O καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο MEGA για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη της επέκτασης των υγειονομικών μέτρων, λόγω της έκρηξης του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα.

«Υπάρχει αποκλιμάκωση, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι»

Η έκρηξη των κρουσμάτων και η αύξηση εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς, με τα περιοριστικά μέτρα να παρατείνονται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. σημείωσε ότι η δυσάρεστη εικόνα που έχουμε τώρα είναι αποτέλεσμα προηγούμενων εβδομάδων.

Ωστόσο, οι αναλύσεις των δειγμάτων των τελευταίων ημερών από τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια αποκλιμάκωση της τάξης του 16%, κάτι που όμως δε σημαίνει ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μείωση αυτή είναι σημαντική. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Απαραίτητη η παράταση των μέτρων

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όταν και θα έχουν συλλεχθεί και αναλυθεί όλα τα στοιχεία, θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το που βρισκόμαστε. Ωστόσο, η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία σθενών Covid-19 και η κάλυψη των ΜΕΘ, πηγαίνουν πιο πίσω την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Είναι απαραίτητο το 15θνημερο επέκτασης των μέτρων», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης και επισήμανε ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο από όλους.

Δείτε το σχετικό βίντεο: