«Καμπανάκι» κινδύνου σε όλο τον πλανήτη έχουν προκαλέσει οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, οι οποίες καθιστούν τον ιό πιο μεταδοτικό και επομένως περισσότερο επικίνδυνο ως προς τη διασπορά του.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί μέχρι και 95% με τις διπλές μάσκες ακόμη κι αν κοντά μας βρίσκεται κάποιος που έχει μολυνθεί, αρκεί στον χώρο που θα βρεθεί ο ίδιος και όλοι γύρω του να φορούν 2 σφιχτές χειρουργικές μάσκες ή έναν συνδυασμό πάνινης και χειρουργικής.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην χώρα, την κατάσταση στις ΜΕΘ και τη χρήση μάσκας τοποθετήθηκε στον Ant1 ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Οκ. Σκουτέλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το κύριο ζητούμενο, είναι να φοράμε σωστά τη μάσκα, από εκεί και πέρα –όπως είπε, «σίγουρα η διπλή χρήση μάσκας θα παρεμποδίσει καλύτερα την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας».

«Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση διπλής μάσκας είναι επιβεβλημένη και ενδέχεται κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.