Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, όπου και 1.400 νέα κρούσματα διαπιστώθηκαν την Πέμπτη στη χώρα, δε γέννησε μόνο το φόβο κατακόρυφης αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά παράλληλα έχει χτυπήσει το «καμπανάκι» των μεταλλάξεων, όπου όλο και περισσότερες είναι οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται τα εν λόγω κρούσματα.


«Βράζει» η Αττική

Σταθερά, όπως κάθε μέρα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική, η οποία βρίσκεται εδώ και επτά μέρες σε καθεστώς καθολικού lockdown.  Στην Αττική βρίσκονται τα 687 από τα 1400 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη. 


Εισηγήσεις για παράταση του lockdown

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι παρόλο που οι αριθμοί είναι αυξημένοι στα κρούσματα και στους διασωληνωμένους, φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση. «Φαίνεται ότι έχουμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών και στα κρούσματα».

«Πρόωρη η συζήτηση για άρση μέτρων»

Ωστόσο, η συζήτηση για άρση μέτρων είναι πρόωρη καθώς οι αντοχές του συστήματος υγείας και τα επιδημιολογικά δεδομένα, που εξετάζονται συνεχώς, είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το τρίτο κύμα του ιού είναι διαφορετικό από το δεύτερο καθώς οι αριθμοί που έχει δώσει είναι μικρότεροι και κάπως σταθεροί.

«Το που θα σταθεροποιηθεί ο κορεσμός στο σύστημα υγείας, το ποσοστό κάλυψης δηλαδή το των ΜΕΘ, αλλά και το πότε θα συμβεί αυτό, θα μας καθορίσει αν μπορεί να γίνει κάποια άρση των μέτρων».

Οι ειδικοί και τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας εξετάζουν καθημερινά τα δεδομένα της πανδημίας και «σύντομα, αν όχι στα τέλη αυτού του μήνα μέσα σε 1 – 2 εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να άρουμε κάποια μέτρα».


Θωμαΐδης: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα


«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσαθμική μείωση της τάξης του -10%, έχει αρχίσει μια μείωση, θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου», τόνισε ο καθηγητής, Νίκος Θωμαΐδης. «Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε. «Είναι φυσιολογικό μετά την λήψη μέτρων να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υποχωρήσει η διασπορά…».


Oι περιοχές που «φλερτάρουν» με το κόκκινο 

Δεκατρείς περιοχές της χώρας προβληματίζουν τους ειδικούς με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν. Δεν αποκλείεται να δούμε πιο αυστηρά μέτρα στις εν λόγω περιοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα.