Συνεκπαίδευση με τη μορφή PASSEX – ADEX (Passing Exercise – Air Defense Exercise) πραγματοποιήθηκε μεταξύ μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με το πυραυλοφόρο αντιτορπιλλικό του 6ου Στόλου των ΗΠΑ USS “PORTER”, κλάσεως “Arleigh Burke”.

Η προαναφερθείσα συνεκπαίδευση διεξήχθη χθες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και περιελάμβανε γυμνάσια προχωρητικών ελιγμών, καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» τύπου “Standard”, το υποβρύχιο «ΠΟΝΤΟΣ» Type-209, καθώς και 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block.52+ από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Σούδας.

«Η άσκηση συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο, αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)], ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που συνεχώς ενισχύονται» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Το πυραυλοφόρο αντιτορπιλλικό USS “Porter” (DDG-78) φέρει την ονομασία αυτή προς τιμήν του Αρχιπλοιάρχου David Porter και του γιού του Ναυάρχου David Dixon Porter και είναι το 28 σκάφος της πολυπληθούς κλάσεώς του και το πέμπτο πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού που φέρει αυτή την ονομασία. Η τρόπιδα του σκάφους τοποθετήθηκε στης 2 Δεκεμβρίου 1996, η τελετή ονομασίας του και η καθέλκυσή του πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1997 και εντάχθηκε επιχειρησιακώς στο Αμερικανικό Ναυτικό στις 20 Μαρτίου 1999, έχοντας ως βάση το Πορτ Κανάβεραλ της Φλώριδα.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2003 το USS “Porter” συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ (επιχείρηση “Iraqi Freedom”), ενώ εξαπέλυσε κατευθυνόμενα βλήματα cruise Tomahawk εναντίον χερσαίων στόχων στην επιχείρηση “Shock & Awe” του πολέμου στο Ιράκ.

Στις 28 Οκτωβρίου 2007, το USS “Porter” επιτέθηκε και βύθισε δύο πειρατικά σκάφη με Σομαλούς πειρατές που είχαν επιτεθεί στο τάνκερ M/V “Golden Nori”.
20_feb_003

Στις 12 Αυγούστου 2012 το USS “Porter” συγκρούστηκε με το τάνκερ M/V “Otowasan”, κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε μία οπή στη δεξιά του πλευρά διαστάσεων 3Χ3 μέτρων, στο ύψος της γέφυρας, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμούς, αλλά το πλοίο αναγκάστηκε να καταφύγει σε τοπικό ναυπηγείο για επισκευές. Ο κυβερνήτης του σκάφους αντικαταστάθηκε αμέσως και στις 12 Οκτωβρίου 2012 το σκάφος με το νέο του κυβερνήτη επέστρεψε στις επιχειρήσεις.
20_feb_001_f

Το σκάφος πέρασε εκσυγχρονισμό (2013) φέροντας πλέον βλήματα εναντίον εναέριων στόχων RIM-161 Standard (SM-3), ως τμήμα του συστήματος αεραμύνης

Aegis που φέρει, ενώ το 2016 στη θέση του οπίσθιου CIWS Phalanx που είχε, τοποθετήθηκε ένας εκτοξευτής SeaRAM.

Στις 7 Απριλίου 2017, το USS “Porter”, μαζί με το USS “Ross”, πλέοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτόξευσαν εναντίον χερσαίων στόχων στο στη Συρία,59 εν συνόλων Κ/Β Tomahawk, προσβάλοντας την Αεροπορική Βάση Sayrat κοντά στην πόλη Χομς.