Ψυχρολουσία απο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και μεταλλάξεων στη χώρα. 1400 πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό το τελευταίο 24ωρο. Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτίου Αφρική. Οι φόβοι των επιδημιολόγων παίρνουν σάρκα και οστά κι όλα δείχνουν ότι θα προτείνουν αύριο ως ασπίδα προστασίας τη διπλή μάσκα.

Στο κόκκινο και οι μονάδες εντατικής θεραπείας. 320 σήμερα οι διασωληνωμένοι ενώ 27 ασθενείς κατέληξαν. 636 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 160 στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά μετά από καιρό στο χάρτη του ECDC η χώρα μας έφυγε από την ζώνη ασφαλείας και πολλές περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα και η Αχαία μπήκαν στην κόκκινη ζώνη.

Πιέζεται το σύστημα υγείας - Τι προβλέπεται από εδώ και πέρα 

Η πίεση στο σύστημα υγείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων. Αν η πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70% το lockdown είναι μονόδρομος.

Τα νοσοκομεία προσπαθούν αναχαιτίσουν την τελική επίθεση του ιου, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι εισαγωγές αυξάνονται με το Αττικόν, το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στο γίγαντα του συστήματος Υγείας νοσηλεύονται 147 ασθενείς. Οι 35 στην εντατική και 112 στις κλινικές κορωνοιού

Κατά μέσο όρο γίνονται 3 διασωληνώσεις την ημέρα στο νοσοκομείο. Ήδη η διοίκηση έχει δώσει εντολή για τη δημιουργία νέων κλινών, ενώ τα γενικά περιστατικά διακομίζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα. Στο Σωτηρία οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 300 με τους 79 να βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη. Στο Αττικόν πάνω από 110 ασθενείς βρίσκονται σε κλινικές και μονάδες. Με αυτούς τους ρυθμούς η Αττική κινδυνεύει να μείνει σε καθεστώς περιορισμών και μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του MEGA Γιάννη Χρηστάκο, κανείς αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση δεν αισιοδοξεί για την λήξη του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου.Τα στοιχεία που φτάνουν στην κυβέρνηση δείχνουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, κυρίως με βάση τις διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ.

Αυτή την στιγμή το σύστημα πιέζεται πολύ. Την άλλη βδομάδα οι επιστήμονες θα κρίνουν τα στοιχεία, αλλά σήμερα τίποτα δεν προσδίσει μια αισιοδοξία ότι μπορούμε στις 28/2 να φτάσουμε σε λήξη του lockdown.

Δείτε το σχετικό βίντεο: