Αυστηροποίηση των μέτρων στα πρόθυρα μάλιστα ενός καθολικού lockdown φέρνει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και υπό το φόβο της εξάπλωσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά.

Μετά την Πάτρα, την Χαλκίδα και τον Άγιο Νικόλαο, έρχεται η σειρά της Αττικής, καθώς τα τετραψήφια νούμερα των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τα τελευταία 24ωρα αφορά κυρίως το λεκανοπέδιο που φαίνεται ότι περνάει την «πύλη» του τρίτου κύματος.

 Το μέτρο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθεί είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική τα Σαββατοκύριακα από τις  18:00 μέχρι τις 5 το πρωί. Το μέτρο εξετάστηκε ενδελεχώς και κρίθηκε ότι θα είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί στην Αττική διότι τα σχολεία είναι κλειστά ενώ και ο αριθμός των εργαζομένων είναι σημαντικά μικρότερος.

Θυμίζουμε πως σήμερα στην Αττική η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00.

Ωστόσο, στο τραπέζι των ειδικών, αλλά και της κυβέρνησης δεν είναι το μόνο μέτρο που υπάρχει. Η αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης θα κρίνει το εάν θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε ένα ακόμη σκληρό lockdown την Αττική. Υπάρχουν όμως και έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών της Επιτροπής τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα σχολεία

Μετά το «απαγορευτικό για το Σαββατοκύριακο» εξετάζεται το κλείσιμο του λιανεμπορίου τουλάχιστον για τις «κόκκινες» περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές θα σταματήσει το click in shop και πλέον είναι όλα ανοιχτά για το αν θα συνεχιστεί ή όχι η λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο click away. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν διαφωνίες μεταξύ τους για το θέμα του λιανεμπορίου. 

Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι τόσο οι διαφωνίες για το λιανεμπόριο, όσο και για την λειτουργία των σχολείων αποτελούν και τους λόγους που η επιτροπή καθυστερεί στην έκδοση της οριστικής εκτίμησης - εισήγησης προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

 Την ίδια ώρα πηγές αναφέρουν ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, τουλάχιστον κάποιες βαθμίδες, καθώς τα έως τώρα δεδομένα και με τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα. Ειδικότερα, στο θέμα των σχολείων η κυβέρνηση θα πηγαίνει «βήμα – βήμα» και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με τα στοιχεία των επιδημιολόγων για την διασπορά.  Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ εντός της επιτροπής η συζήτηση είναι εφ’ όλης της ύλης καθώς ακούστηκαν και φωνές ακόμη και για κλείσιμο σχολείων, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι μια άποψη που κυριαρχεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ εντός της επιτροπής η συζήτηση είναι εφ’ όλης της ύλης καθώς ακούστηκαν και φωνές ακόμη και για κλείσιμο σχολείων, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι μια άποψη που κυριαρχεί.

Σημειώνεται πως την άποψη να μην κλείσουν τα σχολεία εξέφρασε και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε σε σχετική ερώτηση: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας να εφαρμόσουμε τα μέτρα λίγο περισσότερο. Για παράδειγμα μέσα στην ώρα της τάξης είναι πολύ εύκολο να επιτηρήσεις αν ένα παιδί φοράει τη μάσκα του ή όχι οπότε αν φοράνε τη μάσκα τους ο πραγματικός κίνδυνος να κολλήσουν κοροναϊό είναι πολύ μικρός. Το πρόβλημα είναι στα διαλείμματα, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να έχουν αυξημένη επιτήρηση των παιδιών στα διαλείμματα. Αν αυτό το πετύχουμε δεν θα χρειαστεί να κλείσουμε τα σχολεία μας».

Καθολικό lockdown σε Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο

 Στο «κόκκινο» μπαίνουν Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιος Νικόλαος, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικά εικόνας τους με τους εμπειρογνώμονες να εκπέμπουν «sos» για τις συγκεκριμένες περιοχές και να εισηγούνται… καθολικό lockdown.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες σχετικά με την εισήγηση των ειδικών αναφέρουν πως τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί για τις τρεις περιφέρειες είναι κλείσιμο καταστημάτων και σχολείων (όλων των βαθμίδων) και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις  6 μ.μ. μέχρι τις  5 μ.μ.

  Υπενθυμίζεται πως η Πάτρα είχε μπει ήδη στο κόκκινο, καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να ισχύσει στην πόλη η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και η λειτουργία καταστημάτων με click away, click in shop.

  Τα μέτρα ωστόσο, δεν φάνηκε να έχουν αποτελεσματικότητα απέναντι στην επέλαση του ιού και καθώς η διασπορά συνεχίζεται.

 Παράλληλα σημειώθηκε και  μεγάλη συρροή κρουσμάτων και στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πάτρας το προηγούμενο διάστημα καθώς είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα στο  νοσηλευτικό προσωπικό της ορθοπεδικής κλινικής του Νοσοκομείου του Ρίου.

  Επίσης στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» είχαν βρεθεί με κοροναϊό  τις τελευταίες τρεις εβδομάδες 32 άτομα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.