Από σήμερα 24 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 3 Μαρτίου 2021 θα πραγματοποιηθεί μετακίνηση μονάδων του Αμερικανικού Στρατού (US ARMY), μέσω του λιμένος Αλεξανδρουπόλεως, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως “Atlantic Resolve”, όπως από χθες σας είχαμε ενημερώσει σχετικώς.

Η μετακίνηση αυτή, με έντονη πτητική δραστηριότητα, θα αφορά την ανάπτυξη δυνάμεων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης (1st Combat Aviation Brigade/1ST CAB) στην Ευρώπη, προερχόμενων από τις ΗΠΑ, και του προσωπικού μέσω Γερμανίας με τελικό προσορισμό πεδία ασκήσεων της Ρουμανίας, και αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία προς τις ΗΠΑ αντιστοίχως.

Από το ΓΕΕΘΑ επισημαίνεται ότι γίνεται για δεύτερη φορά χρήση του λιμένα της Αλεξανδρουπόλεως για μετακινήσεις μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA). Και προστίθεται: «Οι ανωτέρω δραστηριότητες επιβεβαιώνουν το ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συνέργειας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, μετά τη δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει».