Tα 2.000 κρούσματα «άγγιξε» και σήμερα η χώρα, με τον ΕΟΔΥ μετά την Τρίτη, όπου και ανακοινώθηκαν 2.147 κρούσματα στη χώρα, να μετράει την Τετάρτη 1.913, χτυπώντας «καμπανάκι» σε ειδικούς και κυβέρνηση για την έκβαση της πανδημίας στη χώρα.


«Δεδομένη» η παράταση του lockdown 

Την παράταση του lockdown προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αν η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής παραμείνει η ίδια, τα μέτρα θα αναμένεται να επεκταθούν για τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο.

Νέα αυστηρά μέτρα επιβάλλονται από αύριο Πέμπτη στις 06:00 το πρωί έως το πρωί της Δευτέρας 1η Μαρτίου στην Αρκαδία που μπαίνει στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή σε καραντίνα τύπου Μαρτίου, και στο Ναύπλιο που μπαίνει σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η περαιτέρω έξαρση της πανδημίας, εκτάκτως αύριο στην καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής του ΕΟΔΥ, αναμένεται να συμμετάσχει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.


«Ασφυκτιά» η Αττική


Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα τη θλιβερή πρωτιά συγκεντρώνει η Αττική, η οποία έχει τα μισά κρούσματα εκ του συνόλου της χώρας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δείχνει να έχει κλειδώσει η παράταση του καθολικού lockdown, για μια ή ακόμα και για δύο εβδομάδες.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με… νούμερα που προκαλούν πονοκέφαλο. Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει 869 μολύνσεις. Αναλυτικότερα, τα κρούσματα στην Αττική καταγράφονται ως εξής:

  • Ανατολική Αττική 99
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 106
  • Δυτική Αττική 31
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 134
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 235
  • Νήσων 17
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 104
  • Πειραιάς 14

Πιέζονται τα νοσοκομεία

Η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, παρά το lockdown. Μέσα σε ένα δεκαήμερο, οι ημερήσιες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση 36% και 30,5% η πληρότητα στις κλινικές κοροναϊού.

Στην Αττική οι εισαγωγές νέων περιστατικών σπάνε όλα τα ρεκόρ, εξαντλώντας τις αντοχές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Στον Ευαγγελισμό, το μεσημέρι της Τετάρτης, 44 στις 44 κλίνες εντατικής θεραπείας για τα covid περιστατικά, ήταν κατειλημμένες. Μέσα σε 48 ώρες ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 10%.Έτσι, σήμερα το μεσημέρι, 79/84 κλίνες εντατικής στη Σωτηρία και 31/33 στο Αττικό ήταν κατειλημμένες. 100% πληρότητα είχε το μεσημέρι η ΜΕΘ covid στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Όπου εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας, ενεργοποιείται το plan B για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Ράντζα αναπτύσσονται πλέον παντού, ακόμα και σε ορθοπεδικές κλινικές, ενώ έχουν αναπτυχθεί οκτάκλινοι θάλαμοι, με τα κρεβάτια να απέχουν 10 εκατοστά το ένα από το άλλο. Για τα χειρότερα προετοιμάζονται και στην Πάτρα, στα νοσοκομεία της οποίας χθες έγιναν 102 νέες εισαγωγές θετικών κρουσμάτων. Οι δύο κλινικές κορωνοϊού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών είναι σχεδόν γεμάτες, ενώ στο γενικό νοσοκομείο νοσηλεύονται 40 ασθενείς στην Κλινική και 6 στην εντατική.


Αναγκαία η επέκταση των μέτρων


O καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο MEGA για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη της επέκτασης των υγειονομικών μέτρων, λόγω της έκρηξης του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα. «Υπάρχει αποκλιμάκωση, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι».

Η έκρηξη των κρουσμάτων και η αύξηση εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς, με τα περιοριστικά μέτρα να παρατείνονται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. σημείωσε ότι η δυσάρεστη εικόνα που έχουμε τώρα είναι αποτέλεσμα προηγούμενων εβδομάδων. Ωστόσο, οι αναλύσεις των δειγμάτων των τελευταίων ημερών από τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια αποκλιμάκωση της τάξης του 16%, κάτι που όμως δε σημαίνει ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μείωση αυτή είναι σημαντική. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όταν και θα έχουν συλλεχθεί και αναλυθεί όλα τα στοιχεία, θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το που βρισκόμαστε. Ωστόσο, η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία σθενών Covid-19 και η κάλυψη των ΜΕΘ, πηγαίνουν πιο πίσω την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Είναι απαραίτητο το 15θνημερο επέκτασης των μέτρων», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης και επισήμανε ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο από όλους.