Αβραμόπουλος: "Η Ελλάδα παραμένει ο βασικός στυλοβάτης της Κύπρου"
Στην Αθήνα ο Κύπριος ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαϊδης
Μνημόνιο συνεργασίας και χειρισμού κρίσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα υπογραφεί σύντομα μεταξύ των δύο μερών, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου,όπως σχετικώς ελέχθη μετά το πέρας της συναντήσεώς του με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαϊδη, κατά την πρώτη επίσκεψη του τελευταίου με την σημερινή του θεσμική ιδιότητα στην Αθήνα, από την ημέρα της αναλήψεως των νέων του καθηκόντων.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο ΥΦΕΘΑ Θανάσης Δαβάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ενώ ακολούθησαν και εκτενείς συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Με δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου ο κ. Φωκαϊδης του έκανε λεπτομερή ενημέρωση, καθώς «η Ελλάδα παραμένει ο βασικός στυλοβάτης της Κύπρου και εγγυητής της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας» της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ελέχθη χαρακτηριστικώς. «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινοτήτες, όπως αυτή ορίζεται στις αποφάσεις, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια...Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει τη βούληση να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση».
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης «και για τις εξελίξεις, στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που μας περιβάλλει, καθώς και για τις σημερινές προκλήσεις ως προς την ασφάλεια και άμυνα, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε., όσο και σε σχέση με το τόξο αστάθειας, που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία. Η Ελλάδα και η Κύπρος ευρισκόμενες γεωγραφικά στο επίκεντρο των εξελίξεων, λόγω της θέσεως τους της στρατηγικής τους, και της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν πράγματι να διαδραματίσουν ρόλο».
Για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ο Έλληνας ΥΕΘΑ τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ. Αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναγνωρίζονται από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας, με εξαίρεση βέβαια την Τουρκία.
Βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό και στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό».
Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΑΜ αναφέρθηκε στην λεπτομερή ενημέρωση εεπί των τελευταίων εξελίξεων του Κυπριακού, που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, τονίζοντας μεταξύ άλλων «Και βεβαίως να μεταφέρω ξανά την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Ελληνοκυπριακής πλευράς, να εργαστεί με ειλικρίνεια και καλή θέληση για έναν έντιμο συμβιβασμό που θα τερματίζει τον μεγαλύτερο πολιτικό, ιστορικό αναχρονισμό που εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα στην Ευρώπη, με την κατοχή εδάφους μιας χώρας μέλους της ΕΕ από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση».
Ο ίδιος αναφερόμενος στις πολυεθνικές συνεργασίες που οικοδομούνται στην περιοχή τόνισε: «Οι στρατηγικές συνεργασίες που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε με ισχυρές χώρες της περιοχής και με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, δεν θωρακίζουν μόνο την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Υπηρετούν ταυτόχρονα την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, προωθούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και λειτουργούν εντέλει ως καταλύτης για την προαγωγή της ειρήνης, της περιφερειακής συνεργασίας και της ανάπτυξης».
Λ.Σ.Μ.