Η διπλή μάσκα είναι απαραίτητη ειδικά σε κλειστούς χώρους, τόνισε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα της διπλής μάσκας, έχει ξεκινήσει πιο έντονα, διότι ο ιός έχει προχωρήσει σε μετάλλαξη και με δεδομένο ότι η μάσκα αφήνει κενά, τα μικροσταγονίδια διαχέονται από αυτά.

«Μας προφυλάσσει από τα κενά που έχει η κανονική μάσκα. Η διπλή μάσκα είναι για να μπορέσουμε να ασφαλίσουμε τα κενά και να μπορέσουμε να είμαστε πιο ασφαλείς σε σημεία που υπάρχει μεγάλη συσσώρευση ατόμων δηλαδή σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε.

Βέβαια διευκρίνισε ο καθηγητής, αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση, γιατί όπως εξήγησε, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την διπλή μάσκα. Σύμφωνα με τα δεδομένα η ασφάλεια με τη μάσκα ανεβαίνει στο 90-92%. «Άρα είναι ένα καλό εργαλείο, όπου χρειάζεται να φορούν και οι 2 άνθρωποι που έρχονται σε επαφή διπλή μάσκα γιατί θα αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πως αξιολογεί τα νέα δεδομένα του Σαββατοκύριακου και για το εάν θα χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα, είπε πως «η μάχη συνεχίζεται. Από τη μια μεριά βρισκόμαστε εμείς, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα εμβολιαστικά κέντρα και από την άλλη ο ιός, ο οποίος προσπαθεί να επιτεθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου βιώνουμε το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Άρα δεν βιώνουμε ακόμα την ημέρα, που έγινε το lockdown για να παρατηρήσουμε πιθανή μείωση των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρεθούμε στο επίπεδο της ισορροπίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε.

Επίσης, τόνισε ότι πάντα όταν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα και μαζεύεται ο κόσμος μέσα στα σπίτια, αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού. «Άρα περιμένουμε ένα ποσοστό αύξησης, το οποίο δεν αναμένεται ωστόσο να ανατρέψει κατά πολύ την πορεία μας», είπε.

Δήλωσε επίσης ότι η 28 Φεβρουαρίου, είναι μια ενδεικτική ημερομηνία και ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία. Εξέφρασε την ελπίδα, ωστόσο, ότι θα υπάρξει ισοπέδωση της καμπύλης για να μπορέσουν να παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.

Είπε όμως ξεκάθαρα ότι δεν νομίζει να έχουμε άρση του lockdown στο τέλος του μήνα.