Υπό το άγρυπνο βλέμμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τελεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» το οποίο έχει εξέλθει των στενών των Δαρδανελλίων και κινείται στην «ευρύτερη περιοχή γύρο τους», όπως σημείωναν επί λέξει πηγές του ΓΕΕΘΑ. Οι ίδιες αυτές πηγές σημείωναν χαρακτηριστικώς ότι το τουρκικό σκάφος «παρακολουθείται με όλα τα διαθέσιμα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Άλλες πηγές τις ιστοσελίδος μας σημείωναν ωστόσο ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Αυτήν την ώρα, κινείται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ίμβρου, εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και τελεί υπό την διακριτική παρακολούθηση μιας ελληνικής κανονιοφόρου, η οποία βεβαίως κινείται εκτός αυτών.

Από διπλωματικής πλευράς τώρα, όπως διευκρίνισε το πρωί και στην ενημέρωση των Διπλωματικών Συντακτών, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας από τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ετοιμάζεται και «ρηματική διακοίνωση».

Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Τουρκία προβαίνει σε αυτήν την κίνηση με το «Τσεσμέ» τις παραμονές του νέου γύρου των «διερευνητικών επαφών» μεταξύ των δύο χωρών, ήταν δωρικός και απολύτως σαφής: «Η κίνηση αυτή (της Τουρκίας) ήταν αχρείαστη».

Θυμίζουμε ότι ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας θα γίνουν στην Αθήνα και, όπως σημείωσε ο κ.Εκπρόσωπος αναμένεται η τουρκική απάντηση επί των ελληνικών προτάσεων για τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους.