματα σήμερα μα είναι πάνω από 9.000

Όταν χθες με 120 χιλιαδες τεστ είχαμε 7.300 σήμερα με τετραπλάσιο αριθμό ήταν αναμενόμενο να είναι πολύ πιο πάνω. Αν φτάσουμε στις 9 χιλιάδες κρούσματα σήμερα που είναι πιθανό το νούμερο, καταλαβαίνετε τη δυναμική των επόμενων ημερών και επόμενων εβδομάδων γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε προς την άνοδο, η κορύφωση αναμένεται σε 8 με 10 μέρες.

Ακούστε τη συνέντευξη