«Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές είναι αυξημένες σε σχέση με τον Νοέμβριο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους δημοσιογράφους Δημήτρης Τάκης και Χριστίνα Κοραή, ο συντονιστής διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Ο κ. Μπουλμπασάκος, τόνισε πως «από αυτούς που νοσηλεύονται ένα 10% θα διασωληνωθεί ή θα καταλήξει», ενώ υπογράμμισε πως «ελπίδα αποτελούν τα εμβόλια».

Ανέφερε, τέλος, πως στο νοσοκομείο έχει εμβολιαστεί το 65% των γιατρών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Μπουλμπασάκου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την κατάσταση του Ευαγγελισμού σε σχέση με την πανδημία του κοροναϊό, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σημείωσε: «Η πίεση υπάρχει στο σύστημα υγείας, καταγράφουμε νούμερα που είναι τα ψηλότερά μας δηλαδή στις εισαγωγές. Τα μεγαλύτερα νούμερα που είχαμε στο προηγούμενο lockdown το Νοέμβριο ήταν πάνω από τα 30 άτομα, στην προηγούμενη γενική εφημερία την Παρασκευή είχαμε 35 εισαγωγές, σήμερα κλείνει με 31 και ελπίζω να μην πάει παραπάνω η χθεσινή εφημερία. Αυτό συνεπάγεται και σε μια πίεση τις επόμενες μέρες και στις ΜΕΘ άρα το σύστημα υγείας πιέζεται στην Αττική αυτό είναι ξεκάθαρο. Οι πληροφορίες μου και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου είναι ότι η πίεση διατηρείται σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά τις νοσηλείες και στις ΜΕΘ».

«Τα συμπτώματα που έχουν οι εισαγωγές δεν είναι ήπια. Κάποιοι από αυτούς που μπαίνουν μέσα για νοσηλεία ένα 10% θα καταλήξει ή ενδεχόμενα θα διασωληνωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε στο επίπεδο που ήταν η Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη όντος χάθηκε η μπάλα κάποια στιγμή και για αυτό είχαμε πολλές και βαριές νοσηλείες και είχαμε και κάλυψη των μονάδων πολύ γρήγορη. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση όμως η Αττική άμα μπει σε τέτοια φάση είναι απόλυτη καταστροφή. Κατά συνέπεια πολύ δικαιολογημένα γίνεται lockdown», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμείς θέλουμε ένα παράθυρο, θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο, μπροστά μας έχουμε μια ελπίδα, η ελπίδα είναι στα εμβόλια. Ας δώσουμε χρόνο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον κόσμο άρα χρειαζόμαστε να μην πιεστεί το σύστημα υγείας γιατί αν πιεστεί στην Αττική έχουμε πρόβλημα τεράστιο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τα κενά κρεβάτια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό, ανέφερε: «Είναι πολύ λίγα τα κρεβάτια. Πάντως τα πράγματα είναι μοιραία, η πίεση σε λίγο διάστημα θα πάει στις μονάδες. Φαίνεται ότι η πίεση στις εισαγωγές των κρεβατιών covid παρότι μπορεί να μην φτάνει τα νούμερα της Θεσσαλονίκης γιατί εκεί ήταν κάτι άλλο αυξάνονται, υπάρχει πίεση στο σύστημα γενικώς και οφείλουμε να το προλάβουμε».

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσοστό των εμβολισμένων υγειονομικών στον Ευαγγελισμό, ο κ. Μπουλμπασάκος απάντησε: «Το ποσοστό των γιατρών του Ευαγγελισμού είναι υψηλό, είναι πάνω από 65% που εμβολιάστηκε. Στο νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε κάποιο πρόβλημα και σε αυτό ήμουνα λίγο κάθετος το προηγούμενο διάστημα, έβαλα και το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είναι ένα ζήτημα με μεγάλη κουβέντα αλλά ήθελα να καταδείξω ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα ο υγειονομικός να προκαλέσει δυνητικά βλάβη στον ασθενή άρα θα πρέπει να το δούμε. Ήδη όμως το κλίμα έχει βελτιωθεί και ήδη οι πιο δύσπιστοι μπαίνουν στη διαδικασία για να εμβολιαστούν».

Για την εφαρμογή του lockdown, σημείωσε: «Από την πολιτεία ζητάμε καλή εποπτεία των μέτρων από τους πολίτες ζητάμε τήρηση των μέτρων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φοράμε τη μάσκα μας, να πλένουμε τα χέρια μας, να έχουμε αποστάσεις, να μην μετέχουμε σε διαδικασίες που δημιουργούν συνωστισμούς. Είμαστε στην αρχή του τέλους».