«Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως θα δούμε τις επόμενες ημέρες εάν είναι μια σταθερή κατάσταση ή υπάρχει μείωση.

Ανέφερε πως είναι δύσκολο να υπάρξει από την επόμενη εβδομάδα το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ενώ απέφυγε να εκτιμήσει πόσο διάστημα θα διαρκέσει η παράταση του lockdown.

Τέλος, τόνισε πως τείνει να κυριαρχήσει η βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη χθεσινή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας επισήμανε: «Δεν το περίμενε κανένας τόσο μεγάλη αύξηση. Θα πούμε ψέματα αν πούμε ότι το περιμέναμε ακριβώς έτσι. Ήταν μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση, τώρα νομίζω ότι θέλουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε τις εξής δύο κατηγορίες ερωτημάτων. Πρώτον που οφείλεται, μήπως είναι τεχνικό το θέμα εννοώντας μήπως είναι περιστατικά που είχαν διαγνωστεί νωρίτερα αλλά δηλώθηκαν χθες και μαζεύτηκαν; Και το δεύτερο είναι να δούμε αν υπάρχουν κάποιες μεγάλες συρροές στις οποίες μπορεί να αποδοθεί αυτή η αύξηση».

«Δυστυχώς δεν έχω την εικόνα αυτών των πληροφοριών, νομίζω προς το τέλος της εβδομάδας η επιτροπη θα έχει μια τέτοια εικόνα. Και το επόμενο στοιχείο είναι να δούμε τις επόμενες μέρες τι θα γίνει, είναι μια σταθερή κατάσταση σε εκείνα τα επίπεδα, θα ανέβει παραπάνω ή ήταν μια φορά και αύριο θα δούμε μείωση», ανέφερε χαρακτηρισικά.

Αναφορικά με την άρση του lockdown την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε «είναι δύσκολο»

Ερωτηθείς για το αν η παράταση του lockdown θα είναι μια ή δύο εβδομάδες, αν τα κρούσματα και τις επόμενες μέρες είναι πάνω κάτω στον ίδιο αριθμό, ο καθηγητής απάντησε: «Δεν μπορεί κανείς να πει».

Για τη βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού, ανέφερε: «Το βρετανικό στέλεχος τείνει να κυριαρχήσει, όπου εμφανίζεται τείνει μέσα σε λίγο διάστημα να κυριαρχήσει ακριβώς επειδή έχει το χαρακτηριστικό να διαδίδεται περισσότερο και αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι του προηγούμενου. Άρα δεν είναι περίεργο να το δούμε και στη χώρα μας όλο και περισσότερο να κυριαρχεί. Το ευτύχημα είναι ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι εξίσου αποτελεσματικά και για αυτό το στέλεχος του ιού».