Στο έλεος της κακοκαιρίας «Μήδεια» η χώρα: Σε ποιες περιοχές χιονίζει - Συμβουλές της ΓΑΔΑ για την ασφάλεια των πολιτών (Live η πορεία της)
Χιόνι και τσουχτερό κρύο έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια», στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα ξεκίνησε στα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα σε Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.
Ιδιαίτερα χαμηλές είναι η θερμοκρασίες. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι -6 βαθμοί Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να κοπάσει η κακοκαιρία, τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, αλλά και οι δήμοι.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι, ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια.
Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα της, παντός τύπου είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, που αναμένεται να εκδηλωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε όλη τη δυτική Μακεδονία.
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δήμοι της ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ψύχους
Μέτρα ετοιμότητας με μηχανήματα και αποθέματα σε αλάτι έχουν λάβει και οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε σε ενδεχόμενη χιονόπτωση να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στους δρόμους για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά ούτε και στις μετακινήσεις των πολιτών.
Στον δήμο Θεσσαλονίκης από χθες και μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων λειτουργεί εντός των χώρων της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξενώνας φιλοξενίας αστέγων.
Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία επηρεάζει τη χώρα μας από σήμερα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, φαίνεται να παρουσιάζει -αρχικά τουλάχιστον- δύο φάσεις, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr:
Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου έως και την Κυριακή με τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:
- Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία.
- Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια.
- Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
- Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά.
Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15 έως Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, όταν τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Συνοπτικά, για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:
- Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
- Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.
- Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
- Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.
Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και στα νότια τμήματα. Στα βόρεια θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας η θερμοκρασία την Τρίτη δεν θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς, σημειώνοντας μία πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο έως την Τρίτη θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.
Χιόνια στην Αθήνα
Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο). Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).
Συμβουλές της ΓΑΔΑ ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες σε διαφορές περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, η ΓΑΔΑ υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:
Για τους οδηγούς:
- Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
- Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
- Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
- Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
- Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
- Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
- Να μην φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
- Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
- Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
- Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
- Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
- Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
Για τους πεζούς:
- Να περπατούν με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
- Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
- Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.
Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό πλαίσιο (banner) στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει επίσης ειδικό banner με αναλυτική - επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές - απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ., λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.
Οπως αναφέρει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας. Τέλος, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο διάστημα εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων.
Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία
Έκτακτη συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή, στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενόψει της κακοκαιρίας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα κατά τις επόμενες ημέρες.
Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη οι δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.
Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας. Επίσης συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Το έστρωσε στη Λάρισα
Χιονόπτωση σημειώνεται στην πόλη της Λάρισας, με την κακοκαιρία να έχει φτάσει στη θεσσαλική πόλη.
Λόγω της χιονόπτωσης ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης και στην νέα εθνική οδό Λάρισας - Ελασσόνας - Κοζάνης.
Από την πλευρά του ο δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε προς τους πολίτες ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα σημεία της πόλης για προμήθεια αλατιού για κάθε ενδεχόμενο.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαούτσος, μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να επιχειρήσουν αν χρειαστεί τις επόμενες ώρες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
Εξωτερικές ομάδες για παροχή βοήθειας στον δρόμο, από τον Δήμο Λαρισαίων
Εξωτερικές ομάδες για παροχή βοήθειας στον δρόμο λειτουργούν από τον Δήμο Λαρισαίων, στο πλαίσιο μίας σειράς δράσεων που εφαρμόζει προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση των αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι ομάδες παρέχουν φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακους σε όσους έχουν ανάγκη, καθώς και πληροφορίες για το πού μπορούν να διανυκτερεύσουν. Αποτελούνται από ειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές) και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου, καθώς και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, για τον έγκαιρο εντοπισμό αστέγων.
Οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 6970 236181 (24ωρη λειτουργία).
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα λειτουργεί στον Δήμο Λαρισαίων καθημερινά η δομή υποστήριξης αστέγων.
Χιονίζει στη Β.Ελλάδα - Πού χρειάζονται αλυσίδες σε Κεντρική και Δ. Μακεδονία
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα, με το χιόνι και το τσουχτερό κρύο που έφερε η «Μήδεια» από το πρωί του Σαββάτου σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Το χιόνι πέφτει πυκνό αυτήν την ώρα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονόπτωσης είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:
Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας - Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας - Ροδοχωρίου.
Στο νόμο Πελλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας.
Στην Χαλκιδική, από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και σε όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.
Δυτική Μακεδονία
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας διαμορφώνεται ως εξής:
Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
Στο νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 36ο έως 40ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).
Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
Στο νομό Κοζάνης, από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανατολικής Σιάτιστας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυμύλου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτικής Σιάτιστας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκμονα και από το 51,0 χλμ Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας (όρια με Π.Ε Λάρισας).
Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29 Κοζάνης-Καστοριάς διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.
Στο νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.
Από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όλο το διάστημα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. « hellenicpolice.gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.
Επιπλέον, οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.
Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο). Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).
Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα ξεκίνησε στα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα σε Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.
Ιδιαίτερα χαμηλές είναι η θερμοκρασίες. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι -6 βαθμοί Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να κοπάσει η κακοκαιρία, τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, αλλά και οι δήμοι.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι, ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια.
Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα της, παντός τύπου είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, που αναμένεται να εκδηλωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε όλη τη δυτική Μακεδονία.
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δήμοι της ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ψύχους
Μέτρα ετοιμότητας με μηχανήματα και αποθέματα σε αλάτι έχουν λάβει και οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε σε ενδεχόμενη χιονόπτωση να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στους δρόμους για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά ούτε και στις μετακινήσεις των πολιτών.
Στον δήμο Θεσσαλονίκης από χθες και μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων λειτουργεί εντός των χώρων της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξενώνας φιλοξενίας αστέγων.
Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία επηρεάζει τη χώρα μας από σήμερα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, φαίνεται να παρουσιάζει -αρχικά τουλάχιστον- δύο φάσεις, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr:
Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου έως και την Κυριακή με τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:
- Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία.
- Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια.
- Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
- Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά.
Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15 έως Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, όταν τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Συνοπτικά, για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:
- Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
- Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.
- Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
- Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.
Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και στα νότια τμήματα. Στα βόρεια θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας η θερμοκρασία την Τρίτη δεν θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς, σημειώνοντας μία πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο έως την Τρίτη θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.
Χιόνια στην Αθήνα
Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο). Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).
Συμβουλές της ΓΑΔΑ ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες σε διαφορές περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, η ΓΑΔΑ υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:
Για τους οδηγούς:
- Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
- Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
- Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
- Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
- Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
- Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
- Να μην φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
- Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
- Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
- Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
- Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
- Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
Για τους πεζούς:
- Να περπατούν με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
- Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
- Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.
Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό πλαίσιο (banner) στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει επίσης ειδικό banner με αναλυτική - επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές - απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ., λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.
Οπως αναφέρει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας. Τέλος, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο διάστημα εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων.
Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία
Έκτακτη συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή, στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενόψει της κακοκαιρίας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα κατά τις επόμενες ημέρες.
Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη οι δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.
Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας. Επίσης συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Το έστρωσε στη Λάρισα
Χιονόπτωση σημειώνεται στην πόλη της Λάρισας, με την κακοκαιρία να έχει φτάσει στη θεσσαλική πόλη.
Λόγω της χιονόπτωσης ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης και στην νέα εθνική οδό Λάρισας - Ελασσόνας - Κοζάνης.
Από την πλευρά του ο δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε προς τους πολίτες ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα σημεία της πόλης για προμήθεια αλατιού για κάθε ενδεχόμενο.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαούτσος, μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να επιχειρήσουν αν χρειαστεί τις επόμενες ώρες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
Εξωτερικές ομάδες για παροχή βοήθειας στον δρόμο, από τον Δήμο Λαρισαίων
Εξωτερικές ομάδες για παροχή βοήθειας στον δρόμο λειτουργούν από τον Δήμο Λαρισαίων, στο πλαίσιο μίας σειράς δράσεων που εφαρμόζει προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση των αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι ομάδες παρέχουν φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακους σε όσους έχουν ανάγκη, καθώς και πληροφορίες για το πού μπορούν να διανυκτερεύσουν. Αποτελούνται από ειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές) και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου, καθώς και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, για τον έγκαιρο εντοπισμό αστέγων.
Οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 6970 236181 (24ωρη λειτουργία).
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα λειτουργεί στον Δήμο Λαρισαίων καθημερινά η δομή υποστήριξης αστέγων.
Χιονίζει στη Β.Ελλάδα - Πού χρειάζονται αλυσίδες σε Κεντρική και Δ. Μακεδονία
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα, με το χιόνι και το τσουχτερό κρύο που έφερε η «Μήδεια» από το πρωί του Σαββάτου σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Το χιόνι πέφτει πυκνό αυτήν την ώρα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονόπτωσης είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:
Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας - Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας - Ροδοχωρίου.
Στο νόμο Πελλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας.
Στην Χαλκιδική, από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και σε όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.
Δυτική Μακεδονία
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας διαμορφώνεται ως εξής:
Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
Στο νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 36ο έως 40ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).
Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
Στο νομό Κοζάνης, από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανατολικής Σιάτιστας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυμύλου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτικής Σιάτιστας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκμονα και από το 51,0 χλμ Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας (όρια με Π.Ε Λάρισας).
Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29 Κοζάνης-Καστοριάς διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.
Στο νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.
Από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όλο το διάστημα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. « hellenicpolice.gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.
Επιπλέον, οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.
Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο). Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).
Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.