Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και υγειονομικοί καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι πολύ περισσότερα από 2000. 

Σημειώνεται ότι προ δεκαημέρου, στις 23 Φεβρουαρίου είχαν και πάλι καταγραφεί πάνω από 2.000 κρούσματα (2.147).

Την ίδια ώρα, ασφυκτική έχει γίνει πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις ασθενών από κορωνοϊό.

Χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα ανήλθε σε 406 ασθενείς, με το 70.4% των περιπτώσεων να αφορά άνδρες. Χθες μόνο οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 259, με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να φτάνει τους 292 ασθενείς.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και να περιοριστεί η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την Αττική o Κικίλιας

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του ιού στην Αττική δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν σας κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κοροναϊού στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θέλω να σας πω ότι τα μέτρα αποδίδουν, δεν αποδίδουν προφανώς όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειας μας πριν από έναν χρόνο. Υπάρχει μια κόπωση και είναι λογικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, να πάρει τις ανάσες του. Από την άλλη φτάνουμε τις επόμενες ημέρες στο 1 εκατ. εμβολιασμούς και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Τι συζητήθηκε

Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει επί τάπητος την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα σε έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις». «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια, η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Αύριο το πρωί, θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ποια μέτρα έχουν πέσουν στο τραπέζι

Στο τραπέζι των ειδικών έχουν πέσει μία σειρά από προτάσεις με σκοπό την αυστηρή τήρηση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, ώστε να πέσουν οι κρίσιμοι δείκτες και να γίνει άρση των μέτρων μετά τις 15 Μαρτίου.

Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μην γίνεται χρήση πια του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και εξερεύνηση στο βουνό.

Έτσι δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη.

Επομένως στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η χρήση του αριθμού 6 στο 13033 να έχει την έννοια που είχε στο πρώτο lockdown, τον Μάρτιο, όπου εκεί ο καθένας έβγαινε έξω μόνο για να ασκηθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο του.

Σε κάθε περίπτωση λόγω της κακής επιδημιολογικής κατάστασης ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, οι ειδικοί αναμένεται να ζητήσουν επίσης την σκληρότερη επιτήρηση των αρμόδιων οργάνων και την αύξηση των ελέγχων των πολιτών.

Σκέψεις για απαγόρευση από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα (και όχι από τις 6)
Ακόμη ένα θέμα που αναμένεται να εξεταστεί είναι η διατήρηση ή μη του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα αξιολογήσει το συγκεκριμένο μέτρο και δεν αποκλείεται να εισηγηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να πάει στις 9 το βράδυ και να πάψει η ισχύς του μέτρου από τις 6.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου πάντως είναι πρωτίστως η μείωση της κοινωνικής κινητικότητας ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που παρατηρείται συνωστισμός σε παραλίες και πάρκα.

Έτσι αφού είναι αδύνατος ο έλεγχος των μαζώξεων σε σπίτια, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι και η βασική αιτία αύξησης των κρουσμάτων, οι αρμόδιοι προσπαθούν να βρουν μερικές λύσεις προκειμένου οι πολίτες να βοηθήσουν με τον τρόπο τους στη μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ και συγκεκριμένα οι γιατροί στις ΜΕΘ.

Παράταση του lockdown με ορίζοντα την Καθαρά Δευτέρα

Υπό τη σκιά της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων και της ασφυκτικής πίεσης των νοσοκομείων δεδομένη θεωρείται η νέα παράταση του lockdown στην Αττική.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό «άνοιγμα» από τις 16 του μήνα, με το οικονομικό επιτελείο να κοιτά την επόμενη μέρα καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά.

Προκρίνοντας την επαναλειτουργία της αγοράς αλλά και της εκπαίδευσης σε κανονικούς ρυθμούςεφαρμόζοντας «έξυπνες λύσεις», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία».

«Τίμιο lockdown 2 εβδομάδων για να κάνουμε Πάσχα»

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει ελπίδες για ένα πιο φυσιολογικό Πάσχα και καλοκαίρι με την επιβολή ενός αυστηρού lockdown, αλά Μαρτίου του 2020, εξέφρασε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης. Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, δρ Γιώργος Παυλάκης υποστήριξε, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ότι «είναι σίγουρο πως η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν και πολλαπλάσιους πόρους. Να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Ελλάδας, στο λαό και στην κυβέρνηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση». Ο καθηγητής επισήμανε ότι «χρειάζεται πειθαρχία ακόμα. Η επιδημία θα κοπάσει.

Αν χάσουμε το κουράγιο και την υπομονή μας, θα είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει. Αυτοί που θέλουν να ανοίξουν ας σκεφτούν ότι αν ανοίξει τώρα η Ελλάδα, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν στην Αττική, σε δύο εβδομάδες θα γίνει καταστροφή. Αυτό δεν πρέπει ούτε να το λέμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, αντί να συζητάμε για άνοιγμα, να κλείσει η Ελλάδα πραγματικά, όπως πέρυσι την άνοιξη, για δύο εβδομάδες. Να γίνει ένα τίμιο lockdown και να κρατηθεί από όλους. Τότε, αν αρχίσουν και πέφτουν θεαματικά τα κρούσματα και δεν υπάρχει η ίδια πίεση στα νοσοκομεία, μπορούν να προσδοκούν ένα λογικό ανοιγματάκι για το Πάσχα».