Αποφασισµένος να προχωρήσει άµεσα ακόµα και στην αναστολή της διενέργειας όλων των προγραµµατισµένων χειρουργικών επεµβάσεων που γίνονται στον ιδιωτικό τοµέα της Υγείας εµφανίζεται ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Π». Επίσης, µελετά ήδη το πολύ ισχυρό ενδεχόµενο να προχωρήσει, µεταξύ άλλων, στην προσωρινή ένταξη του ιδιωτικού νοσοκοµείου της Αθήνας «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, µε την υποχρέωση του ιδρύµατος να συνεφηµερεύει για µερικές ηµέρες κάθε εβδοµάδα µε τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της Αττικής για περιστατικά ασθενών της λεγόµενης λοιπής νοσηρότητας.

Την ίδια στιγµή, πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη 10/11 τηλεδιάσκεψη του κ. Πλεύρη µε τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας, προκειµένου να οργανωθούν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρόσκληση και η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Ο πιο υψηλός αριθµός εισαγωγών ασθενών µε νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, δηλαδή 429, για το τρέχον επιδηµικό κύµα σηµειώθηκε την Τετάρτη 10 Νοεµβρίου, σύµφωνα µε τα σχετικά στοιχεία του ηµερήσιου επιδηµιολογικού δελτίου του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ), ενώ τέτοια υψηλά επίπεδα εισαγωγών ασθενών µε νόσο COVID-19 στο ΕΣΥ της χώρας µας είχαµε να δούµε από τον περασµένο Μάρτιο. Βέβαια, η πληρότητα των κλινών µονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του ΕΣΥ για ασθενείς µε COVID-19 βρισκόταν τότε περίπου στο 70%-75%, ενώμέχρι το Σάββατο 13/11 η ίδια πληρότητα βρισκόταν περίπου στο… 88%, ενώ η πληρότητα των απλών κλινών νοσηλείας COVID-19 περίπου στο 60%-65% πανελλαδικά.

1

Οι νοσηλευόµενοι µε κοροναϊό στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έχουν ήδη ξεπεράσει τους 3.500, ενώ περισσότεροι από 450 είναι πλέον οι ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 που έχουν διασωληνωθεί.

Έτσι, ενώ υπάρχουν ακόµη ελεύθερες λιγότερες από 100 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς µε νόσο COVID-19 στο ΕΣΥ όλης της χώρας, σχεδόν στο 100% της πληρότητας -και µάλιστα σταθερά για πολλές ώρες καθηµερινά- βρίσκονται οι κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης. Ανάλογες καταστάσεις διαδραµατίζονται τις τελευταίες ηµέρες και στα δύο νοσοκοµεία της Λάρισας, αλλά και στο σύνολο των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της Θεσσαλίας, που ενισχύονται.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα «Π», πέρα από την ενίσχυση που παρέχουν στο ΕΣΥ της Θεσσαλίας ιδιωτικές κλινικές της περιφέρειας, οι οποίες νοσηλεύουν ασθενείς µε COVID-19 και ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας, 48 απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς µε κοροναϊό διαθέτει το Νοσοκοµείο Καρδίτσας, οι οποίες αναµένεται να αυξηθούν άµεσα σε 60, ενώ σε κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς µε κοροναϊό θα µετατραπούν άµεσα οι 7 γενικές κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει επίσης το ίδρυµα, το οποίο θα αναπτύξει ακόµα 4 γενικές κλίνες ΜΕΘ στην καρδιολογική κλινική του.

Αύξηση των κλινών για τον κοροναϊό σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα – Ρεκόρ περιστατικών και στην Αττική

Επιπλέον, στις 82 αναµένεται να φτάσουν άµεσα οι 70 απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς µε COVID-19 στο Νοσοκοµείο Τρικάλων, το οποίο διαθέτει επίσης 12 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 και 2 γενικές κλίνες ΜΕΘ, που θα έχουν αυξηθεί µέχρι το τέλος του Νοεµβρίου σε 5. Ακόµα, 114 απλές κλίνες για ασθενείς µε COVID-19 διαθέτει σε πλήρη λειτουργία το Νοσοκοµείο Βόλου, καθώς και 8 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 και 2 γενικές κλίνες ΜΕΘ, ενώ το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Λάρισας διαθέτει 176 απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς µε κορονοϊό, οι οποίες θα αυξηθούν άµεσα σε 200, µε την προοπτική να προστεθούν άλλες 20, εάν χρειαστεί. Το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Λάρισας διαθέτει επίσης σε πλήρη λειτουργία 16 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 και 8 γενικές κλίνες ΜΕΘ, ενώ το Γενικό Νοσοκοµείο Λάρισας θα αυξήσει άµεσα σε 90 τις 75 απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς µε COVID-19 που διαθέτει, µε άµεση προοπτική να αυξηθούν εκ νέου και άµεσα σε 115.
Τον ως άνω σχεδιασµό επικαιροποίησε και επιβεβαίωσε, µάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία βρέθηκε τη ∆ευτέρα 15/11 στα δύο νοσοκοµεία της Λάρισας, καθώς και στα Νοσοκοµεία Τρικάλων και Καρδίτσας, και την Τρίτη 16/11 στα νοσοκοµεία Βόλου και Λαµίας.

ΑΤΤΙΚΗ


Ενώ στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, λοιπόν, είναι ασφυκτική η πίεση που ασκεί η ροή ασθενών µε νόσο COVID-19 στα οικεία νοσοκοµεία του ΕΣΥ, πολύ ισχυρή πίεση από χιλιάδες περιστατικά ασθενών της λοιπής νοσηρότητας (non COVID-19) ασκείται τις τελευταίες ηµέρες στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της Αττικής.

2
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύµφωνα µε τα σχετικά στοιχεία της διοίκησης του Γενικού Κρατικού Αθήνας και της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ Αττικής, στο Γενικό Κρατικό Αθήνας προσήλθαν την Κυριακή 7 Νοεµβρίου, ηµέρα γενικής εφηµερίας για το ίδρυµα, 981 ασθενείς στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), εκ των οποίων οι 950 ήταν non COVID-19 ασθενείς. ∆ιενεργήθηκαν, εξάλλου, 197 νέες εισαγωγές ασθενών στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, εκ των οποίων οι 180 ήταν non COVID-19 και οι 16 ήταν ασθενείς µε COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της γενικής εφηµερίας της 3ης Νοεµβρίου, στο Γενικό Κρατικό Αθήνας προσήλθαν 915 ασθενείς, διενεργήθηκαν 200 νέες εισαγωγές ασθενών, εκ των οποίων µόνον οι 17 ήταν ασθενείς µε κοροναϊό, ενώ κατά τη διάρκεια της γενικής εφηµερίας της 30ής Οκτωβρίου στο ίδιο νοσοκοµείο προσήλθαν στα επείγοντα 1.142 ασθενείς και διενεργήθηκαν 191 νέες εισαγωγές, εκ των οποίων µόλις οι 25 ήταν ασθενείς µε κοροναϊό.

ΡΑΝΤΖΑ

Εισαγωγές-ρεκόρ, 233, σηµείωσε τη ∆ευτέρα 8 Νοεµβρίου το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Χαϊδαρίου «Αττικόν». Η ασφυκτική πίεση που ασκείται στο ίδρυµα αφορά ασθενείς και µε COVID-19 και µε λοιπή νοσηρότητα, σύµφωνα µε όσα αναφέρει στα «Π» ο διοικητής του «Αττικού», Σπύρος Αποστολόπουλος. Ο ίδιος διευκρινίζει, µάλιστα, ότι τη ∆ευτέρα 15/11 αναπτύχθηκαν στους χώρους του νοσοκοµείου περίπου 80-85 ράντζα, «τα οποία, όµως, αποµειώθηκαν δραστικά τις αµέσως επόµενες ηµέρες και οι ασθενείς συνεχίζουν τη νοσηλεία τους σε κανονικούς θαλάµους».