Όταν στις 30 Ιουλίου 2020 υπογράφηκε η σύμβαση στη Βουλή των Ελλήνων με τη ρητή δέσμευση ότι σε δύο μήνες θα παραδίδονταν οι 50 κλίνες ΜΕΘ για το νοσοκομείο «Σωτηρία», έμοιαζε ένα αδιανόητο σενάριο για τα ελληνικά ειθισμένα.

Ωστόσο οι υπερσύγχρονες κλίνες παραδόθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εγκαινιάζει κρεβάτια που δώρισε η Ελληνική Βουλή, ως όπλο για τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Πολλοί μίλησαν για ένα μικρό θαύμα στο Σωτηρία, το οποίο πιστώθηκε στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και το διευθύνοντα σύμβουλό της Αθανάσιο Γιάνναρη, ο οποίος έδωσε «ζωή» στην ΚΤΥΠ Α.Ε., και τον πρόεδρο Τιμολέοντα Κατσίπο.
5123336

Έκτοτε η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», μέσα από τις πρωτοβουλίες της διοίκησης, ανέλαβε και ολοκλήρωσε σημαντικά έργα στους τομείς της παιδείας, της δικαιοσύνης και της υγείας.

154988736_470208700674868_2200698753359641866_n
Όπως τονίζει και ο ίδιος ο Αθανάσιος Γιάνναρης εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της ΚΤΥΠ ΑΕ αποτελεί η άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και τον υπουργό Κώστα Καραμανλή.


Όπως τονίζει και ο ίδιος στο πλαίσιο της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης παραδόθηκαν σε λειτουργία 169 αίθουσες σε όλη τη χώρα, και για την ίδια χρήση παραχωρήθηκαν πρόσφατα στο Δήμο Αθηναίων οχτώ ακίνητα.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάνναρης τονίζει ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, η δημιουργία των 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και για τις 17 σχολικές μονάδες μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), στην κεντρική Μακεδονία, αποτελούν προτεραιότητες της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.
155115584_487710642603209_1753356257006938442_n

Ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο σχέδιο κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ τριών αστυνομικών διευθύνσεων σε Καρδίτσα, Ημαθία και Λευκάδα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αθανάσιου Γιάνναρη στο «Εργοταξιακά Θέματα» :

Κύριε Γιάνναρη, θα θέλατε να κάνετε έναν απολογισμό για το διάστημα που έχετε αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές»;
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε αντίξοες συνθήκες, κυρίως λόγω της επιδημιολογικής κρίσης που βιώνει η χώρα, η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» κατάφερε να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει σημαντικά έργα. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας το Νοέμβριο του 2019 έως σήμερα -κι εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. κ. Τίμο Κατσίπο για την άριστη συνεργασία μας- υπογράφηκαν στο τομέα της παιδείας 40 συμβάσεις κατασκευής σύγχρονων σχολικών μονάδων και ανακατασκευής υφιστάμενων, συνολικής συμβατικής δαπάνης περίπου 30 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης παραδόθηκαν σε λειτουργία 169 αίθουσες σε όλη τη χώρα και για την ίδια χρήση παραχωρήσαμε πρόσφατα στο Δήμο Αθηναίων οχτώ ακίνητα.Επίσης, το 2020 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.600 αποστολές εξοπλισμού σε 1.350 σχολικές μονάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι οποίες περιλάμβαναν όλα τα είδη: γραφεία, έδρες, βιβλιοθήκες, θρανία, καθίσματα, παιχνίδια, εξοπλισμό ΑΜΕΑ.

Στον τομέα της δικαιοσύνης υλοποιούνται συμβάσεις παροχής υπηρεσιών συντήρησης και συμβάσεις έργων σε δικαστικά μέγαρα και καταστήματα κράτησης, με συνολική συμβατική δαπάνη περίπου 20 εκ. ευρώ. Στο νευραλγικό και ευαίσθητο τομέα της υγείας, εν μέσω πανδημίας, η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» παρέδωσε 18 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας(ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες 22 κλίνες ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, ενώ ολοκληρώθηκε, έχει παραδοθεί και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης και στρατηγικός στόχος των «Κτιριακών Υποδομών» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών αναγκών τους και την αναβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο
αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση 14 νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκ. ευρώ. Σημαντικό έργο αποτελεί η ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, με προϋπολογισμό ένταξης 6,5 εκ. περίπου ευρώ, με άμεση έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το πιο εμβληματικό έργο που έχετε κάνει μέχρι στιγμής είναι κάποιο από αυτά που αναφέρατε προηγουμένως;

Παρόλο που όλα αυτά τα έργα είναι σπουδαία και σημαντικά, αισθάνομαι ότι το πιο εμβληματικό έργο που έχουμε υλοποιήσει
μέχρι στιγμής είναι η παράδοση 50 υπερσύγχρονων κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», κατά την
κορύφωση της πανδημίας και με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Ήταν ένα έργο προϋπολογισμού 7,2 εκ. ευρώ και παραδόθηκε σε συμβατικό χρόνο-ρεκόρ, μέσα σε 60 ημέρες. Αυτό το εμβληματικό έργο συμπληρώνεται με την ανακαίνιση 300 κλινών Covid-19 στο ίδιο νοσοκομείο, ενώ με τη νέα πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί,
θα βελτιωθεί η λειτουργικότητα ενός σημαντικού νοσοκομείου στην καρδιά της Αθήνας. Και όλα αυτά υλοποιήθηκαν σε συνθήκες
απόλυτης διαφάνειας, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ποιότητα και αποτελεσματικότητα του έργου.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το δυναμικό της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές», που με την εμπειρία, το φιλότιμο και την αποτελεσματικότητά του απέδειξε ότι μια ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο και ρυθμούς
που συναντάμε κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» θεωρώ ότι είναι ο «ευαίσθητος γίγαντας» που ξύπνησε και τέθηκε στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Πώς η εταιρεία σας προτίθεται να αξιοποιήσει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ); 

Η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» είναι μια σύγχρονη και ευέλικτη εταιρεία, η οποία μπορεί με την εμπειρία της να βελτιστοποιήσει
τις δυνατότητες που δίνουν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Αφού ολοκληρώσαμε και το υπερσύγχρονο Αρχηγείο της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι, αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη θωράκιση της χώρας μας και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, έχοντας προκηρύξει μέσω ΣΔΙΤ το έργο
της μελέτης, χρηματοδότησης, κατασκευής και τεχνικής διαχείρισης περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας αξίας 131,5 εκ. ευρώ στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Από τα εν λόγω κέντρα θα πραγματοποιείται η διαχείριση του συνόλου των συμβάντων και θα εξασφαλίζεται η άμεση ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές.
Επίσης, μετά την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη διαγωνιστική διαδικασία, για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 17 σχολικών μονάδων στην κεντρική Μακεδονία, παρούσας αξίας 128,4 εκ. ευρώ.

Τέλος, ωριμάζει ο σχεδιασμός για την κατασκευή τριών –που ενδέχεται να γίνουν πέντε– Αστυνομικών Διευθύνσεων μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), σε Καρδίτσα, Ημαθία και Λευκάδα.

Τελικά, ποια είναι η φύση και η αποστολή της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές»;
Η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» –ή ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.– είναι μία ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τη στήριξη του οποίου μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στο δύσκολο έργο της ενίσχυσης και της ενεργειακής και ποιοτικής αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών της χώρας μας. Η δημιουργική συνεργασία μας με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. το έργο της οποίας επιστρέφει και αποδίδεται στην κοινωνία και στους πολίτες.

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;
Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι, όταν με το καλό έρθει η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, να συμβάλουμε καθοριστικά στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, αξιοποιώντας όλες τις βέλτιστες και καινοτόμες μεθόδους υλοποίησης
έργων, σε συνδυασμό με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι στο πρόσωπό μας έχει έναν ισχυρό σύμμαχο για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο.