Μετά την αποφυγή του συγχρωτισμού τι μπορεί να είναι το αμέσως καλύτερο μέτρο για την υγεία μας εκτός από τη μάσκα που έχει γίνει παντού υποχρεωτική; Οι δύο μάσκες λένε οι νέες έρευνες από το εξωτερικό και είναι κάτι που απασχολεί την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί μέχρι και 95% με τις διπλές μάσκες ακόμη κι αν κοντά μας βρίσκεται κάποιος που έχει μολυνθεί, αρκεί στον χώρο που θα βρεθεί ο ίδιος και όλοι γύρω του να φορούν 2 σφιχτές χειρουργικές μάσκες ή έναν συνδυασμό πάνινης και χειρουργικής.

Οι εικόνες με πολίτες να μην γνωρίζουν έναν χρόνο από την αρχή της πανδημίας πως να φορούν σωστά τη μάσκα τους, οδηγεί τους λοιμωξιολόγους να βάζουν στο τραπέζι τη σύσταση για χρήση διπλής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την επόμενη εβδομάδα η εισήγηση
para
Το ενδεχόμενο να μελετήσει τις νέες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων για τη χρήση διπλής μάσκας και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εξετάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Η συζήτηση για την χρήση διπλής μάσκας έχει ανοίξει εδώ και λίγο καιρό στην Ευρώπη, λόγω των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους.

Ερευνητές βρήκαν πως όταν δύο άνθρωποι σε στενή επαφή φορούν ταυτόχρονα μάσκα, η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμα περισσότερο την προστασία στο 96%.

Όπως διευκρινίστηκε από την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η χρήση διπλής μάσκας αφορά αποκλειστικά στην χρήση ιατρικής μάσκας με υφασμάτινη μάσκα από πάνω, καλής ποιότητας με τρεις στρώσεις υφάσματος.