Την περασμένη Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Τα διαγράμματα που παρουσίασε και τα στοιχεία που παρέθεσε ήταν άκρως ανησυχητικά. Εντούτοις, δύο ημέρες αργότερα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, παρόλο που το θέμα τέθηκε στο τραπέζι, απέρριψε την ιδέα ενός καθολικού lockdown στην Αττική. Στην πολύωρη και έντονη συνεδρίαση, η άποψη για περιορισμό κάθε δραστηριότητας στο λεκανοπέδιο, όπως περίπου είχε συμβεί πέρυσι τον Μάρτιο, ήταν μειοψηφική. Τα σχεδιαγράμματα και οι πίνακες του καθηγητή κ. Τσιόδρα ήταν συνολικά πάνω από εκατό και λίγοι βουλευτές φάνηκαν να καταλαβαίνουν το -σύνθετο από κάθε άποψη- ζήτημα στην ολότητά του.

Η παρουσίαση των στοιχείων στον Μητσοτάκη

Το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τόσο με τον κ. Τσιόδρα, που του παρουσίασε επικαιροποιημένα διαγράμματα, όσο και με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Τη Δευτέρα το πρωί είχε πλέον πάρει τις αποφάσεις του: Η επιτροπή έπρεπε πλέον να συζητήσει και να εισηγηθεί επί ενός θέματος και μόνο, της κατάστασης στην Αττική και της άμεσης και σκληρής αυστηροποίησης των μέτρων. Οπως τόνισε μετά την επιβολή του lockdown στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, το στοιχείο που χτύπησε το μεγάλο καμπανάκι «ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού -που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα- γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτή είναι η εικόνα των νοσηλειών στην Αττική και, παρότι τα νούμερα, σε απόλυτο επίπεδο, εξακολουθούν να μην είναι ανησυχητικά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα».

Ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει «κόφτης» στο 13033


Για αυτόν τον λόγο, προέκρινε τα δραστικά προληπτικά μέτρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αυστηροποιηθούν ακόμα περισσότερο: Ο λεγόμενος «κόφτης» στην αποστολή SMS ημερησίως στο 13033, η περιορισμένη χρονική διάρκεια ισχύος του κάθε SMS και η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιλογές που εξακολουθεί να εξετάζει η κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο. Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία του κ. Τσιόδρα που έφεραν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου; Τα βασικότερα είναι αυτά που απεικονίζονται στα διαγράμματα που παρουσιάζουν τα «Π», μέσα από την παρουσίαση του καθηγητή. Οπως είπε ο ίδιος στη Βουλή, τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40% και αυτό συνιστά τη βασική διαφορά του δεύτερου κύματος από το πρώτο στη χώρα μας. «Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, υποστηρίζοντας πως τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τα 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση. Ο κορονοϊός, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

Τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο

Ειδική αναφορά έκανε στην Αττική, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα. «Η Αττική συνολικά αυτήν τη στιγμή θέλει πραγματικά ιδιαίτερη προσοχή», τόνισε, παραθέτοντας στοιχεία που έδειχναν αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη Δυτική Αττική, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών. Αναφορικά με τις νέες νοσηλείες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι υπάρχει αυξητική τάση στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή τις πρώτες του Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, όπως είπε, ενώ στις ΜΕΘ η πληρότητα είναι στο 63% - ένα ποσοστό που μέχρι τη Δευτέρα, όταν έλαβε τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός, είχε ήδη φτάσει στο 70%. Αν όλες οι παραπάνω ενδείξεις δεν έχουν μειωθεί αισθητά μέχρι το τέλος του μήνα, είναι πιθανό το lockdown που εφαρμόζεται από προχθές στην Αττική να συνεχιστεί και τον Μάρτιο.

Ενεργοποιήθηκαν τα mega κέντρα

Παράλληλα, η κυβέρνηση ποντάρει πολύ στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79, ενώ την Τετάρτη είχε ανοίξει για τους πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας 60-64. Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca έγιναν αυτήν τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, και έχουν ήδη σταλεί ήδη χιλιάδες SMS σε πολίτες με προτεινόμενες ημερομηνίες. Από τη Δευτέρα ενεργοποιήθηκαν, επίσης, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και, έτσι, αυξάνονται τα διαθέσιμα ραντεβού, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο προγραμματίζεται να ανοίξουν περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και να ενεργοποιηθούν 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καλυφθούν οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες, 60-64 και 75-79, εντός του Μαρτίου και συνολικά να έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Την Μεγάλη Εβδομάδα η… αρχή του τέλους

Συνεπώς, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, που φέτος ξεκινά στα τέλη Απριλίου και ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου, εκτός απροόπτου, μπορεί να έρθει η αρχή του τέλους της κρίσης της πανδημίας, καθώς μέχρι τότε όλοι οι Ελληνες πολίτες άνω των 60 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν και πολλοί που έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί. Ετσι θα χτίζεται πια το περιβόητο «τείχος ανοσίας» και, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη, «καθώς θα μπαίνουμε πια στην άνοιξη και καθώς η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, και λόγω τουρισμού -και θα έχουμε τουρισμό φέτος, πολύ περισσότερο από πέρυσι, το δουλεύουμε πολύ συστηματικά-, θα μπορούμε πια να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αφήνουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια».