Στα όρια τους βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, την ώρα που σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια για να μπει «φρένο» στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με 163 εισαγωγές έληξε μια ακόμη δύσκολη εφημερία στα νοσοκομεία της Αττικής. Γεμάτος είναι ο Ερυθρός Σταυρός με 14 ασθενείς και μία κλίνη να απομένει κενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι μονάδες είναι στο 90% σε πληρότητα, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει μεταφορές ασθενών που έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο σε Κέντρα Αποκατάστασης ή σε ιδιωτικές κλινικές.
Τα νοσοκομεία στο "κόκκινο", ενώ κορυφώνεται η ανησυχία καθώς αυξάνονται τα περιστατικά νέων χωρίς υποκείμενα νοσήματα που διασωληνώνονται

Χωρίς κλίνες ΜΕΘ τα μεγαλύτερα νοσοκομεία

Συγκεκριμένα, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία:

  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ με 9 ασθενείς
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ με 14 ασθενείς
  • ΕΡΥΘΡΟΣ με 14 ασθενείς
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ με 16 ασθενείς
  • ΝΙΜΙΤΣ με 6 ασθενείς
  • ΕΛΠΙΣ με 6 ασθενείς
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ με 7 ασθενείς
Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, παραμένουν ελεύθερες 10 μόνο κλίνες και στο ΚΑΤ 5 κλίνες.

Γεμάτες οι ΜΕΘ στον Πειραιά

Στα νοσοκομεία της 2ης υγειονομικής περιφέρειας (Πειραιά) όλες οι ΜΕΘ είναι πλέον κατειληµµένες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μένουν εκτός ΜΕΘ ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι. Αναλυτικά:
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες και δύο διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ
  • ΑΤΤΙΚΟ: 43 ασθενείς στις 43 κλίνες.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες και δύο διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ασθενείς που είναι ύποπτα κρούσματα κορονοϊο με συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, περιμένουν πάνω από 8 ώρες για να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Επίσης, παρατηρείται και μεγάλη νοσοκομειακή διασπορά σε ασθενείς άλλων παθήσεων, ακόμη και σε καρδιολογικές κλινικές.
Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πιεστική εξαιτίας των κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορονοϊού.

Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα - Σχοινάς: Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα με τις Κινητές Ομάδες Υγείας

Αναφορά στις νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται πλέον και στην Ελλάδα έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο κ.Κικίλιας και πρόσθεσε: "Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο" το οποίο όπως είπε "δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε", ενώ τόνισε "γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε". Ο υπουργός Υγειάς επισήμανε επίσης ότι "εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική".


Νοσηλεύονται επτά παιδιά στην Πάτρα

Επτά παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου. Τα νοσοκομέια της Πάτρας είναι ασφυκτικά γεμάτα με διψήφια κρούσματα.

Συνολικά 71 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίο και 19 στη ΜΕΘ, ενώ 61 είναι οι νοσηλείες στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», με 8 στη ΜΕΘ.
Σε επιφυλακή για τις μεταλλάξεις

«Συναγερμός» σήμανε στις υγειονομικές αρχές έπειτα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων στην Αττική, τα οποία φέρουν μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

«Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισημαίνοντας ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».