Το ενδεχόμενο να δούμε τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale να συμμετέχουν στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση των Αθηνών, που φέτος θα πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες πανδημίας και αυστηρών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, είναι ακόμα αμφίβολο, αλλά και ανεξάρτητο της εδώ παρουσίας του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του στην παρέλαση αυτή.

Αμφίβολο, γιατί δεν προσκαλούμε εμείς ούτε και ζητούμε να έλθουν στην Αθήνα για την παρέλαση τα γαλλικά μαχητικά, αλλά είναι αποκλειστικώς και μόνο στη διακριτική ευχέρεια (και ευγένεια) των Γάλλων να τα στείλουν, κάτι το οποίο ως αυτή την ώρα ΔΕΝ έχουν εισέτι επιβεβαιώσει.



Ανεξάρτητο της εδώ παρουσίας του Γάλλου Προέδρου σε μία επίσκεψη-αστραπή μερικών ωρών ή όχι, γιατί τα γαλλικά μαχητικά μπορούν να έλθουν και να πετάξουν στην παρέλαση μαζί με τα πτητικά μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως σε αυτήν την περίπτωση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ασχέτως του αν θα είναι ή όχι ο Γάλλος Πρόεδρος. Βεβαίως, πολύ πιο εντυπωσιακό θα είναι να πετάξουν υπό τα όμματα ΚΑΙ του Γάλλου Προέδρου.

Υψηλόβαθμη πηγή του ΓΕΑ, με την οποία επικοινώνησε για το θέμα αυτό η ιστοσελίδα μας parapolitika.gr, μας τόνισε αφενός ότι μέχρι σήμερα το ΓΕΑ δεν έχει καμία απολύτως επιβεβαίωση ή ενημέρωση για το θέμα, αφετέρου όμως εξέφρασε την ετοιμότητα αμέσου ικανοποιήσεώς του και παροχής οποιασδήποτε υποστηρικτικής βοήθειας απαιτηθεί «ακόμη και ανήμερα της παρελάσεως αν μας το ζητήσουν, που λέει ο λόγος» όπως μας είπε χαρακτηριστικώς. Πρόσθεσε δε ότι ούτε από ελληνικής πλευράς υπάρχει πρόβλημα, αφού το Rafale δεν είναι ένα «άγνωστο» αεροσκάφος, αφού μόλις προ μηνός είχε έλθει μια τετράδα από αυτά στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα όπου συνεκπαιδεύτηκαν με τα ελληνικά μαχητικά της ΠΑ για μία εβδομάδα (άσκηση “SKYROS 2021”), ούτε φυσικά η Τανάγρα είναι «άγνωστη» για τους Γάλλους για τους προαναφερθέντες λόγους.


Συμπερασματικώς, οι Γάλλοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ως τώρα την παρουσία των Rafale στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου – ίσως το κρατούν και ως «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής – αλλά από ελληνικής πλευράς είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη και δεν υπάρχει πρόβλημα υποστηρίξεως της γαλλικής αποστολής οποτεδήποτε και να αποφασιστεί (αν αποφασιστεί) η εδώ παρουσία τους.