Ο κύβος ερρίφθη. Νέα έξυπνα μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το ιικό φορτίο άμεσα και να μπορέσει να ανοίξει μετά τις 15 Μαρτίου τη οικονομική δραστηριότητα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια,  θα ανακοινώσει το απόγευμα η κυβέρνηση.

Τη λήψη των νέων μέτρων προανήγγειλε άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται να πάμε σε ολικό lockdown με παράλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά από την κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για την πορεία της πανδημίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11:00πμ, από τον Βασίλη Κικίλια και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να ισχύσουν τα νέα μέτρα από αύριο Πέμπτη (04.03.2021) κιόλας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται τα μέτρα αυτά να είναι κάθετα, δηλαδή να ισχύσουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα μέτρα που εξετάζονται 

Στο «σπριντ» του τελευταίου εικοσιτετραώρου, με την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την ενεργοποίηση της ταχείας μετάθεσης των απαραίτητων διασκέψεων της επιτροπής των ειδικών, αναζητήθηκε η ενίσχυση της γραμμής αναχαίτισης έναντι της διασποράς των μολύνσεων, ιδίως εκείνων που προκαλούνται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Η βασική κατεύθυνση, όπως μεταδιδόταν από κυβερνητικά στελέχη, εκτός από την παράταση των υφιστάμενων μέτρων έως την 16η Μαρτίου, η οποία αποτελεί και το ορόσημο των αρχικών προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου για επαναλειτουργία της αγοράς, θέλει την υπαγωγή σε καθεστώς lockdown και άλλων περιφερειών που η πορεία του ιικού φορτίου είναι τέτοια που αυξάνει τον επιδημιολογικό κίνδυνο.

Αναμένεται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων και των τεστ covid, σε χώρους εργασίας και ειδικά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργοστασιακούς χώρους.

Η χρήση της διπλής μάσκας σε δημόσιους χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό αναμένεται να είναι ένα από τα μέτρα για τα οποία θα υπάρξει ισχυρή σύσταση.

Tέλος, ένα ακόμη μέτρο που είναι στο «τραπέζι» είναι να επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 9 μ.μ. όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Οι περιορισμοί στον κωδικό 6

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:

Πρώτο σενάριο: Να αλλάξει ο κωδικός 6 για την άθληση και να ισχύει μόνο για μετακίνηση με τα πόδια, καθώς μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αιτιολογία αποτελούσε ένα μεγάλο «παράθυρο» για να πας παντού μέσα στον ίδιο νομό. Με τον τρόπο αυτό θα απαγορευθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και δε θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί π.χ. από την Κυψέλη στο Φάληρο. Ο κωδικός «6» στο sms προς το 13033 για μετακινήσεις με το αυτοκίνητο θα θεωρείται άκυρος από τα αρμόδια όργανα στους ελέγχους και θα επιβάλλονται πρόστιμα.

«Πακέτο» με τις αλλαγές στον κωδικό 6 μπορεί να εφαρμοστεί η αυστηροποίηση του κωδικού 4, για βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη. Δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς ο κωδικός, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται τηλεφωνική διασταύρωση με το άτομο το οποίο επικαλείται ο πολίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιορισμοί θα υπάρξουν και στον κωδικό 2. Δηλαδή οι αγορές θα πρέεπι να γίνονται εντός του δήμου κατοικίας

Καθώς εκτιμάται ότι έτσι θα περιοριστεί σημαντικά η κινητικότητα των πολιτών, εξετάζεται να καταργηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 6 το απόγευμα και να επανέλθει στις 9 το βράδυ, δηλαδή όπως και τις καθημερινές.

Δεύτερο σενάριο: Σε ένα αρκετά πιο σκληρό σενάριο, στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται η πρόταση για καθολικό και αυστηρό lockdown 10 – 15 ημερών, παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου του 2020, με στόχο να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και να ελεγχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.


Παράταση του σχολικού έτους εξετάζει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, παράταση του σχολικού έτους τον Ιούνιο και όχι στις διακοπές του Πάσχα εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, η παράταση θα είναι μικρότερη από ένα μήνα.

«Οι γονείς θα γνωρίσουν έγκαιρα, οι αποφάσεις δεν θα βραδύνουν. Όταν θα έχουμε τα δεδομένα θα πάρουμε τις αποφάσεις όπως έγκαιρα ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για την μείωση της ύλης στην Γ’ Λυκείου» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Τι είπε για τη Γ’ Λυκείου

Η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει εικόνα ακόμα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ότι αυτό θα γίνει όταν λάβουν το πράσινο φως από την επιτροπή των ειδικών.

Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Γ’ Λυκείου και ότι στόχος είναι οι πανελλήνιες να γίνουν στην ώρα τους.

Πρόσθεσε ότι η ύλη έχει μειωθεί ήδη κατά 30% και πως δεν θα γίνει άλλη μείωση.

Σχετικά με τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία, επεσήμανε πως το υπουργείο είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά σχολεία, ανέφερε πως λειτουργούν πάντοτε για λόγους ασφάλειας.

Νέα μέτρα για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ..

Παράλληλα σήμερα  επίκεινται και ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την ενίσχυση του ΕΣΥ, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται σκληρά.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να διευρυνθεί η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αττική και εκτός από τη χρήση κλινών Μ.Ε.Θ, που ήδη γίνεται για παθολογικά περιστατικά, να χρησιμοποιηθούν και απλές κλίνες. Στόχος να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να μπορέσουν να χωριστούν σε covid και μη covid.

Παράλληλα προστίθενται και νέες covid κλίνες Μ.Ε.Θ. στο Ε.Σ.Υ..

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.