«Ένα τεράστιο έργο υποδομής για την Αχαΐα παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για ένα έργο που χρειάστηκε 14 ολόκληρα χρόνια και χιλιάδες ώρες εργασίας από όλους όσοι συνεισέφεραν σε αυτό για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, που βρέθηκε στο Φράγμα Πείρου – Παραπείρου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαίας, Χαράλαμπο Μπονάνο και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνη Κοτσώνη, με την ευκαιρία πλήρωσης του ταμιευτήρα με νερό.

Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την υδροδότηση της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου, σημειώνοντας ότι αποτελεί τεράστια τιμή αλλά και ηθική ικανοποίηση για την Περιφέρεια να βλέπει το έργο σε λειτουργία και παράλληλα να συμβάλλει ενεργά στη χρηματοδότηση της β΄ φάσης για την υδροδότηση περαιτέρω οικισμών της βορειοδυτικής Αχαΐας. «Είναι μια συγκινητική στιγμή, μετά από τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες να είμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση του έργου και προ της εκκίνησης της δεύτερης φάσης» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε και ο κ. Κοτσώνης, το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης της β’ φάσης του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με ποσό ύψους 16 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει τη κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου μεταφοράς ύδατος για την υδροδότηση των υπολοίπων πεδινών και παραλιακών οικισμών της Β.Δ. Αχαΐας.

Από την πλευρά του ο κ. Μπονάνος τόνισε: «Όλοι ξέρουμε το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που επί πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν η Πάτρα και η Βορειοδυτική Αχαΐα και όλοι όσοι ζούμε στην περιοχή, γνωρίζουμε καλά πόσα χρόνια και πόσες προσπάθειες καταβλήθηκαν ώστε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα. Αισθανόμαστε λοιπόν χαρούμενοι που το βλέπουμε επιτέλους το φράγμα να δίνει νερό. Γιατί το νερό είναι ζωή, είναι ανάπτυξη. Και από την πλευρά μας, θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις ώστε και η β’ φάση να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς».

 

Με τη σειρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών, σημείωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί ολοκληρώθηκε η πλήρωση του ταμιευτήρα. Είμαστε πολύ περήφανοι ως υπουργείο Υποδομών που παραδίδουμε στην περιοχή της Πάτρας, του Ερυμάνθου και της Δυτικής Αχαΐας ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο, ένα έργο που θα λύσει τα προβλήματα ύδρευσης της περιοχής με νερό αρίστης ποιότητας, των καλύτερων προδιαγραφών της παγκοσμίου οργάνωσης υγείας. Το φράγμα γέμισε με 48 εκατομμύρια κυβικά νερό, το μέγιστο βάθος είναι περίπου στα 60 μέτρα και έχουμε μία πλήρωση όπου το νερό φτάνει πλέον στον υπερχειλιστή με πολύ καλούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι αυτό που είχαμε προδιαγράψει ολοκληρώθηκε σε 18 μήνες και επομένως έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε νερό στο διϋλιστήριο του Ριγανόκαμπου της Πάτρας, περίπου 26 εκατ. κυβικά ετησίως.

Ακόμα, έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτούμε την οικολογική παροχή από το νερό που υπερχειλίζει και τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το νέο διϋλιστήριο που κατασκευάσαμε στο φράγμα του Αστερίου. Επομένως για μία περίοδο 50 χρόνων δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα υδροδότησης για τις περιοχές, για τις οποίες σχεδιάστηκε το έργο. Ταυτόχρονα είμαστε στη διαδικασία δημοπράτησης ενός τελευταίου έργου για την ύδρευση περιοχών της Δυτικής Αχαΐας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη που έδωσε πραγματικά αγώνα για να εντάξει αυτό το τελευταίο έργο και να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπρατήσεων. Άρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το νερό από το φράγμα του Αστερίου θα φτάσει και στη Δυτική Αχαΐα».

Τέλος, ο κ. Κοτσώνης ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Υπουργείου, τις τοπικές Υπηρεσίες και τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς, που όλα τα χρόνια ενεπλάκησαν δημιουργικά και συνέβαλλαν στην κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, στις 28 /2/2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σε χρονικό διάστημα 18 μηνών από την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής, η πρώτη κατάκλυση του ταμιευτήρα Αστερίου στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή φράγματος Πείρου-Παραπείρου στην Πάτρα». Η στάθμη στο ταμιευτήρα ξεπέρασε την στάθμη υπερχείλισης με απόλυτο υψόμετρο +207μ και το ύψος της στήλης του νερού έφτασε τα 69 μέτρα στο βαθύτερο σημείο του ταμιευτήρα. Ο συνολικός, αποθηκευμένος όγκος νερού ανέρχεται σε περίπου 48 εκ. κυβικά μέτρα και οι πλεονάζουσες ποσότητες οδηγούνται, δια μέσου του υπερχειλιστή, στην κοίτη του Παραπείρου ποταμού.

 

Η παρακολούθηση των έργων του φράγματος και η αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους γίνεται με την εφαρμογή των διαδικασιών του Κανονισμού Ασφάλειας Φραγμάτων. Από τις τακτικές επιθεωρήσεις και την ενόργανη παρακολούθηση του έργου σε όλη την περίοδο της πρώτης κατάκλυσης, διαπιστώθηκε ότι το σώμα του φράγματος, ο υπερχειλιστής καθώς και τα συνοδά έργα, ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στην όλη διαδικασία.

Παράλληλα με την διαδικασία της πρώτης κατάκλυσης ξεκίνησε η κανονική λειτουργία του φράγματος την 1-6-2020 και μέσω των σχετικών αγωγών, τροφοδοτείται:

Το διυλιστήριο της Πάτρας στο Ριγανόκαμπο, καλύπτοντας τις ανάγκες του Δήμου Πάτρας με παροχές νερού που κυμαίνονται ανάλογα με τη ζήτηση και φτάνουν ποσότητες της τάξης των 1.070 m3/h ή 25.680m3/d .
Το διυλιστήριο Αστερίου.
Ο ποταμός Παραπείρος, κατάντη του φράγματος, με την αναγκαία οικολογική παροχή της τάξης των 200 l/s.
Η κανονική λειτουργία του φράγματος, μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης κατάκλυσης, εξασφαλίστηκε καθώς οι φυσικές εισροές της υδρολογικής λεκάνης με τις εισροές από το φράγμα Βαλμαδούρας, επαρκούσαν για να καλύψουν τόσο την πλήρωση του ταμιευτήρα όσο και την παροχή τροφοδοσίας από το φράγμα.