Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Τα χαρτιά της για τις κάλπες του ’14 ανοίγει η αντιδήμαρχος Aθηναίων για θέματα Οικονομικών και εκ νέου υποψήφια, Εύα Κοντοσταθάκου, η οποία αναφέρει πως ο Γιώργος Καμίνης ανέλαβε τον δήμο στην πιο δύσκολη οικονομικά εποχή από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και, παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να τον συμμαζέψει. Τονίζει, δε, πως κύριος αντίπαλος του συνδυασμού είναι η απαισιοδοξία και η κακοπροαίρετη κριτική, ζητώντας από τους Αθηναίους να στηρίξουν για την επόμενη πενταετία τον νυν δήμαρχο. Μάλιστα, αναφέρει πως στον Δήμο της Αθήνας «σε κρίσιμους τομείς όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, τα οικονομικά, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας επιτελέστηκε σημαντικό έργο και, κατά περίπτωση, αξιοσημείωτες βελτιώσεις».

- Γιατί κάποιος να ψηφίσει ξανά τον κύριο Καμίνη;

Διότι ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία μεταπολιτευτικά και κατάφερε με μεθοδική δουλειά και στοχευμένες παρεμβάσεις να κρατήσει την πόλη όρθια. Ειδικά σε κρίσιμους τομείς, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, τα οικονομικά, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, επιτελέστηκε σημαντικό έργο και, κατά περίπτωση, αξιοσημείωτες βελτιώσεις.

- Ποιον θεωρείτε βασικό αντίπαλό σας; Τον κύριο Σακελλαρίδη ή κάποιον εκ των Σπηλιωτόπουλου και Κακλαμάνη;

Την εμμονή στην απαισιοδοξία και την κακοπροαίρετη κριτική! Οποιοσδήποτε διαμορφώνει την πολιτική του με βάση τα παραπάνω είναι αντίπαλός μας. Λύσαμε πολλά προβλήματα στην πόλη, βελτιώθηκαν πολλά αρνητικά, έχουμε αρκετά ακόμη να κάνουμε, όμως δεν μπορούμε το 2014 να πολιτευόμαστε με όρους, επιχειρηματολογία, ρητορική και τακτικές του 1980, χτίζοντας πάνω στα προβλήματα και όχι σε προτάσεις για την επίλυσή τους.

- Είστε αντιδήμαρχος Οικονομικών. Πώς είναι τα οικονομικά του δήμου;

Σε πολύ καλό σημείο και με θετικές προοπτικές και για το μέλλον. Ενδεικτικά, παραλάβαμε το 2010 συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους ύψους 289 εκατομμυρίων ευρώ και το 2013 τις είχαμε μειώσει στα 220 εκατομμύρια. Παραλάβαμε έλλειμμα ύψους 46,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2010 και το 2012 είχαμε λογιστικό πλεόνασμα 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά όλα με ταυτόχρονη μείωση των συνολικών εσόδων μας από ΚΑΠ και άλλες πηγές και με σημαντικές μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Και, φυσικά, η αναβάθμιση του αξιόχρεου του Δήμου Αθηναίων από τον Moody’s και η αναγνώριση των σταθερών προοπτικών του αποτελούν τη σημαντικότερη, ίσως, απόδειξη για τη σημαντική βελτίωση και το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας.

- Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι η ομάδα Καμίνη εκμεταλλεύτηκε το κοινωνικό έργο των προκατόχων του;

Θα ήταν άδικο να πούμε πως δεν υπήρχαν κοινωνικές δομές στον Δήμο Αθηναίων πριν από τη δημαρχία του Γιώργου Καμίνη. Είναι, όμως, περισσότερο άδικο να πούμε πως εκμεταλλευτήκαμε κάτι και όχι ότι σε μια καλή βάση χτίσαμε πολύ περισσότερα. Σημαντική ήταν η δημιουργία του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει το έργο των ήδη υπαρχουσών κοινωνικών δομών, του ΚΥΑΔΑ, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των υπόλοιπων κοινωνικών μας δομών καθώς και τη διασύνδεσή τους με εθελοντικές ομάδες αλλά και μεμονωμένους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν. Επιπλέον, εξασφαλίσαμε ιδιωτικές χορηγίες αλλά και κοινοτική χρηματοδότηση για τη στήριξη και τη διεύρυνση των κοινωνικών μας δράσεων. Επίσης, οργανώσαμε μεγάλες δράσεις κοινωνικής προσφοράς, όπως το «Νοιάζομαι - Μοιράζομαι» που διεξήχθη στην Πλατεία Κλαυθμώνος δύο συνεχόμενες χρονιές τα Χριστούγεννα, όπου συγκεντρώσαμε συνολικά 75 τόνους τροφίμων. Σημαντικό είναι, επίσης, να τονίσουμε πως ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει σήμερα πάνω από 15.000 συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την κρίση.

- Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες σε αυτήν τη νέα εκλογική μάχη;

Να δείξουμε μέσα από το έργο που επιτελέστηκε από το 2010 έως σήμερα πως τιμήσαμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι Αθηναίοι και για τον λόγο αυτόν ζητάμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Αθήνα βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και έχουμε σχέδιο και διάθεση -και με τη διαφαινόμενη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος- να την κάνουμε ακόμη καλύτερη.

Ο έλεγχος του παρεμπορίου ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ.

- Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των αντιπάλων σας είναι πως δεν λέτε τίποτα για την εγκληματικότητα και το παρεμπόριο. Πώς το σχολιάζετε;

Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς πως ουδεμία αρμοδιότητα και δυνατότητα έχει ο δήμος για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Εχουμε συνάψει ήδη συμφωνίες με το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη για την περαιτέρω διασφάλιση της τάξης στην Αθήνα, οι οποίες βρίσκονται σε εφαρμογή, και πιστεύω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η πόλη της Αθήνας βρίσκεται στον τομέα αυτόν σε σημαντικά καλύτερα επίπεδα από αυτά του 2009 και του 2010. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του παρεμπορίου, η αρμοδιότητα του ελέγχου του βρισκόταν στη Δημοτική Αστυνομία, υπηρεσία η οποία καλό είναι να ενθυμούμαστε πως καταργήθηκε και με τη θετική ψήφο στη Βουλή των κυρίων Σπηλιωτόπουλου και Κακλαμάνη. Τα θετικά βήματα που είχαν σημειωθεί στην καταπολέμηση του παρεμπορίου από το 2010, οπότε αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, έως και την κατάργηση της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας είναι καταγεγραμμένα και αριθμητικά. Πλέον και ο έλεγχος του παρεμπορίου έχει περάσει στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ.