Πλησιάζει η 15η Μαΐου η οποία και θα σημάνει την αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς αποτελεί την ημερομηνία - κλειδί για την άρση των περιοριστικών μέτρων.  

Αύριο Τετάρτη, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών, όπου θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση τα επόμενα βήματα για την απελευθέρωση από το lockdown.  

Το επικρατέσετρο σενάριο είναι την Παρασκευή 14 Μαΐου να τελειώσει και επίσημα το SMS για το λιανεμπόριο. Καταργείται το click inside και το click away ενώ θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα προστασίας. 

Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει επίσημα ο τουρισμός και μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει τα μέτρα για το πώς η χώρα θα υποδεχθεί τους τουρίστες, ενώ την ίδια ημέρα καταργείται και το SMS στο13033 ενώ απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.  

Επιπλέον, αναμένεται να παραταθεί για άλλη μια ώρα το ωράριο κυκλοφορίας το οποίο θα είναι από τις 05.00 το πρωί μέχρι τις 00.00. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να ανοίξουν και τα γυμναστήρια για όσους έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση της κυκλοφορίας μέχρι και τις 00.30 το βράδυ από την Παρασκευή, κάτι που αγγίξει και τη λειτουργία των εστιατορίων και των καφέ.

Από το Σάββατο 29 Μαΐου αναμένεται να ακούσουμε ξανά μουσική στην εστίαση , ενώ παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 24 Μαΐου παίρνει το click inside για το λιανεμπόριο. Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 του μήνα ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, χωρίς μοριακό τεστ, ενώ υπάρχει σύσταση για self-test.

Κρίνοντας την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, το πρώτο 15νθημερο του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση ενώ θα επιτραπεί και η μουσική. 

Οι γρήγοροι ρυθμοί των εμβολιασμών έδωσαν ήδη το έναυσμα για την επανεκκίνηση των θεάτρων, των κινηματογράφων αλλά και των συναυλιακών χώρων. «Αυτή τη φορά να είναι όλα τα πράγματα πιο οργανωμένα, κυρίως από την πλευρά της πολιτείας ώστε να μην περάσουμε αυτό που περάσαμε την προηγούμενη φορά». «Είμαι πολύ χαρούμενη που με κάποιον τρόπο ξαναμπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία της χαράς. Γιατί για εμένα περί αυτού πρόκειται. Να φύγει ο φόβος και να έρθει η χαρά». 

Στις 14 Μαΐου, μια μέρα πριν το άνοιγμα του τουρισμού ανοίγουν τα μουσεία, στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά με όριο το 75% των θεατών και μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 28 Μαΐου θα γίνει η έναρξη θεατρικών και μουσικών παραστάσεων σε ανοιχτά θέατρα με 50% των θέσεων να είναι καλυμμένες και σε ειδική διάταξη. 

Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, θα ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η θερμομέτρηση των επισκεπτών κατά την είσοδό τους, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων που θα μπορεί να βρίσκεται στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά και η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. 

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους του πολιτισμού αναμένεται να ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid, όπως η χρήση μάσκας και η διενέργεια self-test. 

Τι προβλέπεται για τις 17 Μαΐου 

Η σημερινή ημέρα αποτέλεσε ορόσημο για την εκπαίδευση, αφού επαναλειτούργησαν όλες οι σχολικές βαθμίδες. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς φορώντας μάσκες προστασίας και με τις αρνητικές βεβαιώσεις των self test πέρασαν το κατώφλι των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων, με τους μαθητές μάλιστα να μην κρύβουν την χαρά τους για την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για την επάνοδο των μαθητών στα θρανία ήταν η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Για την πιστοποίηση της αρνητικότητάς τους στον κοροναϊό, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας έπρεπε να έχουν προμηθευτεί το δωρεάν self test, να έχουν δηλώσει το αρνητικό (ή το θετικό) αποτέλεσμα του τεστ στην σελίδα self-testing.gov.gr και να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες με εκτυπωμένη την υπεύθυνη δήλωσή τους με την οποία θα ελάμβαναν την άδεια εισόδου στα σχολεία. 

Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ: 

Διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές. 

Πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων ΙΕΚ με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας για καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές.  

Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: 

Έναρξη της δια ζώσης διεξαγωγής, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο των συμμετεχόντων όσο και των εκπαιδευτικών. 

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: 

Επανέναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας του Α’ και Β’ κύκλου με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) (εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών) μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας. 

Κολλέγια: 

Ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια. 

Με την πρόοδο των εμβολιασμών, το σημαντικό εργαλείο του self-test, καθώς και με τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα επανέρχεται βήμα-βήμα στη νέα κανονικότητα.