Μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από την θέση του επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, ανέλαβε ως μεταβατική Καλλιτεχνική Διευθύντρια, με απόφαση του υπουργείο Πολιτισμού, η Έρις Κύργια, που διαθέτει μια πολυσχιδή εμπειρία και επιτυχημένη πορεία στο χώρο του ελληνικού θεάτρου.

Όπως ήταν λογικό, μετά την εξέλιξη αυτή οι συμπατριώτες της στην Κοζάνη έσπευδαν στον πατέρα της, δημοτικό σύμβουλο Κοζάνης να του ευχηθούν για την κόρη του, δίνοντας του συγχαρητήρια. Ωστόσο, ο κ. Κώστας Κύργιας ξάφνιασε μέσα από ένα συγκινητικό και συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα κατά την διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στην Κοζάνη ζητώντας δημόσια συγγνώμη από την κόρη.

«Νιώθω τύψεις και ενοχές»

«Κάθε φορά που με συγχαίρουν για την επιτυχία της κόρης μου εγώ νιώθω περισσότερες τύψεις κι ενοχές που κουβαλώ χρονιά τώρα στη συνείδησή μου», ανέφερε ο κ. Κύργιας προκαλώντας αμηχανία στα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ήταν παρόντα στην τηλεδιάσκεψη και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι πως ήμουν κάθετα αντίθετος με την επιλογή της Έρης, της κόρης μου, να σταματήσει τις σπουδές της στη Γερμανική Φιλολογία που φοιτούσε και να στραφεί στις θεατρικές σπουδές, γιατί γνώριζα αρκετά καλά αυτόν τον χώρο από μικρό παιδί και την σαπίλα που υπήρχε πίσω από τις κουίντες και τα φώτα της δημοσιότητας».

«Ήμουν αθέατος παρατηρητής. Ζητάω συγνώμη»

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η αλήθεια είναι πως πολλά χρόνια ήμουν ένας αθέατος παρατηρητής της πορείας της κόρης μου, ενώ δεν ήμουν κοντά της ως όφειλα ιδιαίτερα μετά το χωρισμό με τη μητέρα της. Ντρέπομαι γι’ αυτό και ζητώ δημόσια συγγνώμη από την κόρη μου, χωρίς αυτό βέβαια να απαλύνει τις τύψεις και τις ενοχές που χρόνια τώρα με διακατέχουν. Είμαι υπερήφανος που έχτισε την καριέρα της με ήθος και αξιοπρέπεια. Και αυτό πρέπει να το διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού. Τα συγχαρητήρια, λοιπόν, αξίζουν στην ίδια και στην μητέρα της και σε όσα παιδιά αγωνίζονται, αναγνωρίζονται και δικαιώνονται για το όραμά τους. Αναγνωρίζω το λάθος μου, που με δίδαξε πως να άγομαι να φέρομαι στα παιδιά και στους συναθρώπους μου έκτοτε», κατέληξε, προκαλώντας συγκίνηση σε όσους τον παρακολουθούσαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Κ. ΚΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ: