Ο κοροναϊός χτυπά, ξανά, ανελέητα τη χώρα με τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν από την πίεση που δέχονται, τα κρούσματα να αυξάνονται κατακόρυφα και ο δείκτης θετικότητας ανεβαίνει σημαίνοντας συναγερμό.

Ενδεικτικό είναι πως την Τετάρτη, είχαμε ξανά αρνητικό ρεκόρ για το 2021 με 2.702 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων στην Αττική, που δεινοπαθεί, τα 1.270 ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 314 νέες μολύνσεις και 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.279 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.419 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.30-1.72).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.597 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (70.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή +36.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς.

Ανεβαίνει ο δείκτης θετικότητας

Η χώρα μας βρίσκεται σε νέο σκληρότερο lockdown με πανδημία του κορονοϊού να μην υποχωρεί κάτι το οποίο καθρεφτίζεται και στον δείκτη θετικότητας. Τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν με τον δείκτη δείκτη να ακολουθεί την ίδια πορεία. Ανέβηκε στο 4,95 μετά 54.553 διαγνωστικά τεστ, είναι πάνω από το όριο συναγερμού, δηλαδή το 4 όπου οι ειδικοί εισηγούνται μέτρα. Οσο ο δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο συναγερμός θα συνεχίζεται.

Χαρδαλιάς για διαδηλώσεις: Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη σε καιρό πανδημίας

Και όλα τα παραπάνω δυστυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει αιτία και δεν είναι άλλη από τις διαδηλώσεις. Το τελευταίο διάστημα οι κινητοποιήσεις έχουν αυξηθεί δραματικά και χωρίς μέτρα προστασίας, αποστάσεις και καμιά φορά χωρίς καν ούτε χρήση μάσκας.
Μάλιστα, θέση για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στη χώρα, την ώρα που τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού, πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Βλέπουμε σε εποχές lockdown δυστυχώς επίσης και θέλω να το τονίσω αυτό, να γίνονται διαδηλώσεις που δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης» ανέφερε ο υφυπουργός στην ενημέρωση της Τετάρτης, εξηγώντας πως λόγω της κατάστασης «άλλωστε έχουν σταματήσει κάθε είδους εκδηλώσεις».

Αναγνώρισε πως προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά: «οι διοργανωτές σε καιρό πανδημίας αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη» πρόσθεσε.

«Όχι μόνο απέναντι σε διαδηλωτές που θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους γύρω τους και την οικογένειά τους, αλλά και απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τα εκατομμύρια πολιτών που τηρούν τα μέτρα προστατεύοντας τους ίδιους και τους γύρω τους» κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως μαθαίνουμε, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω πολυπληθείς και απαγορευτικές για τα δεδομένα της εποχής του κορονοϊαύ συγκεντρώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ως εκ τούτου, το Μαξίμου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αναζητούν φόρμουλα προκειμένου να περιοριστεί –στο μέτρο του δυνατού- το φαινόμενο αυτό στην παρούσα, κομβική για τη διαχείριση της πανδημίας συγκυρία, κυρίως μέσω της δυναμικής διενέργειας ελέγχων, αλλά και προσεκτικών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της αποφυγής αντίστοιχων καταστάσεων. Κι εδώ, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Το πρόβλημα ήταν η αγνόηση, από την μία και η αδιαφορία εφαρμογής του, από την άλλη.