Σε ανησυχία βρίσκονται οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά τον ισχυρό σεισμό, 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Ελασσόνας. 

Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, μετέβησαν άμεσα στην περιοχή. 

Στην περιοχή μετέβησαν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης όπου και συντόνισαν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των επιπτώσεων του ισχυρού σεισμού. 

Ίσχυρός μετασεισμός το απόγευμα

Νέος μεγάλος σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε το απόγευμα της Τετάρτης την Ελασσόνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Ελασσόνα ενώ έχει εστιακό βάθος 13,8 χλμ.

«Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί»

Για ισχυρούς μετασεισμούς ακόμα και για δυο με τρεις μήνες έκανε λόγο μιλώντας στο MEGA ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης συνέστισε προσοχή. Ανέφερε μάλιστα ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και ο κόσμος να μην μπει σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Ο σεισμός έγινε σε ένα γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου το οποίο απ’ ότι φαίνεται είχε εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό καθότι δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6,1 Ρίχτερ. Έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία αναμενόμενη, επειδή είχε μικρό εστιακό βάθος γύρω στα 8 χιλιόμετρα. Αυτή η ακολουθία αναμένεται να είναι πάρα πολύ ισχυρή και για αρκετές εβδομάδες μπορεί και για δυο τρεις μήνες» είπε.

«Έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, ένα μετασεισμό της τάξης του 5 πολλούς 4,8. Για αυτό το λόγο ο κόσμος πρέπει να προσέχει, να είναι πολύ επιφυλακτικός, τα σχολεία επουδενί δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο. Ο κόσμος να μην πάει στα σπίτια του αν αυτά έχουν υποστεί βλάβες και αν δεν έχουν ελεγχθεί από μηχανικούς» συμπλήρωσε.

«Εκείνο το άλλο το οποίο θέλω να πω είναι ότι ενάμιση μήνα πριν, παρακολουθούσαμε μια μικροσεισμική δράση στο ρήγμα αυτό της τάξης λιγότερο από 3. Βέβαια δεν μας προβλημάτισε γιατί σε πολλά ρήγματα  στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα» υπογράμμισε.

 

Σε σκηνές οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν

Μικρές είναι οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην πόλη της Λάρισας από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων, ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιμετώπισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για να στεγασθούν σε σκηνές άστεγοι ή φοβισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες σκηνές στέλνονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

Μισθώθηκαν 5 ξενοδοχεία για τους κατοίκους, σε Τρίκαλα και Λάρισα

Τις δράσεις και τις ενέργειες που πραγματοποίησε, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους κατοίκους ήταν άμεση.

Ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

«Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Άμεσα εξάλλου ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση βλαβών που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτροδότηση.

Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού 80 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος - η 1η, η 2η, η 7η και η 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Fake news για επερχόμενο μεγάλο σεισμό

Τεράστιο πρόβλημα χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας τα fake news οπως υποστηρίζει, σχετικά με επερχόμενο μεγάλο σεισμό. Το ρήγμα του Τυρνάβου ήδη έχει εξαντλήσει τη δυναμική και δεν δίνει μεγαλύτερο σεισμό, ενώ ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός, τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σίγουρα θα είναι πλούσια η μετασεισμική ακολουθία και σίγουρα οι πληγωμένες κατασκευές αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας, επεσήμανε ο κ. Τσελέντης, συνιστώντας προσοχή και έλεγχο στα κτίρια, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ στην ΕΡΤ.

Το σεισμικό δυναμικό αυτού του ρήγματος σπάνια πάει πάνω από 6 Ρίχτερ, αλλά η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια αφού το εστιακό βάθος ήταν μόλις 8 χιλιόμετρα.

‘Οπως είπε, ο ρηχός σεισμός προκαλεί ειδική κατηγορία κυμάτων, τα επιφανειακά, με χαρακτηριστικό τους τις μεγάλες αποστάσεις, γι αυτό και τα 5,9 Ρίχτερ έγιναν αισθητά στην Πάτρα, την Πρέβεζα μέχρι και στην Αθήνα, πρόσθεσε.

Σε όλους τους σεισμούς τα σχολεία παθαίνουν ζημιές που σημαίνει ότι πρέπει κάτι να γίνει, επίσης παρατήρησε.

Προειδοποιώντας τον κόσμο να μην κάθεται κάτω ή κοντά σε ευάλωτες κατασκευές ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι στην περιοχή δεν είχε σημειωθεί σεισμός 6 Ρίχτερ από το 1640 γι “γι’ αυτό είχε μαζευτεί πολλή ενέργεια”.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό οι κάτοικοι θα μείνουν σε ξενοδοχεία και σκηνές Όπως είπε ο ίδιος «με τη συνδρομή του στρατού θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των ανθρώπων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές».