Το νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο τομέα έδωσε σε διαβούλευση το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στις νέες διαδικασίες, καταργούνται τα μόρια ως παράμετρος ορισμού των νέων προϊσταμένων, ενώ ενισχύεται η συνέντευξη του υποψηφίου και οι γραπτές εξετάσεις. Επίσης, για πρώτη φορά στελέχη του ιδιωτικού τομέα θα αξιολογούν δημοσίους υπαλλήλους -σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, το οποίο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας θα διαδραμματίζει αποφασιστικό ρόλο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το προφίλ της θέσης σε σχέση με τα προσόντα του υποψήφιου προϊσταμένου θα είναι ο τελικός παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου υπαλλήλου. Στο πλαίσιο αυτό, θα λαμβάνεται υπ' όψιν η εμπειρία και το εν γένει βιογραφικό του. Ένα άλλο στάδιο θα είναι οι γραπτές εξετάσεις, ενώ ενεργοποιείται ξανά η συνέντευξη.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπίζεται την επιλογή της συνέντευξης, σημειώνοντας:

α) η συνέντευξη θα είναι δομημένη, δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος
β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

Επιπλέον, επιχειρηματολογώντας υπέρ της συνέντευξης, στελέχη του υπουργείου υπογράμμιζαν ότι "η διεθνής πρακτική αποδεικνύει ότι με δομημένη συνέντευξη μπορούν να αξιολογηθούν τα «δυναμικά» χαρακτηριστικά ενός υποψηφίου προϊστάμενου. Οι 12 από τις 13 ικανότητες-δεξιότητες που ιδεατά χαρακτηρίζουν έναν κατάλληλο προϊστάμενο μπορούν να αξιολογηθούν κυρίως μέσω δομημένης συνέντευξης".

Παράλληλα, με τα στελέχη του ΑΣΕΠ, μια ομάδα αξιολογητών θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και θα σχετίζεται με τις απαιτήσεις της θέσης προς κάλυψη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σχετικά: "Τα στελέχη αυτά, θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. Αυτή η καινοτομία εισάγεται και για την περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, αλλά και για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος".

Σε σχέση με τις γραπτές εξετάσεις, το ΑΣΕΠ θα έχει την ευχέρεια να μεταβάλει κάθε φορά, ανάλογα με τον διαγωνισμό, τον αριθμό και την έκτασή τους.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, "το είδος και το περιεχόμενο της γραπτής εξέτασης ως στάδιο της διαδικασίας επιλογής θα διαφοροποιείται ανάλογα με το επίπεδο θέσης ευθύνης και τη συγκεκριμένη θέση, στοχεύοντας έτσι στην ανάδειξη των απαιτούμενων κάθε φορά ικανοτήτων και δεξιοτήτων".