Εισηγήσεις για lockdown με «έξυπνα» μέτρα και έλεγχο μετακινήσεων - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις
Με στόχο την λήψη νέων μέτρων και με ενδεχόμενο ένα νέο σκληρότερο lockodown συνεδριάζει εκτάκτως στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ομάδα εμπειρογνωμόνων, με την συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια και των παραγόντων του υπουργείου Υγείας, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον Λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Τα νέα στοιχεία και δεδομένα θέτουν επί ποδός κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας, καθώς και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που αργότερα σήμερα συνεδριάζει προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα.
Καθολική απαγόρευση στις μετακινήσεις, αναμένεται ως το επικρατέστερο σενάριο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθολική απαγόρευση θα αφορά το σύνολο της χώρας. Παράλληλα, θα εξεταστεί το μέτρο της αλλαγής στον κωδικό 6, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο.
Τα παραπάνω επιβαβαίωσαν με δηλώσεις του τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης που μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 για παραμβάσεις στις μετακινήσεις, όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη που ανέφερε οτι εξετάζονται αλλαγέ στις μετακινήσεις.
Στα σενάρια που επεξεργάζονται και αναμένεται να εξεταστούν είναι και το μέτρο της τηλεργασίας στο δημόσιο κατά 50%.
Σημειώνεται ότι όπως άφησε εννοηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα νέα μέτρα που θα αποφασισθούν θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 16 Μαρτίου, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα του εμπορίου με τον κωδικό 13032. Παράλληλα στις 11:00 συνεδριάζει η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Γεραπετρίτης στα Παραπολιτικά 90,1: Έρχονται παρεμβάσεις στις μετακινήσεις
Επιβεβαιώνοντας τις αλλαγές που έρχονται με τα νέα αυστηρά μέτρα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις που θα ελέγχουν περισσότερο την κινητικότητα όπου παρατηρείται καταστρατήγηση των υφιστάμενων περιορισμών.
Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης οι πολίτες έχουν βρει τρόπους να ξεγελούν το σύστημα και να κάνουν συγχρωτισμό σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να κλείσουν τα παράθυρα που υπάρχουν.
Μάλιστα ο υπουργός τόνισε πως λίγα πράγματα μπορούν να προστεθούν στο υπάρχων lockdown ενώ είπε πως την κυβέρνηση ανησυχούν οι μεταλλάξεις που έχουν μεγαλύτερη μετάδοση.
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα η οικονομία λέγοντας πως «δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε εσαεί αγορά και εργαζόμενους» και είπε πως αύριο ή μεθαύριο θα έχουν γίνει στη χώρα, ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί σημειώνοντας πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τείχος ανοσίας.
Καθοριστική η εισήγηση Τσιόδρα
Το τρίτο lockdown δεν απέφερε τα απαιτούμενα αποτελέσματα και απαιτείται επαναπροσέγγιση των μέτρων, με το καθολικό lockdown να βρίσκεται ενεργά στο τραπέζι με το σκεπτικό ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος διασποράς του φονικού ιού.
Κρίσιμη για τη λήψη αποφάσεων ήταν η εισήγηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στον πρωθυπουργό, καθώς του παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα, εξηγώντας ότι απαιτείται άμεσα η λήψη πιο σκληρών μέτρων για να μπει φρένο στην καλπάζουσα πορεία του κοροναϊού και να ανασάνουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ασφυκτιούν.
Επιβεβαίωση από Πελώνη
Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα για την απόγευση των μετακινήσεων επιβεβαίωση και η κυβερνητικό Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Επί της ουσίας, η Αριστοτελία Πελώνη απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, κάτι που σημαίνει πως δεν πάμε σε lockdown Μαρτίου 2020.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6, ήτοι να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο και αυτό στα περιθώρια του δήμου κατοικίας.
Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία της Αττικής, αφού ο μεγάλος αριθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ ασθενών Covid-19 έχει δημιουργήσει κορεσμό στο ΕΣΥ.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμού», σημείωσε ότι δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο.
«Γίνονται προσπάθειες προκειμένου να απορροφηθούν κάποιοι διασωληνωμένοι».
Ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια» από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, αν και κουρασμένο, συνεχίζει να παλεύει με όσες δυνάμεις του έχουν μείνει.
«Θα σας πω κάτι που μου είπε ένας ειδικευόμενος μετά από τη μεγάλη εφημερία. Μετά από την κούραση όλης της ημέρας γυρίζει και μου λέει ‘θα αντέξουμε κύριε διευθυντά;’ και μετά μόνος του είπε ‘όχι, θα αντέξουμε’. Υπάρχει μια αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε βοήθεια όμως όπου μπορεί η πολιτεία».
Όπως είναι φυσικό, όλοι αυτοί οι ασθενείς που νοσηλεύονται πιέζουν ασφυκτικά το σύστημα υγείας το οποίο χρειάζεται ενίσχυση.
Ζήτημα δημιουργείται και με τους υπόλοιπους ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, αφού νοσοκομεία τα οποία δεν είναι αποκλειστικά για Covid-19 περιστατικά, σηκώνουν όλο το βάρος προσπαθώντας παράλληλα να εξυπηρετήσουν και τους λοιπούς ασθενείς.
Μεγάλο θέμα έχει προκύψει και από τη διασπορά του ιού σε ολόκληρες οικογένειες, με τον κ. Μπουλμπασάκο να επισημαίνει ότι «είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό».
Παρόλα αυτά, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», τόνισε ότι: «σιγά σιγά θα κατορθώσουμε, αφού κάνουμε τις αντίστοιχες προσπάθειες, να περάσουμε κι αυτόν τον τελευταίο κάβο».